Szombaton visszakaptuk a hónapok óta lezárt, 1,8 milliárd forintos összeberuházás keretében megújított Olimpia parkot. A hely az átalakítás előtt nagyon népszerű volt Belváros-Lipótváros kutyatartói körében, akik mostantól kénytelenek lesznek beérni egy kis futtatóval.

Az ötödik kerület közlése szerint az 1,8 milliárd forintos, több utcát érintő felújítás költségének mintegy egyharmadát fordították a parkra, ahol 12 ezer négyzetméteres területet újítottak meg. A futtató a park déli részén kapott helyet, Rogán Antal a korszerűséget emelte ki, mondván a futtatóra telepítettek egy modern, kutyáknak kialakított ivókutat.

Vasárnap kipróbáltuk a helyet Ozival, bár kis híján visszafordultunk, látva, mekkora a tömeg. A futtató a környékbeli társaihoz képest nagyon kicsi, érzésem szerint – ha a hasznos területet tekintjük – még a Honvéd téri társánál is kisebb. A futtatón helyet kaptak a szokásos játékok: ugrókarika, dobogó, rámpa, pici akadály, amiket agility stílusban végig lehet futni a kutyával.

futihosszu.jpg

Az építők kialakítottak két kisebb füves placcot is, árnyékról pedig a fenyők gondoskodnak, ezek köré szögletes tányért építettek, amit vastagon feltöltöttek mulccsal. Beraktak  több padot is, a talajt pedig – a többi környékbeli futival ellentétben – nem hagyományos kaviccsal, hanem aprószemű, macskaalomra emlékeztető nedvszívó réteggel fedték be. 

futikut.jpg

Kipróbáltuk a modern ivókutat is: Ozika persze csak akkor volt hajlandó inni belőle, ha a tenyerembe folyattam a vizet, ő onnan lefetyelt, a vízsugárba nem volt hajlandó beledugni az orrát. Ez az ember-kutya itató egyébként tulajdonképpen olyan, mint azok, amikre gyerekek számára is elérhető csapot szerelnek, csak itt hozzátettek még egy tálcát a talajszintre. Ebből következően az ergonómia nem a készülék erőssége, kisebb, illetve rövid nyakú kutyák csak a gazdi segítségével tudnak majd inni belőle. Egy egyszerű ivókút ugyanúgy megtette volna, sőt,  azoknál a csap alá egy vizespalackot is be lehet tenni, de sebaj, ne legyünk negatívak, jó, hogy van víz a futin.

Ozi nagyon élvezte az akadálypályát, összességében azt gondolom, hogy a futi nagyon kicsi, igazán leválaszthattak volna a parkból egy nagyobb darabot is. A berendezés és a design szép, de elsősorban az emberek esztétikai igényeit veszi figyelembe és nem a kutyafuttatás praktikus oldalát.

futioziugrik.jpg

Emiatt a látvány nagyon hamar drasztikusan romolhat, hiszen a kutyák széttúrják és összepiszkolják a most még hófehér kavicsot, futáskor kikaparják a füvet és széthordják a mulcsot. A magam részéről jobban örültem volna egy robusztusabban kialakított sík területnek, amit a kutyák teljes mértékben ki tudnak használni és nem esnek orra a kőkockával körberakott ágyásokban.

futi_masik.jpgEz már a Honvéd téri futi az új fákkal

Ha már az ötödik kerületi kutyás helyzetnél tartunk: a Honvéd téri futi még mindig kriminálisan néz ki, hihetetlen, hogy a gazdák arra nem veszik a fáradságot, hogy pár métert sétálva kidobják a kakit. Az egyetlen jó hír, hogy néhány facsemetét telepítettek ide is, amik árnyékot adnak majd, bár itt is tovább szűkítik az amúgy is kicsi mozgásteret. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr435876444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása