Vagy éppen belőlünk, ha megtalál minket séta közben. Egy berlini egyetem kutatói mikroszkópos és videós vizsgálatok kombinálásával részletesen bemutatták, hogyan kapaszkodik a kullancs az áldozatába. Eszerint a vérszívók fél perc alatt képesek két „biztonsági zárral” rögzíteni magukat és ezzel még nincs vége a folyamatnak.

Szegény laboratóriumi egereknek köszönhetjük, hogy pontosan megismerhettük a kullancs csípésének folyamatát, az ő fülükre tették ugyanis a berlini Charité Orvostudományi Egyetem munkatársai a vizsgálatra szánt kullancsokat – számol be az Origo.

kullancs.jpgKullancs szájszerve elektromikroszkóp alatt

A mikroszkópos elemzés és a videófelvétel megmutatta, hogy a kullancsok több lépcsőben rögzítik magukat a bőrbe, az első fázis fél perc alatt lezajlik, ezzel a csáprágó a bőr alá kerül. A kullancs azután V alakban kinyitja a teleszkópos csáprágót, ezzel mélyebbre hatol a bőrben és még erősbben rögzíti magát. Utolsó lépésként a kullancs beveti az éles, lándzsaszerű alsó alkapcsát, amit addig tol előre, ameddig teljesen nem horgonyozta le magát. Ezután kezdődik meg a vérszívás, ami akár egy hétig is tarthat.

Ezek az új eredmények csak alátámasztják, amit a felelős gazdák eddig is tudtak: mindenképpen érdemes valamilyen védelmi módszert alkalmazni a kutyáknál, különös tekintettel arra, hogy idén elhúzódó, kellemes őszünk van, ami viszont azt jelenti, hogy a kullancsok tovább lesznek aktívak és valószínűleg több példány fogja túlélni a telet.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr145607682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása