Először volt negatív kutyás élményben részünk egy kutyabarát helyen, ráadásul a vendégek jóvoltából. Ha egy étterem ajtaján látod a kutyabarát jelzést, de te irtózol a kutyáktól, minek mész be?

Az eset nem volt rémes, de szerintem érthetetlen és kissé bántó is. Hétvégén kutyás kirándulás után beültünk az egyik kedvenc, deklaráltan kutyabarát éttermünkbe. Oz mindig úri módon viselkedik ilyenkor, szépen bemegy az asztal alá, leheveredik a hűvös kövön és sokszor el is alszik, nem zajong, nem mászkál, nem csinál rendetlenséget.

doggy_2.jpg

Most is így történt, de alighogy leültünk, a mögöttünk lévő asztalnál ülő párocska jó hangosan közölte a pincérrel,  hogy átülnek egy másik asztalhoz, mert ők kutya közelében nem esznek. Értetlenkedő pillantásaink hatására a pár nő tagja közölte, hogy ugyan "nekik is volt puli kutyájuk, de evés közben nem..." - a végét nem értettem, A vicc az, hogy az egyébként nagy helyiségnek nem a túloldalára vonultak át, hanem csak átültek egy kb. öt méterre lévő asztalhoz, ahol folytatták az ebédet.

Mondhatnád, hogy kit érdekel, sajnálatos, hogy kutya iszonyos egyének kutyabarát helyre járnak, de mégis: miért is kellene nekem kellemetlenül éreznem magam egy ilyen helyzetben? Végül is szép csendben el lehetett volna tipegni egy másik asztalhoz, anélkül, hogy tudtunkra adták volna, hogy nem látnak minket szívesen.

A sztori azért is negatív, mert Budapesten még mindig nagyon kevés a valóban kutyabarát hely. Ez alatt azokat az éttermeket, boltokkat, stb. értem, amik a bejáratnál hirdetik, hogy a kutyák szívesen látott vendégek, nem neked kell rákérdezni, hogy nem-e lehetne-e, és elmondani, hogy a kutyám jelenlétét valószínűleg senki nem fogja észrevenni, mert csöndben fekszik az asztal alatt, illetve ül mellettem. A magam részéről nem szeretek bekéreckedni a kutyával helyekre, de sokszor rá vagyok szorulva, mert az országot járva, kirándulás közben nagyon ritkán találok kutyás helyet (OK, éhen- szomjan is maradhatnék, menjek haza :) ).  

Persze nagyon sok étteremben, kávézóban találkoztam kedves, szeretetteljes fogadtatással, hoztak nekünk tálka vizet kérés nélkül, beszélgettünk a kutyákról pincérekkel, akik közül sokan megpróbáltak - általában sikertelenül - barátságot kötni Őpuliságával.  De nem várok virágesőt, megértem, ha bizonyos helyeken csak a teraszon ülhetünk le kutyával, sőt, azt is elfogadom, ha nem engednek be, még ha nem is értek egyet vele. Azt viszont elvárom, hogy a kevés kutyabarát helyen a kutyátlanok is legyenek olyan rugalmasak velünk, mint mi fordított helyzetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr637893742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kalocsai Tamás 2015.10.06. 09:59:46

És ezen kell megsértődni? Hiperszenzitív...

phaszfej 2015.10.06. 10:09:53

Nem értem ezt a zagyvaságot. Vendéglő, ami tulajdonképpen egy kutyabarát? A barát szó az főnév nem melléknév. Egyébként meg ki az az állat, aki egy állattal együtt eszik? Lehetne annyi esze ennek a kutyásnak, hogy a pénz miatt írják ki, hogy dögök is bemehetnek, mert tudják, hogy rengeteg a kutyabuzi. De ez még nem jelenti azt, hogy normális dolog egy ebbel együtt étkezni.

ex-dr. vuk 2015.10.06. 10:26:25

Nem lehet, hogy csak budos volt a kutya, es az ugye eves kozben nem eppen esik jol?
Akarmilyen apolt egy kutya azert megiscsak kutyaszaga van, ugye.

netrunner71 2015.10.06. 10:58:49

Az étterem embereknek van fenntartva.
Ennyi.
Fogadjuk már el, hogy vannak emberek akik nem akarnak kutya mellett ücsörögni.
Például mert fóbiája van és fél a kutyától.
És nem, nem az a megoldás, hogy ha nem tetszik akkor nem megy ne az étterembe.
A kutya nem oda való.

avan 2015.10.06. 10:59:15

Szerintem ezt eleve törvény tiltja, ha barát a hely, ha nem. Nem véletlenül. Én is szeretem a kutyákat, de nem szeretném, ha ott lihegne egy számomra ismeretlen kutya, miközben étteremben eszem...

Advanced Flight 2015.10.06. 11:30:51

Ha kifejezetten kutyabarátként van hirdetve a hely, akkor miért is a kutyás vendégnek kéne szarul éreznie magát meg agyalnia, hogy komolyan vehető-e a felirat?
Ha elmentek egy olyan szállodába, ami kifejezetten családbarátként van hirdetve (hovatovább rájuk is alapozzák az üzletmenetet), akkor is nekiálltok rinyálni a gyerekzsivaj miatt?

Nem vagyok egyébként oda a kutyás társadalomért, de itt pont egy normálisabb egyed próbál alkalmazkodni a nagy többséghez, persze csak lebaszást kap érte. Ebből okulva legközelebb már a szart sem fogja felszedni, minek, így is- úgy is cseszegetik.

giga66 2015.10.06. 11:59:28

Kutyabarát étterembe nem fogok járni

A kutya nem oda való

Ezt az étterem tulajdonosok is jól tudják

_B_ 2015.10.06. 12:14:07

A biciklisbarát benzinkútra is bemennek egyesek bicikli nélkül, sőt... autóval, felháborítóóóó :)

Mi ez a hiszti? Valamit írni kellett, mert csak akkor jön pénz?
Nem történt semmi negatív.
Attól hogy te az állattal eszel-alszol-fürdesz, nem kell ezt mindenkire ráerőltetni. Nem szóltak be neked, hogy ülj odébb, hanem odébb ültek ők... szerintem ennél rugalmasabban nem lehet kezelni az adott helyzetet.

Én is utálom a kutyát evés közben, igazából lakásban is.
Sajnos elég érzékeny a szaglásom, és nekem a kutya büdös.

Milyen alapon helyezed magad egy másik fizető vendég fölé?

A kutya-étterem párosítás nekem kicsit meredek, mert még azért is megvágják a tulajt, ha légy van a konyhában. Egy kutya meg higiéniai szempontból annál cseppet aggályosabb.

♔bаtyu♔ 2015.10.06. 12:20:17

Mi ebben a gond? Miért voltak bunkók? Átültek egy másik asztalhoz és annyi.

Ha valaki ennyire érzékeny, egyen inkább otthon.

Egyébként a kutyás éttermeket a vendégek nem azért nem szeretik mert a kutya harap, vagy ilyesmi, hanem azért, mert a kutyák vedlenek. Ezért nem illik semmilyen étterembe kutyát vinni, vagy ha igen, kint kell hagyni.

Én kifejezetten csípem a kutyákat, de kutyabarát étterembe én sem járnék és soha nem jutna eszembe a kutyámmal menni zárt étterembe.

Peetee 2015.10.06. 12:35:09

@netrunner71: Miért nem tudjuk elfogadni azt, hogy vannak emberek, akiknek fontos a kutya, időnként jó messzire elmennek otthonról (értsd, másik településre), és szeretnének ott élelemhez jutni egy vendéglőben. A kutya a mai értelmezésben nem való oda. 50éve a retiben, 100éve klasszikus étterembe is bejárt az ember hűséges szolgája. Pontosan ugyanannyi érv és ellenérv állítható fel a kutya / nem kutya az étterembe kérdéskörben.

mismásológép 2015.10.06. 12:39:47

Kutya étterembe nem való, max. sütve, valami savanykás körettel.
Étel közelébe élve nem.

Kár, hogy ezt az ostoba barom kutyások, akik nem háziállatnak, hanem családtagnak tekintik a kutyájukat (ami már eleve beteg elmére vall), amit mindenhova magukkal akarnak vinni, nem bírják felfogni.

mismásológép 2015.10.06. 12:40:15

@phaszfej:
Igaz, az emberbarát szó sem létezik.

♔bаtyu♔ 2015.10.06. 12:42:09

@Peetee: Azért nem tudják elfogadni, mert rühellik a kutyaszőrt a kajájukon.

(Mondjuk induljunk abból, hogy a kutya nem büdös, vagy rosszul szocializált, mert olyan is akad).

Peetee 2015.10.06. 12:46:44

A cikk lényeges dologra világít rá, de szerintem rossz megközelítésből. Mi - kutyások - talán soha nem viselkedünk így. Pl. ha egy kutya nélküli ember bejön a kutyafuttatóra, akkor megkérdezzük,h miért, s megkérjük, hogy ne, s elmondjuk,h miért ne. A cikkben szereplő vendég csak simán egy hülye picsa volt, akinek ész érvei nem voltak, s a problémáját nem a jó irányba és nem jó módon kommunikálta le.

BluE 2015.10.06. 12:48:23

Sokan leírták már, de egyetértek, kutya nem étterembe való. Sőt, boltokba sem (akkor sem, ha be van öltöztetve ruhácskába/kabátkába és kutyahordozóban viszik divatelemként).
Én is elültem volna messzebb ha van rá mód.

Peetee 2015.10.06. 12:52:09

@mismásológép: Mivel az orvostudomány ezt az elmebajt még nem diagnosztizálta, jó lenne, ha igen gyorsan intéznél valamit, mert ha ezt bebizonyítod, akkor tiéd a jövő évi orvosi Nobel díj!!! Ha a magánvéleményemet kérdezed, anyád az elmebeteg, amiért nem szocializált rendesen, különben nem írnál ilyeneket, s nem így gondolkodnál embertársaidról és a szokásaikról. Tömbben laktál és nem lehetett kutyád, ugye, azért lettél felnőttként ilyen megkeseredett?!

Peetee 2015.10.06. 12:53:08

@♔bаtyu♔: Ezt el tudom fogadni, s megértem.

♔bаtyu♔ 2015.10.06. 13:05:37

A megoldás létezik, a kerthelyiségbe kell a kutyát vinni. Nem messze tőlünk van egy étterem, ahová nincs kiírva, hogy kutyabarát hely, de a kerthelyiségbe simán lehet kutyát vinni.

ha valakit nagyon zavar, bemegy.

Magyar Gábor6817 2015.10.06. 14:19:52

mindig vannak hülyék...nem kell velük foglalkozni...
tegnap pl. a Városligetben nagyonértelmiségi anyuka,meg apuka hová viszi a kutyára allergiás gyerekét??? A kutyák közé mert a hülyegyerek le akart gurulni a királydombról...persze amikor leérkezett odafutott valamelyik kutya megszagolni...na anyuka egyből patáliát csapott, sőt rendőrt hívott...mert milyen dolog már póráz nélkül ez a sok kutya itten...szépen beszéltem vele de azért a baszatlan kurva mindenit az ilyen hülye kurvának...1 kutyát nem bíznék rá nemhogy egy gyereket...
P.S. a kiérkező rendőrt ismertem, nem volt gond...LoL

_B_ 2015.10.06. 14:23:51

@Peetee:
"talán soha nem viselkedünk így. Pl. ha egy kutya nélküli ember bejön a kutyafuttatóra"...

Ez most hogy jön ide?

erol 2015.10.06. 14:26:42

@Magyar Gábor6817:
A királydombnál miért van sok kutya?

Peetee 2015.10.06. 15:10:57

@_B_: Ellenpélda olyan esetre, amikor egy nem kutyabarát kerül kutyás közösségbe.

Lángharcos 2015.10.06. 15:33:06

A kutya nem megy fel az asztalhoz, talajszinten marad, tud viselkedni. Ez a feltétele annak, hogy közösségbe/étterembe/boltba vihesse magával a gazdája.

Akinek fáj a kutya az étteremben, boltban, annak az is fáj, hogy járnak oda más emberek is?

Miért is fáj ha kutyás helyre bevitt valaki egy kutyát? Nem tetszik, nem mész oda.

Vannak már kifejezetten macskás teázók, illetve egyéb állatsimogatóval egybekötött teázók is Bp-n, ahol összemancsolhatsz egy csomó szőröst és pikkelyet, miközben megiszol egy forró csokit..

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.10.06. 15:41:32

Kutyabarát étterembe minek megy aki nem szereti a kutyát?
Vagy csak ott lehet macskát enni?:))

Franquette 2015.10.06. 15:50:53

Én meg inkább eszek kutyával, mint gyerekkel, mert sokkal kulturáltabb.
Az ilyen emberek meg bizonyára a "faszt is szalvétával fogják meg".

aranea 2015.10.06. 16:05:40

Már régóta megfigyeltem, hogy azok az emberek, akik nem tolerálják az állatokat, azok sokkal kevésbé toleránsak minden mással szemben is. Lehet itt keresni a kifogásokat, hogy jajj, fúúúj, vedlik - de ettől még ez van. Mindazonáltal érdekes módon pont ezek az egyedek azok, akik neveletlen porontyaikra rá se bagózva mennek étterembe, és elvárják, hogy őket viszont viselje el mindenki.

Wywern · http://www.narancsoskacsa.blog.hu 2015.10.06. 16:07:32

@Lángharcos: a "macskás teázók" kifejezés olyan - minden bizonnyal rémsztereotíp - képeket oltott a fejembe, hogy azt hiszem, mára lekapcsolom a netet :)

hsz77 2015.10.06. 16:08:59

Miért baj, ha kutyás helyre valaki kutyát visz be?
Ha valaki személyes ízlésének nem felel meg, hogy vannak kutyabarát éttermek, az az ő problémája. Nem muszáj bemenni, épp elég étterem van, ahová nem lehet kutyát bevinni.
Viszont ez, hogy egyesek bemennek egy kutyabarát helyre, aztán húzzák az orrukat és megjegyzéseket tesznek, hogy fúj kutya, enyhén szólva is nevetséges.

shred 2015.10.06. 16:43:04

Nekem nincs kutyám, de teljesen normálisnak tartom, hogy egy ápolt, tiszta, nyugodt kutya ott legyen a gazdája mellett az étteremben. Ha nyugodtan tud viselkedni, akkor csak vigye be, ezt a gazdának kell tudnia felelősen eldönteni.
Higiénia: a kutyabarát étterem nem azt jelenti, hogy a konyhában lődörögnek a kedvencek, megint mondom: ápolt, tiszta kutyától az égvilágon semmi fertőzést nem kapsz el csak azért, mert 5 méterre a tányérodtól fekszik a földön.

a fidesz csak lopni tud 2015.10.06. 17:08:18

Nem bírta a szagotokat. Arrébb ült.
Mi a problémád? Odaszart utána az asztalodra, vagy mi a gond? Nem rúgta fel a blökit?

Mi a valós problémád?

Franquette 2015.10.06. 17:36:07

@aranea: hát pontosan ez az. Mi is állatok vagyunk. Ők szégyellik ezt, én meg büszke vagyok rá

Lángharcos 2015.10.06. 18:02:15

@a fidesz csak lopni tud: Verbális agressziót szenvedett el.

a fidesz csak lopni tud 2015.10.06. 18:05:36

@Lángharcos:

Az élet kegyetlen. Ha ennyit nem bír ki akkor költözzön a sivatagba. Mostanában éppen kiürül, ott nem lesz gond a kutyával.

Lángharcos 2015.10.06. 18:09:51

@Wywern: Keress rá a cat caffe Budapest kulcsszavakra, találsz fotókat is a helyekről :)

Érkezéskor a vendégnek kezet kell mosnia. Távozáskor szintén. A macskák jólneveltek, nem másztak a tányéromba (mondjuk nem is volt olyan a kínálatban, ami jobban érdekelte volna őket).

Lángharcos 2015.10.06. 18:13:43

@a fidesz csak lopni tud: Vagy tesz róla, hogy változzon a világ. Pl próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy vannak ilyen helyek, amiket a kutyások frekventálhatnak.

Még az is lehet, hogy működő üzleti model lenne a gazdi megetetése közben a kutyának is ellátmányt biztosítani. Lenne kutyamenü, ahol eledel márkák és adagok között választhatna a gazdi... Nyilván megkérnék az árát, de ettől üzlet az étteremnek.

a fidesz csak lopni tud 2015.10.06. 18:17:06

@Lángharcos:

Mint minden, ez is kétirányú.
Ha elvárja, hogy tolerálják a kutyáját, akkor tolerálja ha van olyan aki nem szereti.
Ez ennyire egyszerű. Ha nem megy neki, akkor meg ne pampogjon feleslegesen.

hsz77 2015.10.06. 18:28:18

@a fidesz csak lopni tud:
Ő senkit nem kötelez arra, hogy szeresse a kutyáját, viszont azt elvárhatja, hogy bunkók emiatt ne legyenek vele, pláne ne egy kutyabarát helyen.

a fidesz csak lopni tud 2015.10.06. 19:11:51

@hsz77:

Mi a bunkóság abban, hogy arrébb ültek?
Nem ismerjük a teljes sztorit, csak az egyik fél előadásában.

"Audiatur et altera pars"

Ez ennyire egyszerű.

Láttam Egonban a kajálda ajtajába álló és nyélgázt húzó motorost. Ennek alapján lehet azt mondani, hogy paraszt volt, de ismerve azt, hogy előtte a pincér milyen bunkó volt velük, egyetértettem a megoldással.

Egy sztori akkor ítélhető meg hitelesen, ha ismerem mindkét fél véleményét, a tapsikolást, a helyeslést csak az egyik félnek meghagyom másnak.

hsz77 2015.10.06. 19:25:27

@a fidesz csak lopni tud:
Jó, de abból, hogy csak az egyik fél nézőpontját ismered, még nem következik, hogy biztosan hamis a történet.
Az ismert fél nézőpontját pedig vagy szándékosan kiforgatod, vagy nem érted. Nem az volt a bunkóság, hogy arrébb ültek, hanem a megjegyzésük.
Ajánlatos egyébként elolvasni a szerző újabb posztját is a témában.

Azoknak pedig, akiknek nem tetszik az az érv, hogy nem muszáj kutyabarát étterembe menni:
Azzal, hogy létrehoznak kutyabarát helyeket, tőletek az égvilágon semmit nem vesznek el. Ugyanúgy megvan számotokra a nem kutyabarát vendéglők, kávézók széles választéka. A kutyabarát helyek a kutyásoknak ajánlanak szolgáltatást, amivel élhetnek, ha akarnak. Természetesen mehetnek oda nem kutyások is, ám vegyék tudomásul, hogy ott kutyák is lehetnek.
Egy büdös, viselkedni nem tudó kutyát természetesen nem kötelező tolerálni egy kutyabarát étteremnek sem - ahogy egy büdös, viselkedni nem tudó embert sem egy akármilyen étteremnek.
A korrekt módon gondolkodó kutyatulajdonosok egyébként elfogadják, hogy vannak olyanok, akik undorodnak egy ápolt, viselkedni tudó kutyától is. Ezzel semmi gond nincs. Viszont ha lehetőségük van rá, hogy a kutyájukat bevihessék egy étterembe vagy kávézóba, akkor hadd tehessék meg ezt szabadon, anélkül, hogy atrocitás érné őket.

ajuci 2015.10.06. 20:39:04

Az az igazság, hogy èn szeretem a kutyákat, de egy étteremben mégis zavarnak. Akármilyen tiszta is egy kutyus, van egy szaga, ami evés közben zavar.
Más kérdés, hogy még sosem szóltam be emiatt senkinek, nem ültem át másik helyre látványosan, stb. Elviselem, pláne, ha kutyabarát helyen vagyok. - Élni és élni hagyni.

Lángharcos 2015.10.06. 23:33:16

@a fidesz csak lopni tud: Kétirányú, de ha van egy kijelölt dohányzóhely, akkor én sem pampogok, hogy ott dohányoznak. Ha van egy kijelölt kutyás étterem, vagy macska kávézó, nem lepődöm meg, hogy ott kutyával illetve macskával találkozom. És azért sem pampogok, mert az óvodák és játszóterek környékén ricsajoznak a kisgyerekek.

Mindháromra igaz, hogy amennyiben nem szeretem őket, nem megyek a lelőhelyükre, ellenkező esetben nem csodálkozom, hogy nekem nem tetsző ingerekbe botlom.

Unalmas már az a nóta, hogy a kutyásnak mindenhol be lehet szólni. Mert kutyás, és az unokanővérem nagybátyjának a volt szobatársa azt hallotta, hogy ugatnak és veszettséget, bolhát és uborkapakolást terjesztenek.

Rastafan 2015.10.07. 10:29:40

@a fidesz csak lopni tud: Mielőtt még nagyon belelendülünk az észosztásba, tisztázzunk valamit: az étterem vezetésének tudatos döntése volt, hogy kutyabarátként jelölte meg a helyet. Ezek után és minden higiéniai és illembeli szabályt betartva azt hiszem, hogy a T. másik vendégcsapatnak "nem kellett volna pampognia". Egyébként éppen a pampogás volt a baj, ha nem értetted volna a posztot, felőlem oda ül, ahova akar, a legkevésbé sem érdekel mások nyomora.
süti beállítások módosítása