A blog látogatói között komoly vita alakult ki arról, szabad-e, kell-e csontot adni a kutyának? Nekem is vegyes tapasztalaim vannak az ügyben, ezért összegyűjtettem a kutyás szakma legjelentősebb képviselőinek véleményét a kérdésben.

Az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, az FDA állategészségügyi részlege egyértelműen csontellenes, a szervezet tíz lehetséges betegséget/sérülést is felsorol, amelyek csontfogyasztás miatt alakulhatnak ki, a száj és fogak sérülésétől a súlyos végbélvérzésig és peritonitisig. Utóbbi egy súlyos, esetenként életveszélyes bakteriális fertőzés, ami akkor alakul ki, amikor a csontdarabok apró sérüléseket okoznak a kutya gyomrában és beleiben.

csonti.jpg

Hasonló véleményen van a Hills Veterinary Center szakértője is. Persze mondhatjuk, hogy a globális szinten is jelentős piaci szerepet játszó kutyaeledel-gyártó elfogult, de a cég orvosai felhoznak pár olyan érvet a csontevés ellen, amiket ritkábban emlegetünk. Az egyik: a nyers csontokkal fertőző betegségeket kaphat a kutya, többek között szalmonellát vagy E.colit is. Mivel a kutyák odavannak érte, a csont az egyik főbűnös a kutyák közötti verekedésekben, sőt, a Hills szerint az embereket ért támadásokban is, a kutya ugyanis mindenáron meg akarja védeni a zsákmányt. A velős csontok magas zsírtartalma hasnyálmirigy gyulladás okozhat, ami miatt több napra kórházba kerülhet a kutya.

Az American Kennel Club szakértője már óvatosabban nyilatkozik a kérdésben és elismeri, hogy két iskola létezik csont ügyben, az egyik szerint soha nem szabad adni, a másik szerint szabad, de csak kellő körültekintéssel. Lisa Peterson, az AKC munkatársa inkább a csontevés ellen foglal állást, hiszen a csontok etetésének kizárólag a negatív következményeit sorolja fel.  Arra is felhívja a figyelmet, hogy ha a csont apró darabokra törik rágás közben, muszáj elvennünk a kutyától, ez pedig csak akkor sikerülhet, ha előzőleg halálbiztosan megtanítottuk neki a „kérem” parancsot.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a csontevés erősen koptatja fogakat és arra is felhívják a figyelmet, hogy léteznek a csontot helyettesítő, természetes anyagból készült, de veszélytelen alternatívák. Magam a marhabőrből készült rágókákat tudom ajánlani, a kutyák megőrülnek érte és akár órákig elszórakoznak vele, neked pedig nem kell féltened őket az említett betegségektől, ráadásul úgy tisztul a foguk, hogy közben biztosan nem kopik túlzottan.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr895645137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.11.20. 20:01:24

" a csont az egyik főbűnös a kutyák közötti verekedésekben, sőt, a Hills szerint az embereket ért támadásokban is, a kutya ugyanis mindenáron meg akarja védeni a zsá

Ezt szabad megmosolyogni, ugye? Ez minden kajára vonatkozik, nem csak a csontra, ráadásul elképesztően bugyuta érv.

"muszáj elvennünk a kutyától, ez pedig csak akkor sikerülhet, ha előzőleg halálbiztosan megtanítottuk neki a „kérem” parancsot."

Vagy ha a kutyád nem egy agresszív dög.
Érdekes, soha egy másodpercig sem fárasztottam magam és a kutyát a "kérem" megtanításával, mégis, akár a szájába is benyúlhatok a kajáért, maximum szomorúan fog nézni.

Ezeket tényleg szakértők írták így?

A többi ponttal nem vitatkozom.
Én adok a kutyámnak csontot, sőt a macskának is, soha nem volt belőle gond.

Tapasztalatom szerint sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a csontok a fűnyíróra :)

tudatlan 2013.11.20. 20:31:15

A szomszédból átrepült egy csirke.
Mire hazaértünk mi maradt belőle?

