A kutya szemszögéből a kapcsolat közte és a gazda között sokban hasonlít a szülő-gyerek viszonyra – derül ki a bécsi állatorvosi egyetem (Vetmeduni Vienna) munkatársainak friss etológiai kutatásából.  

A bécsi Messerli Kutatóintézet munkatársai kvantitatív vizsgálatokat végeztek, amelynek keretében kutyákat bíztak meg különböző feladatokkal, jutalomfalatért cserébe. A kutatók úgy találták, hogy a kutyusok sokkal szívesebben dolgoztak az ételért, amikor a gazdájuk is jelen volt a helyiségben, mint amikor egyedül kellett végrehajtaniuk a feladatot. Ebből a szempontból mindegy volt számukra, hogy a gazda szavakkal is bíztatta, vagy csak némán figyelte őket.

Egy másik kutatásból kiderült, hogy a gazdák jelenlétében a kutyák motiváltabban és magabiztosabban dolgoztak, mint amikor ugyanezeket a parancsokat idegenek között kellett végrehajtaniuk. A PLOS ONE-ban megjelenő friss kutatás eredménye a szerzők szerint azt jelenti, hogy a kutyák elméjében is működik a „biztonságos bázis” effektus, akárcsak a gyerekek esetében.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr225643932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása