Mivel eddig csak általános tanácsokat találtam a puli bunda ápolásáról a neten, arra gondoltam, összeszedek néhány tippet, amivel megkönnyíthetem a puli gazdák életét. Bár az ötletek rasztára vannak optimalizálva, közülük néhányat más, hosszúszőrű fajtán is be lehet vetni.

A pulik bundája másfél-két éves korra alakul ki teljesen: ekkorra jönnek létre a rasztás szalagok, illetve a csigásabb tincsek, attól függően, milyen típusú az adott kutya. Mindkét szőrtípus elfogadott, és ha megfelelően ápolják, ugyanolyan szép is. A pulik szőrének ápolása az átmeneti időszakban a legnehezebb, vagyis akkor, amikor már elkezdődött a tincsesedés, de még nem alakultak ki véglegesen a szalagok.

Amikor a bunda négy-öt hónapos kor körül kezdi elveszíteni a kölykös jellegét, ideje meggyőzni magunkat arról, hogy ne fésüljük ki. A közbülső állapotban lévő bunda elég csúnya tud lenni és nagyon könnyen csomósodik, de ha kifésüljük, csak elodázzuk a problémát, mivel a fajtatiszta puli szőre újra tincsesedni kezd. Sokkal jobban járunk, ha inkább elősegítjük a szalagok létrejöttét és közben igyekszünk megfelelően ápolni a bundát, a végleges puli frizurát ugyanis sokkal egyszerűbb rendben tartani, mint „félkész” verziót.

Néhány tévhit:

„A puli szőre büdös és élősködők vannak benne, a kosz tartja össze”

A szőr azért áll össze szalagokká, mert az alsó rétegének szálai rácsavarodnak a felső fedőszőrzetre. Ez egy speciális genetikai tulajdonság, ami tudtommal csak a pulik és komondorok esetében jellemző. A szalagosodásnak semmi köze a koszhoz, sőt, ha nem tisztítjuk megfelelően, nem alakulnak ki a tincsek. Természetesen a vastagabb tincsekben könnyebben megtelepednek az élősködők és nehezebb tisztítani, de megfelelő ápolás mellett a puli szőre illatos, tiszta és élősködőmentes lehet.

„Nem szabad lenyírni a kutya pofáján a szőrt, mert árt a szemének a fény”

Ha egy puli szemét éveken át szőr fedte és hirtelen rövidre vágjuk, természetesen károsodhat a látása, de az ilyen extrém eseteken kívül nyugodtan levághatjuk a kiállításra nem szánt példányok fején a szőrt. Mi több, aki látta már egy puli tekintetét, az szerintem biztosan nem akarja majd eltakarni azokat a szemeket.

„Egyáltalán nem szabad vágni a puli szőrét”

A kiállítási példányok szőrét hosszúra hagyják, ettől még a szemek és az intim részek környékét nyírni szokták, higiénés okokból. A hobbi pulik bundáját simapengéjű ollóval igazíthatjuk úgy, hogy kellemesen viselhető, lakásban is megfelelő bundahossz alakuljon ki. Mivel a tincsesedés adottság és javallott is, trimmelni, ritkítani, borotvagéppel vágni nem ajánlott.

„Csak kutyakozmetikus képes megbírkózni a puli bundával”

Inkább az ellenkezője az igaz: a pulik szőre sok időt, türelmet és szakértelmet igényel, a legtöbb kutyakozmetikus nem is vállalja és akad olyan is, aki nem szakszerűen bánik vele. Sokkal jobban járunk, ha magunk végezzük el a szükséges karbantartást.

Hogy ez pontosan miből is áll, arról a következő posztban. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr55696701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.12.18. 14:16:21

Nagyapám (és az felmenői évszázadokon át) juhász volt. Nem dísznek tartott pulikat. Tavasszal, a juhnyírással együtt a pulikról is levagdalta sarblival az akolban télen ráragadt juszartól osszeállt koloncokat, kicsit fazonra igazítva mindet, aztán bevágta, sőt be is nyomta a juhfürösztő medencébe (tartós védelem az ektoparaziták ellen). Ha nyáron hasonló okok, vagy bogáncs miatt elkezdtek koloncososodni, bedobott nekik egy kis szalonnabőrt.
Mire kijöttek, talán még kender-szaguk is volt, és reggie-t énekeltek...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2013.12.18. 14:21:22

Nagyapám (és az felmenői évszázadokon át) juhász volt. Nem dísznek tartott pulikat. Tavasszal, a juhnyírással együtt a pulikról is levagdalta sarblival az akolban télen ráragadt juszartól osszeállt koloncokat, kicsit fazonra igazítva mindet, aztán bevágta, sőt be is nyomta a juhfürösztő medencébe (tartós védelem az ektoparaziták ellen). Ha nyáron hasonló okok, vagy bogáncs miatt elkezdtek koloncososodni, bedobott nekik egy kis szalonnabőrt a legközelebbi kökény- vagy csipkebokorba.

Mire kijöttek, talán még kender-szaguk is volt, és reggie-t énekeltek...
süti beállítások módosítása