A mai bejegyzésemben megpróbáltam összegyűjteni az etetéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat és eloszlatni a félreértéseket a száraztápokkal kapcsolatban. Úgy tapasztaltam ugyanis, hogy a legtöbb kutyatartó bedől a reklámoknak és anélkül vásárol kutyatápot, hogy megvizsgálná, mit is tartalmaz.

A kutyák elsősorban húsevők: húsra és kevesebb zöldségre van szükségük. Ha jól szeretnéd tartani a kutyád, adj neki jó minőségű száraztápot (hogy ez milyen legyen, arról alant), teljes értékű kutyakonzervet és a változatosság érdekében házi kosztot. Házi koszt alatt is a hús-zöldség kombinációt értem. Ezen kívül vásárolhatsz neki száraz jutalomfalatokat és esetenként kaphat gyümölcsöt is, de csak kóstoló mennyiségben. Minden, ami ezen kívül esik, az nem kutyának való étel. Igen, a kutyák imádják a fagyit, a kockacukrot, a csokit, stb. Hidd el, hogy nem teszel jót az állatnak azzal, hogy ilyesmivel eteted. Ha kényeztetni szeretnéd, ma már kaphatóak csúcsminőségű, ízletes és egészséges rágcsák, amiket lelkifurdalás nélkül megetethetsz vele.

Valóban vagyonokat kell fizetned a szuperprémium minőségért?

Egyáltalán nem. Száraztápokból kilónként 1 100-1 500 forintos áron megkaphatod a legjobbat. Mit nevezek a legjobbnak? Kizárólag egyfajta értékes fehérje- és szénhidrátforrást tartalmazó, szója, mesterséges színezék- és tartósítószermentes, magas felszívódású tápot. Saját tapasztalatom szerint ezekkel a száraztápokkal lehet biztosra menni: a kutyák általában szívesen megeszik, könnyen emészthetőek és megfelelő mennyiségű energiát adnak. Persze, a kevésbé érzékeny emésztésű kutyákat nem muszáj ilyen, monoproteikus táppal etetni, ki kell kísérletezni, melyik válik be a legjobban.

szarazkaja1.jpg

Milyen tápot ne vegyél, ha nem muszáj?

Olyat, aminek a csomagolásán nem tüntetik fel részletesen, mit tartalmaz. Ha egy termékre csak az van rá írva, hogy „X” százalék állati fehérje, és valamennyi szénhidrát, az nem ment át a vizsgán. Az ilyen kutyatápról nem tudod meg, pontosan milyen állatból/növényből készítették.

Ha átnézed, mit tartalmaz egy-egy táp, lehet, hogy meglepetés ér. A közhiedelemben szuperprémiumként számon tartott termékek egy részében ugyanis kevés a hús és az sem tudható pontosan, honnan van az a hús. Az, hogy egy tápfajtát állatorvosok is értékesítenek és ennek megfelelően ajánlanak, nem jelenti azt, hogy az ár/érték arányuk megfelelő.

Ne dőlj be az ismert neveknek

Az ismert és sokat reklámozott márkákat ebben a szektorban is meg kell fizetni és csak rajtad múlik, hogy megbizonyosodj arról, van-e elég érték az ár mögött. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy nincsenek általános érvényű szabályok arra nézve, milyen termékre lehet ráírni, hogy szuperprémium, az „állatorvosok ajánlásával” felirat értékelésekor pedig jó, ha eszedbe jutott hogy a tévé reklámok szerint gyakorlatilag mindegyik fogkrém márkát is ajánlják a fogorvosok.

Érdemes körülnézni a kutyatápokat forgalmazó webáruházakban, ahol általában részletes leírást is találsz a termékek összetételéről és az ajánlott etetési mennyiségekről.

szarazkaja.jpg

Miből látod, hogy nem megfelelő tápot etetsz a kutyával?

Az egészséges kutyának fényes és csak minimális mértékben hullik a szőre, csillog a szeme, és energikus. Nem, vagy csak alig ereget és nyomtalanul fel tudsz utána takarítani. Utóbbi két jelből egyébként egyértelműen kiderül, hogy a táp mennyire jól szívódik fel és mennyi benne az emészthetetlen ballasztanyag ami csak megterheli a kutya szervezetét és utána a túloldalon távozik, méghozzá nem is kis mennyiségben.

„Az én kutyám nem eszi meg a száraz kaját”

Persze, főleg, ha azonnal kap valami mást, amint először elutasítja. Vannak olyan egészségügyi állapotok, amikor indokolt a kizárólag nedves tápból álló étrend, de egy egészséges, jó fogazatú kutya szinte biztosan megeszi a szárazat is, ha az jó minőségű. Lehet, hogy először duzzog kicsit, de ha rájön, hogy nem kap mást, hidd el, meg fogja enni. Mielőtt kegyetlenségnek bélyegzed ezt a módszert, gondolj arra, hogy a döntően száraztáppal etetett kutyák többsége hosszabb ideig él, mint a házikosztot fogyasztók. A jól megválasztott száraztáp teljes értékű és egészséges, ráadásul praktikus is, mivel tisztán adagolható és akár vissza is tölthető a csomagjába, ha nem fogy el. Ha a kutyád kevésbé szeret ropogtatni, akkor önts a tápra egy kis levest, vagy keverd össze egy kis házi maradékkal. A lényeg, hogy feldobhatod és felpuhíthatod a száraztápot, hogy a kutyád ne unja meg.

Mit ne csinálj?

  • Ne adj a kutyádnak olyan száraztápot, ami nem felel meg az életkorának. Ha a kölyköt felnőtteknek való táppal eteted, nem a megfelelő fehérje összetételt kapja, ez megterhelheti a veséjét.
  • Ne váltogasd a száraztápokat. Ha az egyik bevált, nyugodtan etetheted ugyanazt, hadd álljon rá a kutyád szervezete. A gyakori váltás nagy eséllyel hasmenést okoz.
  • Soha ne adj tisztán száraz tápot anélkül, hogy sok friss vizet biztosítanál a kutyádnak.
  • Ne hagyd egész napra a kutya előtt a teli tálat akkor sem, ha nem akar enni. Ha a kutya a szokásos etetési idő után egy órával sem ette meg az ételt, rakd el. Nem szabad rászoktatni arra, hogy rájárhat az ételre.

A következő blogban a konzervekről írok

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr15527694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pargendity Özséb 2013.09.22. 14:32:17

Ez az egy óra egy kissé durva. Ha nem áll neki enni azonnal, vagy akár ellép a táltól, akkor már maradjon ki az étkezés!

bungics (törölt) 2013.09.23. 09:29:01

"A kutyák elsősorban húsevők: "
Ez nagy tévedés. A kutya mindenevő, erre utal a vegyes fogazata is. Nem elsősorban húsra van szüksége, fehérje max. 30% kell neki. Mindenevő.
A fűevéssel kapcsolatban például rengeteg elmélet kering, de a legközelebb az áll az igazsághoz, hogy nem csak állatokat ettek, hanem növényeket is.

Consumer 2013.09.23. 11:57:49

@bungics: "A kutya vagy eb (Canis lupus familiaris) ujjon járó emlős ragadozó állat, a szürke farkas (Canis lupus lupus) háziasított alfaja.

mulholland2 2020.02.27. 08:44:07

Nem tudom, ilyenkor kicsit azaz érzésem, hogy nagyon sokakat támogat valamilyen száraztáp gyártó :). Én azt gondolom, hogy ugyanúgy mint az embernél, kell a változatosság a kutya ételébe és a kutyám is errefelé hajlik :). Ha éveken át nem kap mást szegény állat az szerintem, ugyanúgy nem jó. Kell a válozatosság a kutyáknál is. De ez az eszi, nem eszi nem kap mást beállítódás, sokaknál be van akadva, mert ugye ez a legkényelmesebb.
süti beállítások módosítása