Közeledik a tavasz és a vedlés, tekintsük át, milyen fésűk és kefék közül válaszhatunk és melyiket érdemes az adott szőrtípusnál használni.

A kutyafésűk és kefék kiválasztásakor általános irányelv, hogy a ritkább fogazatú, fémből készült eszközök elsősorban az aljszőrzetben található csomók kibontására valók, míg a sűrűbb, műanyagből vagy szőrből készült kefék a felső, simább szőrréteg ápolására használhatóak. A kutyák bundája típusunkont más ápolást igényel, lássuk az alapeseteket.

Rasztás, szalagos bunda (puli, komondor)

A felnőtt kutyák esetében elfelejthetjük a keféket, kizárólag kézzel bontjuk szét a szalagokat, erre vonatkozóan részletes útmutatót találtok itt és itt.

Rövid, sima bunda (vizsla, labrador, csivava, stb.)

Szálirányban fésüljük át a bundát puhaszálú, sűrű szőrkefével, ha lehet, részesítsük előnyben a valódi szőrből 

Rövid, drótszerű szőr (terrierek, szálkás szőrű vizsla, stb.)készült keféket. Használhatunk úgy nevezett kopókesztyűt is, ez a kézre húzható, puha gumisörtékből álló eszköz kiváló a bunda napi fényesítésére és karbantartására.

Drótos, illetve dörzskefével fésülhetjük át a bundát szálirányban. A dörzskefe rövid, erősen hajlított acéltűi tökéletesek az elhalt aljszőrzet eltávolítására, az erős bunda pedig indokolttá teszi a keményebb kefék használatát. Mivel ezek a kefék jobban szúrnak, nagyon vigyázzunk, nehogy megkarmoljuk a kutyát, mert akkor biztosan mindent elkövet majd a fésülés elkerülésére.

Lágy, közepes-hosszú bunda (golden retriever, spániel, szetterek, pomerániai, stb.)

Használhatunk szőrkefét vagy hosszú, ritka fogazatú drótkefét (legegyszerűbb, ha kétoldalas kefét veszünk). Az aljszőrzet kibontására itt is használhatunk dörzskefét és az alsó réteget óvatosan fésülhetjük szálirány ellenében is.

Vékonyszálú, hosszabb bunda (yorkshire terrier, máltai , stb.)

Puhafogú acélkefével fésülhetjük ki az elhalt szőrzetet a bundából szálirányban és azzal 

ellentétesen is. A csomókhoz bevethetjük a dörzskefét, de a lágy és vékony bunda miatt 

nagyon óvatosnak kell lennünk. A gubancok kibontására jól jöhet a gereblye is, ezek a ritka, nagyon erős tűkből álló eszközök ideálisak a makacsul nemezesedő bundák kilazítására
.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr145799953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása