A közelmúltban egy tizennégy éves kislány vesztette életét Nagy-Britanniában, miután négy kutya támadta meg egyszerre. A tragédia nyomán újrakezdődött a veszélyes kutyák tartását korlátozó szabályozás szükségességéről szóló vita és napvilágra került néhány igencsak ijesztő adat.

Az állategészségüggyel országos szinten foglalkozó PDSA Animal Wellbeing (PAW) jelentése szerint háromból egy kutyataulajdonost már megharapott  egy kutya és a megkérdezettek 51 százalékának az ismerősei egyikét is érte már támadás. A BBC-n olvasható riport szerint a szocializáció hiánya jelenti a legnagyobb kockázatot. A bejelentett kutyatámadási esetekben a gazdák mindössze 21 százaléka szocializálta a kutyát élete első fél évében.

http://crossriverwatch.com/wp-content/uploads/2013/08/angry-dog.jpgMint minden ilyen esetben, most is elkezdődött a vita arról, érdemes-e bizonyos fajtákat veszélyesnek nyilvánítani. A brit Kennel Club továbbra is tiltakozik az elképzelés ellen, azt állítva, hogy a szabályozás csak a rendőrségi erőforrások elpazarlását okozná, hiszen a hatóságok egy-egy fajtára koncentrálnának ahelyett, hogy a valóban problémás kutyákat próbálnák kiemelni a társadalomból. Emellett – véli a Kennel Club – a veszélyesnek bélyegzett kutyákat sokkal nagyobb eséllyel tartják azok, akik rossz célokra akarják őket felhasználni és szándékosan agresszív viselkedésre nevelik őket.

A Staffordshire Bull Terrier Club hasonló véleményen van,  a klub vezetése hozzáteszi: a jelenlegi szabályozás csak a kutyákat bünteti a támadásokat követően, míg a gazda gyakorlatilag büntetlenül megússza az esetet, ezen változtatni kell.

A Távközlési dolgozók szakszervezete azt szeretné elérni, hogy a veszélyes kutyákra vonatkozó törvény magánterületen is érvényes legyen (erre egyébként a mostani módosítási javaslattal van esély). Az érdekképviselet emelett azt várja a kormánytól, hogy figyelmeztesse a kutyatulajdonosokat a kötelezettségeikre és vezessen be kötelező biztosítást a területen.

Abban mindegyik érintett szervezet egyetért, hogy a jelenlegi szabályozás teljesen alkalmatlan a probléma kezelésére és többet kell tenni a megelőzés érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr445635365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Niurka (törölt) 2013.11.15. 13:38:22

A legnagyobb gond a testmérettel és a testi erővel van. Egy tacskó hiába vadul meg és kezd el harapdálni, sosem fog akkora pusztítást végezni, mint egy rottweiler vagy egy akita. Városban nem engednék pittbullt, cane corsot. Még sosem hallottam, hogy egy puli halálra marcangolt volna egy embert, vagy egy másik kutyát.

H_67 2013.12.17. 22:05:11

A családban voltak dobarmannok, kaukázusi, bernáthegyi, németjuhász és keverék. És csak egy harapott, a szomszéd pulija...engem pedig rendszeresen kapnak meg a többi kutyás jól nevelt ölebjei. Kifejezetten nem is félek a nagy testű kutyáktól csak a kicsiktől, ami azért mulatságos :D de az én közelembe egy se jöjjön.... -.-
Ezeket a fajtákat lényegében azért büntetik, amire kitenyésztették őket és nem, ez nem a gyilkolás-.- Én szívesebben engedem az egyébként középtermetű kutyám egy pithez, mint egy yorkihoz. Előbbi esetében legalább van rá esély, hogy megnevelik és nem gyerekként kezelik olyan emberek akik azelőtt sose láttak kutyát közelről. Talán nagyobb értelme lenne megválogatni azt, ki milyen kutyával képes még elbánni.

Niurka (törölt) 2013.12.18. 10:30:18

@H_67: Tökéletesen igazad van a "harapási hajlandóságot" illetően. A kisméretű kutyák kapdosnak, harapnak. DE, ismétlem, egy yorki (bármilyen idegesítő is) 20 éven át odakaphat, míg egy roti csak egyszer kell, hogy odakapjon. Nekem már kapta el a kölyökwestimet huski. Felkapta, rázta, szerencsére nem lett komoly baja. De tudok egy bernáthegyihez hasonlatos kutyáról, aki elkapott egy kis yorkit, annak leszakadt a fél tüdeje, veséje, meg is döglött. Vagy dobermannt, amelyik rendszeresen fojtott meg kiskutyákat. Azért tacskót, amelyik széttép másik kutyát, vagy embert még nem. Emberből is elég kemény egy 90 kg-os, kutyákból simán van ilyen. Se elfutni, se harcolni nincs esélyem.

H_67 2013.12.18. 21:35:34

@Niurka: Igen, abszolút veszélyesebbek a nagyobb kutyák fizikai adottságuk miatt. Ha nem nevelik őket és "elszabadulnak" sokkal nagyobb kárt képesek tenni. Én ezért tartanám fontosnak, hogy mindenki olyan fajtájú és vérmérsékletű kutyát tartson, ami fekszik neki.
Viszont, nyilván nem reprezentatív a felmérésem :) de én azt vettem észre, hogy míg egy nagytestű kutya, ha elkezd rosszalkodni akkor azért rájön a gazdi, hogy nevelni kellene és nem csak cuki (jó esetben). Míg a kistestűt akkor se nevelik ha harapdál, mert kicsi meg cuki is....ez elég dühítő, mert mást is harapdál, akár egy gyereket is. Aki életre megijedhet egy kutyától, még ha csak egy westie "támad" is rá, amin a gazda még nevet is.
Szóval, teljesen egyetértek veled, egyértelmű, hogy veszélyesebbek :) Csak engem nap mint nap zaklatnak ezek a kis "dögök". Nem fognak széttépni, de számomra nagyobb veszélyt jelent, mint egy kóbor kuvasz, amiket eddig tudtam kezelni. Most, hogy van nekem is, egy 6 kilós kutyám :) képtelenség levinni a parkba, hogy esetleg tanítgassam sétálni, vagy futkározzon, mert minden alkalommal odajön egy szabadon rohangáló miniatűr és nem mindig játszani. Én meg megfojtom a saját kutyám, ha nem akarom, hogy baj legyen, meg eltűröm, hogy más kutyájától vagyok tiszta harapásnyom. A nagyobb kutyákat főként pórázon látom és nyugodtan sétálni. De persze még nem térképeztem fel a környék gonosztevőit, lehet épp holnap fog felém ügetni egy komisz óriás o.O :D Egyszer viszont le fogom ordítani valamelyik tulaj fejét ezért :D Nagyon dühít az ilyen gazdik felelőtlensége, szóval ezért török ki inkább a kistestűek iránt :)

Niurka (törölt) 2013.12.19. 00:53:09

@H_67: Sajnos ahogy a kistestűt nem nevelik, úgy a nagyot sem (ahogy a gyereket sem). És sajnos az emberek nagy többsége sötét, mint az éjszaka, elhiszi, hogy képes egy cane corsót "kézben tartani", vagy egy akitát megnevelni. Aztán, ha történik valami, akkor persze megy a sopánkodás, hogy "soha még ilyet nem csinált", meg "szerettük". Azt hiszem abban egyetérthetünk, hogy tök mindegy mekkora egy kutya, ha barom a gazdája. És nagyon sokszor az. Illetve (ahol én lakom) pl. láttam egy írfarkas magasságú kutyát, bernáthegyi méretű izmokkal és egy 200 éves nyanyival sétált (ohen póráz). De ha azon lenne se segítene, mert a járókeret nem állít meg egy ekkora dögöt. Én most vettem kiskutyát (volt már korábban kutyám), még nem mehet közösségbe (azért már találkozott néhány kutyával), de már előre gittelek, hogy mi lesz, ha összefutunk egy ilyen behemóttal. És hiába reménykedem titkoban, hogy a kutyák ezt remekül lerendezik egymás között, ha széttépi valamelyik, akkor annyi. Arról nem is beszélve, hogy a nyugger mire kifizeti a káromat, eltart vagy 50 évig neki.

H_67 2013.12.19. 10:48:27

Sosem fogom megszokni, milyen felelőtlenek és buták az emberek! :(
Én éppen ma vettem rá magam, hogy Alfit elengedjem a parkban. Fél éves és nagyon pofátlan, ezért nem is bánom, ha lerendezi egy-két kutya, hadd tanulja. De ma két jóval nagyobb kutyához szaladt játszani, akik hál' istennek jól viselkedtek :) Sokat kell még gyakorolni vele, mert nem mindegyik lesz ilyen jól nevelt.

Niurka (törölt) 2013.12.19. 11:45:03

@H_67: Én mindig ledöbbenek milyen sötétek és igénytelenek az emberek. Gyalog, vezetés közben, járműveken, bringán, gyerekkel, stb. miért a kutyatartó lenne más. Kész felüdülés, amikor értelmes embert lehet látni. Röhej az is, hogy egy kiskutyát nem lehet időben szocializálni, mert (külföldről hozott) a kint kapott 2 kombinált oltás nem elég, hanem "karanténban" kell tartani 16 hetes koráig, amíg még egy ismétlő oltást nem kap. A külföldi tenyésztő nem érti, a magyar állatorvos szerint itthon sok a kóbor kutya, illetve a gazdák nem oltatják be a kutyájukat. Vajon a gyereküket beoltatják?
süti beállítások módosítása