Feje, tolla, háta, szárnya.
A többi eltűnt.
A kutya azóta is remekül van.

Szerintetek?

(Anno a vadonban mit ettek a kutyafélék?)

quisum 2013.11.20. 21:05:01

A mi kutyáink rendszeresen kapnak marha, sertés, baromfi csontot,igaz mindig főzve, kutya bajuk. A ragadozók emésztő rendszere elbírja a felsorolt bacikat, ha egyébként nincsenek legyengülve.
A munkahelyemen a kutyák rendszeresen hozzájutnak olyan állati maradékokhoz, hogy a tápgyártóknak a hajuk kihullana a látványtól, élnek és virulnak.
Állatorvosok is adnak csontot a kutyájuknak, természetesen ne szobakutyákra gondoljunk.
A csont helyettesítőknek egyetlen óriási előnye van, sok pénzbe kerül.
Azzal egyetértek, hogy koptatja a fogat.

Gege8 2013.11.20. 22:09:17

Drága szakértők.... Csak azt felejtették el beleírni, hogy alkatilag a farkashoz még erősen közel álló, vagy kutyát is csak nyomokban tartalmazó jószágról van szó. Nyilván problémás ha a csirkecomb hosszabb mint a komplett kutya. :) Érdekes, az enyémnek nem jelent gondot a csont, de az sem ha elveszek tőle bármit. Ha nem az emberekkel élne, akkor sem hagyná ott fintorogva az elejtett préda felét mert "fúj, csontos". :)

röhögő 2013.11.21. 05:43:34

Az én kutyáimnak ragyogók a fogaik, pedig nem fiatalok már és hetente kapnak csontot.
A táp gyártók nagy ellenségei a csontnak, hiszen az egyik legjobb kalcium forrás nekik, remek játék, kitűnően megmozgatja a kutyát. Egy természetesen nevelt kutyának semmi baja nem lesz a csonttól. A legidősebb kutyáim 9-7 évesek, az oltásokon kívül még nem volt dolguk állatorvossal és nem lehet bírni velük, olyan virgoncok.
Hozzá kell tennem, hogy nem szar csöves csirkecsontot kapnak, hanem jobbára sertés keresztcsontot, főzve. Az a legjobban morzsolódó, nem törik szilánkosra, gyakorlatilag porrá tudják rágni. Utána olyat szarnak, hogy abban nincs 1-2 milliméternél nagyobb törmelék. Igaz, kurva drága, 99 forint kilója. :-))

röhögő 2013.11.21. 05:45:39

@tudatlan: Mit ettek, mit ettek? Hát elették a vadmacskák elől a whiskast. :-))

szakáll 2013.11.21. 06:59:23

Imádom, amikor az ostoba ember akarja megmondani, hogy mi a jó az állatnak!
A sok "szakértő" megkérdezte a kutyákat is?
A kutyának több esze van, mint némely szakértőnek, azt eszi ami ízlik neki.
Bízzuk rá a döntést!

Adalind 2013.11.21. 12:47:41

@szakáll:
Csak azért nevezed õket ostobának, mert nem tudsz róla, mekkora baromságokat írsz.
Javaslom, rakj ki a kutyád elé 1-2 kiló csokit, élvezettel fogja befalni, aztán hamarosan elpusztul.
Biztosan a gyereked is csak édességen él/fog élni, hiszen õ is tudja, mi a jó neki, ugye? Nagyon jó lenne, ha mindenki azt ehetné, amit akar, de sajnos nem olyan világban élünk. Idióta barom!

Le_Penseur 2013.11.21. 16:05:51

Kizárólag csonton tartani nem szabad, de alkalmanként nyugodtan adhatunk csontot a kutyának. Lehetőleg ne élesen törő csöves csont legyen, az tényleg felsértheti a száját.
Szerintem.

