A városlakó gazdáknak szükségük van némi találékonyságra, hogy izgalmasabbá tegyék a mindennapi sétát a kutyával. Következzen öt egyszerű tipp, amivel a kutya és a gazda is jobban érezheti magát.

A Huffington Post gyűjtésének nagy előnye, hogy olyan tippeket tartalmaz, amik bármikor bevethetők. Ha időnként alkalmazunk egy-egy ilyen módszert, a kutya nem csak elégedettebb lesz, de valószínűleg szófogadóbb is, mi pedig nem unjuk meg a sétákat.

Játsszunk keresőset

Ezt először otthon, nyugodt körülmények között érdemes megpróbálni, hogy a kutya ráérezzen a keresésre. Hívjuk magunkhoz a kutyát, dobjunk nem túl messze, de nem is az orrunk elé a földre egy jutalomfalatot, miközben magunk mellett tartjuk a kutyát (legegyszerűbb, ha leültetjük).  Kérjük meg a kutyát, hogy keressen és engedjük, hadd szedje fel a jutalmat. Később a jutalomfalat egyre messzebbre kerül, amikor pedig a kutya profi, el is rejthetjük, hadd találja meg. Ezt a játékot az utcán is játszhatjuk és bár egyesek ódzkodnak attól, hogy a kutya a földről szedje fel a jutalmat, kifejezetten jót tehet azoknak, akik hajlamosak a szemétszedésre.

Szaglásszunk

Sokszor látom, hogy a gazdák türelmetlenül arrébb rángatják az éppen szaglászásba merült kutyát, minden ok nélkül.  Ezzel megfosztják a kutyát egy csomó élménytől. Mint azt prof. Hibou mondta, a kutyák legalább annyira élnek a szagok világában, mint mi a színek világában. Ha nem engedjük, hogy – kellő kontroll mellett – szaglásszanak, sok érdekes információtól és egy szórakoztató időtöltéstől fosztjuk meg őket.

Gyorsítsunk és váltsunk irányt

Ezt a trükköt jól alkalmazhatják azok, akiknek sokat húz a kutyájuk. Séta közben váltogassuk a gyorsabb és a lassabb tempót, és a szükségesnél többször váltsunk irányt. Ha a kutya rángatni kezd, tegyünk egy U-fordulót, így egyrészt elveszíti szem elől az eredeti húzási irányt, másrészt arra kényszerül, hogy figyeljen és kövessen minket. Ha a sétánk nehezebben kiszámítható, a kutya kevésbé unatkozik és fegyelmezettebben jön mellettünk. Ne felejtsük megjutalmazni, ha ügyesen, szorosan hozzánk tapadva fordul velünk együtt.

Találjunk magunknak jelzőpontokat

Válasszunk ki egy gyakran ismétlődő tereptárgyat (szemetes, közlekedési lámpa, stb). Amikor odaérünk, először nézzük meg, szabályosan megállt-e mellettünk a kutya. Ha igen, adjunk egy egyszerű feladatot, például ültessük le és ha megteszi, jutalmat kaphat. Ha tovább rángat megállás után, finoman, de határozottan húzzuk magunk mellé és mondjuk az igazodáshoz tartozó parancsot. Ha jól viselkedik és szépen beáll a lábunk mellé, jöhet a jutalom.

Találkozzunk másokkal

A legtöbb kutyának öröm, ha új emberekkel és kutyatársakkal találkozhat, ezért, ha nincsenek rossz előjelek, vagy a másik gazda nem kéri kifejezetten, hagyjuk, hadd köszönjön a többi kutyásnak az állat. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr185803781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása