A Newcastle University munkatársai érdekes ötlettel álltak elő, amiből reményeik szerint egy éven belül piacképes termék lehet: az általuk kifejlesztett speciális nyakörv folyamatosan figyeli a kutya életritmusát és lelki/egészségi állapotát, és ennek segítségével ügyel a gazda egészségére.

helper.jpg

Cas Ladha, a kutatás vezetője abból indult ki, hogy a kutyák és gazdáik életritmusa között olyan erős kapcsolat van, hogy a kutya napi rutinját figyelve következtethetünk a gazda egészségi és lelki állapotára. Az érzékelőkkel felszerelt nyakörv, amelyet eddig mintegy húsz kölönböző kutyafajtán sikerrel teszteltek, összesen tizenhét különböző viselkedést észlel és rögzít. Többek között regisztrálja, hogy a kutya mikor és mennyit ugat, fekszik, szaglászik, eszik, és sétál. A nyakörv jelenleg harminc napig tárolja az adatokat, amelyeket egy számítógépre töltve létrehozhatóak a rendellenes viselkedést jelző riasztások.

A New Castle Egyetem munkatársai összegyűjtették az egészséges kutya átlagos napi viselekdésmintáit, ezeket használják alapul az összevetéshez. Ha a nyakörv által rögzített adatok jelentősen eltérnek a normálisnak tekinthetőtől, riaszthatják a hozzátartozókat. Például ha kiderül, hogy a gazda egyre ritkábban vagy rövidebb ideig sétáltatja a kutyát, az arra utalhat, hogy egészségi gondjai miatt egyre nehezebben boldogul. Mivel sok idős ember számára a kutya az egyetlen állandó társ, a kedvencek ezzel a találmánnyal megelőzhetnek egy esetleges balesetet anélkül, hogy a rendszer bármilyen mértékben is zavarná a tulajdonost a mindennapi életben. Ladha a zürichi UbiComp konferencián mutatta be a fejlesztést, amely ígérete szerint már 50 fontos (kb. 17 500 forint) áron elérhető lesz a brit piacon egy éven belül.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr815556665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása