A mai nap a szárítkozásról fog szólni, úgyhogy nézzük meg, mitől alakul ki a jellegzetes vizes kutya szag, és mit tehetünk ellene? Összegyűjtöttem néhány bunda szárítási tippet.

Mandulás, gyümölcsös, rothadt, gyógyszerszagú - a vizes kutya bundája szinte bármilyen szagjegyet hordozhat, beleértve ezek kombinációit is. Nem csoda, hogy nem tudjuk mihez hasonlítani, hiszen ez a szag valóban rendkívül összetett, azok a mikroorganizmusok okozzák, amelyek a kutyák bundájában tanyáznak.

kuty_6.jpg

Az Amerikai Kennel Klub által idézett kutatások szerint a baktériumok, élesztőgombák és egyéb mikroszkopikus méretű lények által hátrahagyott apró exkrementumok vízzel érintkezve erősebben párolognak, leegyszerűsítve tehát a vizes kutya szaga valójában mikrokaki szag :) . A kémia kedvelőinek alant egy infografika, amelyben látható, milyen anyagok felelősek az egyes szagokért:

infog.png

A rossz hír az, hogy a szagok okozóit nem tudjuk felszámolni, a jó hír viszont, hogy, ha a lehető leggyorsabban megszárítjuk a kutyát, akkor mérsékelhetjük a hatást. Mindenképpen szükségünk lesz hajszárítóra, mert a törölközőszáraz kutya bundája éppen elég nedves ahhoz, hogy tovább termelje a szagokat. A magam részéről semmiképp nem ajánlom a bunda illatosító sprayk használatát, mert ezek árthatnak a bundának és a kutya bőrének is. Ha mindenképpen illatosítani szeretnénk, akkor érdemes egy jó minőségű lotiont vagy száraz sampont választani, a Biogance kínálatában például vannak természetes alapú, jól használható termékek

Pár tipp:

  • A szárítás első fázisában maradjunk olyan helyiségben, ahol relatíve kevés lakástextil (párna, függöny, szőnyeg. stb.) van, mert ezek jó sokáig tudják ontani magukból a kutyaszagot a száradás után is. Inkább mi üljünk le a konyhakőre a kutya mellé és ott szárítsuk meg.
  • Próbáljunk folyamatosan szellőztetni (mondjuk ha ilyen köd van, mint most, akkor sokat nem ér)
  • Vessünk be néhány (ócska) törülközőt vagy ágynemű huzatot, és fektessük rá a kutyát - ezek gyorsan felszívják a nedvességet, megóvják a lakást a szagoktól és általában a kutyák is szeretik (főleg, ha játszhatnak is velük). Ha átnedvesedett az egyik darab, már cserélhetjük is a másikra, ne várjuk meg, amíg minden vizet felszív, amit csak tud, mert így a lehető legrövidebb ideig tároljuk a kutyaszagot.
  • A szárítást a kutya hasával kezdjük, hogy minimálisra csökkentsük a felfázás esélyét, és hogy a szőnyeggel, bútorokkal leginkább érintkező felület minél hamarabb száraz legyen.
  • A kutya pofáját és a hátsó felét inkább papírtörlővel szárítsuk, hogy elkerüljük a bacik fölösleges hordozását kutya- és lakásszerte.
  • Ha úgy érezzük, hogy nagyjából száraz a bunda, kezdeményezzünk egy kis játékot; húzzunk rongyot, labdázzunk, ezzel két legyet ütünk egy csapásra: a kutya jutalomként értelmezi, amiért szépen nyugton maradt a szárítás alatt, a mozgástól pedig a bundája fellazul és átszellőzik, így tovább csökken a tartós büdi esélye.(Egy pulinyi bunda megszárításhoz több ilyen szünet-szárítás szakasz szükséges.)
  • Ha örökmozgó a kutyánk, célszerű csinálni néhány "szárító pólót". Ehhez selejtezésre ítélt, viszonylag rugalmas és nem túl bő pamutpólókra lesz szükségünk, amikre vágunk két lyukat a két hátsó lábnak, a két mellsőt pedig a póló ujjaiba dugjuk. Ezután szaladgálhat egyet a kutya, a rásimuló textil egy csomó nedvességet fel fog szívni. Persze ne hagyjuk rajta sokáig, mert csak akkor szárad szagtalanra a bunda, ha szellőzhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr117949334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Advanced Flight 2015.10.09. 14:09:32

A kutyák 99 %-a csontszárazon is büdös, sajna.

Rastafan 2015.10.09. 15:33:51

@Advanced Flight: Mondhatnám frappánsan, hogy az embereknek, meg kb. a 90 százaléka... De viccet félretéve: tartok tőle, hogy sok rossz higiéniai viszonyok között tartott, illetve egészségügyi gonddal küzdő kutyával találkoztál, ha így gondolod. Természetesen minden kutyának van szaga, de elvileg büdösnek nem szabadna lennie.

Hozzáteszem, hogy sokan büdösként írnak le olyan szagokat, amiket én pl. egyáltalán nem tartok annak, jellemző példák erre az illatanyagmentes kozmetikumok. Szóval elég szubjektív a dolog, de összességében azt gondolom, hogy az egészséges kutyák nem büdösek.

Advanced Flight 2015.10.12. 16:57:05

@Rastafan: én nem szeretem a kutyaszagot; a teljesen egészséges, ápolt kutyákét sem. A kutyások hozzászoknak, de engem mindig megcsap az a jellegzetes, kellemetlen szag, ha kutyás lakásba lépek.

Rastafan 2015.10.13. 14:00:20

@Advanced Flight: Értem, és bár elég régóta vagyok kutyás, én is sokszor érzek kellemetlen szagot kutyák közelében vagy lakásban. Bizton állíthatom, hogy ebben az esetben vagy egészségügyi gond van, vagy a higiénia terén akadnak hiányosságok az adott helyen. Például a kutya vizesen/koszosan meghempereg itt-ott és a szag alaposan bele tudja venni magát a kárpitba, egy sima porszívózás egy idő után nem elég az elűzéséhez.
süti beállítások módosítása