Le_Penseur 2013.11.21. 16:05:52

Kizárólag csonton tartani nem szabad, de alkalmanként nyugodtan adhatunk csontot a kutyának. Lehetőleg ne élesen törő csöves csont legyen, az tényleg felsértheti a száját.
Szerintem.

szakáll 2013.11.21. 20:10:53

@Adalind:
Ha már baromról van szó...
Ne hasonlítsd a gyermekemet a kutyákhoz!
A magadéval azt csinálsz amit akarsz, hiszen a barom is azt csinálja a kölykével!

Adalind 2013.11.21. 20:34:17

@szakáll:
Nem hasonlítottam, nyugi.
Ez csak egy példa volt, hogy nem csak a kutyák nem tudják, mi a jó nekik, és nem csak a kutyáknak szabad engedni, hogy azt egyenek, amit akarnak.
Annyira buta vagy, hogy még szöveget értelmezni se tudsz.
Ezzel a részemrõl a vita lezárva.

HunYetti 2014.01.26. 08:27:17

@quisum:
Nem kell félteni a tápgyártókat se. Ismerősöm Németországban dolgozik egy állateledel készítő gyárban. Egyszer egy egész zsiráfot beledaráltak az anyagba, ami a közeli állatkertben halt meg.

vértes 2014.01.31. 16:15:09

Micsoda szakértök,11 éves a kutyám és a ma is kapott egy disznó comb csontot amiből csak annyit hagy ami nem ehető(középső szilánkos rész),EGYÉBKÉNT AZT VESZEK KI A SZÁJÁBÓL AMIT AKAROK.Mennyi,hülye van.

Rastafan 2014.02.03. 09:12:02

Először is gratulálok egyrészt azért, hogy ilyen jó kapcsolatod van a kutyáddal, másrészt azért, mert a kutyád eddig probléma nélkül fogyasztott csontot. Remélem, azért elhiszed, hogy rengeteg kutya él a világon a tiéden kívül, akiknek komoly gondot okoz a csontfogyasztás.

Azért, mert én például nem kapok allergiás rohamot a mogyorótól, nem vonom kétségbe azt a tudományosan dokumentált tényt, hogy sokan akár bele is halhatnak egy szemtől.

Mindenesetre remélem, hogy a kutyád sokáig egészséges marad.

yxia 2014.02.05. 21:53:34

@Le_Penseur: Az hogy a kutya száját felsérti, csak egy apróság.
Pár hete voltam a barátnőmmel és a kutyájával az állatorvosnál és végig asszisztáltam, ahogy a doktornő fogóval, gumikesztyűs kézzel szedte ki a szilánkokat a kutya végbeléből. Nem győzött kesztyűt cserélni, mert a szilánkok azt is kiszakították. Mutatta, milyen hegyesek, képzeljük el, mit csinál ez a bélfallal. A bél, hogy vastagabb felülettel védekezzen, összeszűkül, a széklet beszorul, végül a bélszakasz elhal, a kutya elpusztul. Csak mert a kedves szomszéd a karácsonyi-szilveszteri ünnepi ebédek csontmaradékát átkaparta a kerítésen. A kutyák pedig többnyire irigyek és mohók, inkább felfalják az egészet, mint hogy másnak is jusson. Ha szerencsénk van, időben észre vesszük, hogy a kutya csak erőlködik, de nem jön semmi, viszont amit megeszik, azt ki is hányja, mert a beleiben már nincs hely, feltorlódott a sok csont. Egy beöntés, végbélben kotorászás még segíthet, de van hogy már a műtétre is késő van.
Ezek után mindenki eldöntheti, mennyi szenvedést és mennyi csontot ad a kutyájának.
Az, hogy a természetben is megették a csontot, lehet, de mióta háziasítva vannak, általunk szennyezett környezetben, másképp élnek. Az ősember is nyersen ette a húst, ezen az alapon nekünk se kellene jól átsütve fogyasztani. Nem?

aylobiv · http://aylobiv.blog.hu 2018.03.20. 20:57:58

Az én kis kutyusom 3 hónapos és 5 kilós. A tápot amit adok neki pillanatok alatt megeszi és néz rám, hogy adjak még neki. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy napra hány dkg tápot adjak neki. A hasznos információt előre is köszönöm.
süti beállítások módosítása