Ismét át kell vészelnünk egy tüzelést, ami sajnos eléggé megviseli szegénykét, ráadásul futkározni sem nagyon tudjuk vinni, mert mindenhol kutyákkal találkozunk. A dolog higiéniai részén viszont sokat segít a jól bevált tüzelőbugyi.

bugy.jpgA képen láthatjátok, hogy néz ki, szerintem nem ciki, a fekete bundában meg szinte teljesen eltűnik. De ami fontosabb: tényleg pontosan illeszkedik, állítható, úgy látom, egyáltalán nem akadályozza a kutyát a mozgásban és eddig elkerültünk vele minden balesetet. Eddig minden tüzelést ezzel csináltunk végig (a márkája Trixie, a mérete M), két darabot váltogatunk, hogy rendszeresen ki tudjuk mosni.

Az első alkalommal kiderült, hogy a hozzá kapható betét nem túl jó: nem elég nagy, nem túlzottan nedvszívó, és az a "zseb", amibe bele kell csúsztatni, elég hamar elszakadt, ennek a betétnek pedig nincs ragasztócsík a hátoldalán, úgyhogy nem is vettünk többet. A nagy nedvszívású, illatmentes tisztasági betét viszont tökéletesen bevált erre a célra, a legtöbb típus méretre is szépen passzol a bugyikába.

Két vesszőparipám, a fogyasztóvédelem és az állatartás találkozott nemrég egy konzerv vásárlás alkalmával, amikor ismét bebizonyosodott, hogy érdemes rászánni az időt az összetétel elolvasására az termékek hátoldalán.

konzerv1.jpg"Negyven százalék friss hússal" - olvasható az inkriminált konzerv elülső oldalán. Nehezen félreérthető kijelentés, a vásárló arra következtet, hogy a termék csaknem felét friss hús alkotja. Ha viszont megnézzük az összetételt a hátoldalon, ezt látjuk: "hús és állati melléktermékek (4 százalék csirke), gabona, ásványi anyagok. Megtaláljuk még a leírásban a beltartalmi értékeket (nyersfehérje, nyers zsír, stb.) és a hozzáadott anyagokat, például a vitaminokat.

Mit tudunk meg a leírásból? Egyrészt azt, hogy a hús és az állati melléktermékek teszik ki az eledel nagy részét, mert ez szerepel az első helyen. Hogy ez pontosan hány százalékot jelent, az viszont nem derül ki.

Azt is láthatjuk, hogy az azonosított hús (csirke) aránya 4 százalék, a többi vélhetően állati melléktermék.

Kiderül még, hogy a gyártó D3 vitamint adott a keverékhez. Amennyiben "friss hús" alatt hús és állati melléktermékek kombinációját értjük, akkor lehet, hogy igaz a címkén szereplő 40 százalék, de szerintem joggal mondhatjuk, hogy "friss hús" kifejezés alatt a legtöbb fogyasztó nem mellékterméket ért.

Ha van tanulság, akkor az az, hogy mindig érdemes átnézni az összetételt, illetve, hogy ha egy konzerv ára gyanúsan alacsony, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy az összetételben is találunk kivetnivalót.konzerv.jpg

süti beállítások módosítása
Mobil