Még mindig nem vagyunk túl a vesegyulladáson, sőt, úgy tűnik, az antibiotikum sem sokat segített, mert továbbra is étvágytalan és gyenge a kutya. Újabb kört futunk az állatorvosnál, én pedig utánanéztem, milyen a megfelelő diéta vesebetegségben szenvedő kutyáknál.

Letargia, étvágycsökkenés, fogyás, hányás – ezek a veseproblémák tünetei, mindez azt jelzi, hogy a kutya veséje valami miatt nem képes megfelelően kiválasztani a méreganyagokat, amelyek így felhalmozódhatnak a szervezetében. A mi esetünkben fertőzésre gyanakodott az orvos, ezért antibiotikumot kapott a kutya, ami viszont nem igazán használt, ezt mutatja, hogy a tíz napos kúra végén egyszer-kétszer hányt is.

Más gyógymódra lesz szükség, különösen azért, mert az étvágytalanság egyre komolyabb gondot jelent. A kutya gyakorlatilag nem hajlandó semmilyen fehérjét tartalmazó ételt (szárazeledel, a legtöbb konzerv, hús) megenni. Szívesen megeszi viszont a kekszet, a kölesgolyót, sőt, a kalácsot is. Ebben az esetben a kutya pontosan tudja, mire van szüksége, hiszen ezek a magas szénhidráttartalmú ételek energiát adnak és kevésbé terhelik a vesét.

A vesebeteg kutyát érdemes kizárólag nedvestáppal etetni, mert ezzel is csökkentjük a dehidratáltság kockázatát. Az omega-3 zsírsav csökkenti a gyulladást, az E- és C-vitamin, valamint a béta-karotin és a lutein pedig antioxidánsként segítik a gyulladást. A fehérje- és foszformennyiség csökkentése tehermentesíti a vesét, erre a hivatalos vélemény szerint akkor van szükség, ha a betegségnek egyértelmű jelei vannak. Ugyanakkor – mivel a kutya nem hajlandó megenni – kénytelen voltunk áttérni egy látszólag teljesen „kutyaidegen” diétára és reméljük, hogy ez és az újabb gyógyszeres kezelés teljesen helyrehozza majd szegény kutyit. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr545737776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása