A napi séták alkalmával gyakran egy kis utcában sétálunk a Duna felé és előfordul, hogy két kutyával találkozunk, egy fehér egy fekete pumival. Amint meglátnak minket, örjöngve ugatni kezdenek, a gazdájuk pedig általában lerángatja őket a járda szélére, nehogy konfliktus legyen. Őpulisága és én nyugodtan elmegyünk mellettük és folytatjuk az utat a futtató felé. Ez jutott eszembe arról a véleményről, hogy a pulit nem szabad városban tartani.

Természetesen jópár olyan fajta akad, amiket nagyon rossz ötlet városban tartani. Általában két ok szól a városi tartás ellen: az adott kutyafajta hely-, illetve mozgásigénye. Szerintem az előbbi az erősebb érv, mivel egy városi lakásban képtelenség például egy kaukázusi juhásznak vagy komondornak a kellő teret biztosítani. Ami viszont a mozgást illeti: aki egy szerencsésebb városrészben lakik, az találhat a közelben kutyafuttatókat, ahova naponta többször kiviheti az állatot, hétvégén, szabadnapon pedig jöhet a kirándulás: közeli erdőbe, vidékre vagy jobb ötlet híján a Hajógyári szigetre.

puli.jpg

Őpulisága naponta átlag három órát mozog, ez alatt nem a pórázon sétálást értjük, hanem szabad futkározást, labdázást, stb. Hogy színesítsük a programot, a standard futtatói programok mellett afféle városi fitneszt is űzünk. Mivel a kuty imád szinte mindenre felugrani vagy átugrani, kihasználjuk a biciklitárolókat, kőtalapzatokat, padokat, vagy bármit, amire a kutya felugorhat anélkül, hogy másokat zavarna vagy sérülésveszélynek tenné ki magát.

Otthon a bundás békésen alszik a kanapén vagy a kedvenc párnáján, soha nem hisztizik, nem nyugtalan és fajtájához képest nagyon keveset ugat. Ő egy elégedett puli, én pedig elégedett gazda vagyok. Bevállaltuk, hogy városban nevelünk egy pulit, tudva, hogy ez komoly kötelezettséget jelent a mozgatás terén. Sokan vesznek látszólag város-kompatibilisebb fajtát, akik azt frusztráltan topognak a gazdájuk mellett, miközben az beszélget a többiekkel. Unatkoznak, depressziósak vagy agresszívak lesznek, mert a gazda azt hitte,hogy ha egy vizsla szeret a fotelben punnyadni és kevés szőrápolást igényel, az azt jelenti, hogy megelégszik egy háromszor negyed órás pórázas sétával a városban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr195724150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása