Egyszerűen szólva azért, mert a kutya ragadozó és bár a teniszlabda műszálas borítása valóban koptatja (ahogy sok minden más is) komoly gondot csak akkor okoz, ha éjjel-nappal a labdát csócsálja a kutya.

Helyi futtatónkon több gazdával találkoztam, akik nem engedik, hogy labdázzon a kutyájuk, mert – úgymond – a teniszlabdától elkopik a foga. Az állatorvosok szerint valóban okoz kopást a teniszlabda, amikor a szövete a kutya fogához dörzsölődik, de ez nem súlyos. Ha a kutya nem tölti az egész napját labdarágással, akkor nem lehet semmi baj. Nyilvánvaló, hogy a rágcsálásra hajlamosabb kutyák fogai gyorsabban kopnak, de ha betartod a szájápolás szabályait és korlátozod a rágási időt, nincs mitől tartanod.

fogak_dobermann_farkas.jpgFent egy dobermann, lent egy farkas koponyája - ezek a fogak elég sokat bírnak...

Egy egyszerű útmutató a rágójáték megválasztásához: ha te is meg tudod hajlítani, odaadhatod a kutyának, ha nem, akkor túl kemény, felejtsd el. Még egy tanács: ne játsz „labdakergetést” a kutyával. Ez az a játék, amikor a kutya a kertben a foci vagy kosárlabda után szalad és megpróbálja megfogni, de persze túl nagy neki, ezért csak súrolja a fogát a forgó labda. Ennek egyrészt nincs értelme, másrészt tényleg hatékonyan csiszolja a fogakat, vagyis kerülendő.

Ha megtiltod a labdázást és a csócsálást. A legtöbb kutyának lételeme a rágcsálás, harapdálás, cipelés, pakolás, cibálás. Ha megfosztot ezektől az örömöktől, az azt jelenti, hogy a kedvenc játékai nagy részétől elzárod és depressziós, vagy éppen agresszívan ellenszegülő kutyát tudhatsz a magadénak. Akkor pedig hiába nyugtatod maga azzal, hogy ép marad a foga.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr975629567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása