A futtatókon leggyakrabban vizslákkal találkozunk, sokukat évek óta ismerem. Ugyanakkor vitatható, hogy érdemes-e ezt a fajtát városban tartani, én most csak leírom a külső szemlélőként szerzett tapasztalataimat.

Budapest a vizslák hona - legalábbis én így látom három évnyi sétálgatás, kirándulás után. A saját felmérésem távolról sem reprezentatív, de az biztos, hogy egyetlen más fajtával sem találkozom annyiszor, mint velük. Újabban a francia bulldogok kezdik utolérni őket a népszerűségi listán, de a belvárosban így is a vizslák vannak túlnyomó többségben a kutyabarátaink között.

vizsli_1.jpg

Lécci lécci lécci

Szerintem a vizslák kedvenc szava járása lenne, ha beszélnének. A futtatós vizsla ismerőseim valamit szinte mindig kérnek-kunyerálnak. Elsősorban labdát, ha az nincs, akkor kaját, de legalább, és mindenképpen simogatást. Szinte mindig odajönnek hozzánk köszönni, több tíz méterről kiszimatolják, ha labda van a zsebemben és már jönnek is, odadugják a selymes pofájukat a kezembe és kér(d)ően néznek. Megértem őket, a sok vizsla barát közül egyikkel sem játszanak a futtatón. Nem túlzok, soha nem láttam még sem labdát, sem más játékot a gazdáiknál. Csak álldogálnak, beszélgetnek egymásssal, jó esetben lassan sétálnak, a kutyák meg szimatolnak, néha futnak egy kicsit, de leginkább unatkoznak. 

Feltétlen jóindulat

Kutyás pályafutásom jópár éve alatt összesen ha kétszer volt konfliktusunk vizslával, akkor sem vészes. A vizslák nagyon kedvesek, néha ugatnak egy sort, ha felháborítja őket valami, de inkább eliszkolnak, semmint, hogy konfliktusba kerüljenek emberrel-állattal. Szerintem a  kiegyensúlyozott természetüknek köszönhetik, hogy sokan vállalkoznak a tartásukra akkor is, ha nem tudják őket eleget mozgatni. Meg persze annak, hogy szinte macskaszerűen tiszták és rövid a szőrük.

Bohócok

A vizslák óriási arcok, komoly színészi tehetséggel, amit nem haboznak bevetni, ha el akarnak érni valamit. Én szomorú bohócnak látom őket, úgy ácsingóznak a törődésért és játékért, vagy ha arra nincs remény, legalább azért, hogy leessen valami kaja, vagy történjen végre valami, amiben részt tudnak venni.  

 "Okos vagyok, látod?"

Mivel gyakran jönnek oda hozzám, szoktam velük beszélgetni, előfordul, hogy játszom is velük, ha a gazdájuk nem bánja és mondhatom, nagyon okos, könnyen tanítható kutyák, akik érzékenyen reagálnak a hangsúlyokra és testbeszéddel is könnyedén lehet velük kommunikálni. Ez azért is nagy szó, mert ezeket az ismerős vizslákat nem tanítják, nem foglalkoztatják, legalább is, amennyire én látom. Nem adnak nekik feladatot és nem várják el tőlük az engedelmességet, pedig alig várják, hogy megmutathassák, milyen ügyesek. Szívesen foglalkozom velük.

Hát ezek az általános benyomásaim a városi vizslákról, akiket ismerek. 

 

11 komment

Címkék: fajta

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr648029448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.28. 22:52:49

Hát, igen. Valamiért pont azok választanak vizslát, akik szarnak foglalkozni vele. Vettek volna inkább mopszot, de nem, nekik "nagykutya" kell és az ugye a magyar fejében a vizsla. A kiskutya a spániel, az vizsla kicsiben. Szóval rohan a vizsla ezerrel, persze a gazdája, majd 10 perc múlva érkezik csak, amint meglát valakit, rögtön ráront, felugrál, ugrál, megint ugrál, orrával kiüti az ember szemét, nyakig összesározza, nyálazza. Szegény, meg nem foglalkoznak vele, de engem kurvára irritál, hogy miért nem nevelik meg. Nem, ne ugráljon rám, én nem akartam vizslát, a bocs, hogy felugrott dumát meg dugja fel magának. Szóval, emberek: vegyetek mopszot, vagy tacskót, ha lusták vagytok futtatni, feladatokat adni a kutyátoknak.

2015.10.29. 01:30:32

Találkoztam a városban egy sráccal akinek vizslája volt és tündériek voltak együtt. Ahogy a srác lépegetett, a vizsla mindig átbújt a két lába közt és amíg sétáltak, ezt csinálták. Eszméletlen aranyosak voltak :)

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.10.29. 12:56:43

@Guadalupei Szűz: Nekem van három vizslám. 100 emberből 80 dögönyözi, becézgeti simogatja őket. 19 közönyös.
Egy hisztizik, mert a kutyák boldogan rohannak minden emberhez, ahhoz is akihez nem kéne. Mellesleg ennek a 3 kutyának napi 2 óra jut az erdőben felszabadult rohangászásból.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.29. 18:15:19

Általában imádom a kutyákat, és bár nem értek hozzájuk, nagyon sokszor fordul elő, hogy a gazda szerint az idegenekkel agresszív kutya épp csak nem borít fel, olyan lelkesen jön haverkodni.
Vizslát nagyon ritkán látok. Úgy két hete botlottam egybe. Előbb barátságos volt aztán jól megugatott, miután már elmentem mellette. :)

2015.10.29. 20:18:15

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: Nem tudom miért kell elmagyaráznom, amit írtam (azt hittem a szövegértés megy az embereknek): akik futtatják a vizslájukat és megnevelik (igen, nem cuki, hanem baromi idegesítő, ha egy kutya kéretlenül felugrál) azokkal nincs baj.

Csoki Rudolf 2015.11.02. 12:48:13

Nekem is ez a tapasztalatom a budapesti vizslákkal. És nekem bizony már volt konfliktusom is velük, bár nem komoly, de akkor is bosszantó. Ez teljesen általános eset: Gazdi bejön a futtatóra egy vizslával, a kutya puskagolyóként berobban, rohan, ugrál és felhergeli a bent lévő kutyákat is, amikor meg azok rászólnának akkor a gazdi van vérig sértődve, hogy rámorogtak a kutyájára. Vagy a másik eset, amikor én megyek be új tagként és már van bent vizsla, akit képtelen visszahívni a gazdája, az meg teljes erőből nekem fut a kapuban mielőtt lecsatolnak a pórázról és összetapos, én meg persze nem veszem jó néven.

A Margitszigeten is sok vizslát futtatnak, akiket nem tud vagy nem akar a gazdi vissza hívni, viszont pórázos kutyára ráengedni (vagy olyan kutyára aki nem vevő az ugribugri stílusra) nagy bunkóság.

Én alapjáraton amúgy nagyon szeretem a vizslákat, de tényleg rengeteg olyan ember tartja ezt a fajtát, akinek csak úgy van a kutya, de nem kezd vele semmit vagy fogalma sincs róla hogyan kéne bánni velük.

A kedvencem, amikor a környékbeli gazdik a belváros kellős közepén egy körúti kapualjból kiengedik a kutyáikat póráz nélkül azok meg mennek össze vissza, oda hugyoznak ahova épp akarnak és kedvük szerint odarohangálnak minden pórázos kutyához. A vizslagazdi meg se bú, se bá, megy, mint egy uraság.

A vizsla nagy mozgásigényű, jófej kutya. Kell neki a mozgás, de ugyanúgy fegyelmezni, tanítani, feladatoztatni kell, mint minden más fajtát. Az, hogy vizsla és nagyon barátságos, nem mentség arra, hogy neveletlen. Ismerek én nagyon jól nevelt vizslákat is, de sajnos nem ez az általános :(

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.11.05. 16:17:35

@Csoki Rudolf: Még jobban kell nevelni, mert hiába tanítottad, ha nem vagy rajta rendszeresen rendgyakorlatokkal, elpofátlanodik.
3 vizslám van most egyszerre. A vizsla csak olyannak való aki méltó életet tud neki biztosítani. Sajnos túl népszerű.

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.11.05. 16:18:27

@Hóhér az utolsó barátod: "Előbb barátságos volt aztán jól megugatott, miután már elmentem mellette"
Mit vársz ha nem simogattad meg? A vizsla azért tartja az embert.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.11.05. 16:31:06

@Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény]: mostanában óvatos vagyok. Van a környéken egy pitbull. Első alkalommal olyan volt, mint egy macska, épp csak nem dorombolt. Párszor találkoztam velük, kedves volt. Aztán egy alkalommal ugatott, de úgy, mint aki játszani hív. Legközelebb már agresszív volt. És azóta sem változott a helyzet. Ráadásul más kutyák is hajlamosak újabban agresszíven reagálni rám. És nem tudom, mi változott rajtam, mert évekig szinte minden kutya barátkozós volt, még azok is akik a gazdi szerint nem tűrik az idegent. :(

Kurt úrfi [teuto-nordikus paraszt legény] 2015.11.06. 04:26:25

@Hóhér az utolsó barátod: Lehet hogy egy rossz tapasztalat miatt félelmet mutatsz.
Az a kutyákat agresszívvé teszi.
süti beállítások módosítása