A reaktív kutyával kicsit bonyolultabb sétálni, mint egy nyugodt példánnyal, mivel sokféle környezeti ingerre idegességgel vagy fenyegetéssel válaszol. A kellemetlen következményeket tudatos felkészüléssel és egy kis óvatossággal kerülhetjük el.

Jön egy másik kutya, jön egy kisgyerek csattogós játékkal vagy egy (fél)részeg ember dülöngél, idős néni sántikál bottal, hirtelen eldől egy szemeteszsák - csak pár példa arra, hogy mire reagálhat negatívan az érzékenyebb kutya. Szerencsére az ilyen helyzetek többsége elkerülhető, erre nézünk most pár példát, szokás szerint Lili Chin rajzai segítségével. 

harap_1.jpg

A módszer lényege az, hogy még a kutya reakciója előtt lépünk: ha olyan helyzet következik, amit a kutya kisebb izgalommal, de tolerál (például valaki keresztben áthalad előttünk egy másik kutyával), akkor elég egy várj-tovább kombó és utána dícséret, ha a kuty nem reagálta túl a dolgot, vagyis nem kezdett ugatni, stb.

Ha olyasmi érkezik, amire a kutya biztosan felfigyel majd, de nem veszélyes és nem igazán tudjuk befolyásolni (játékautó gurul elé) akkor a legjobb előre szólni neki, hogy nézze meg. Ezzel (valószínűleg) megtartjuk a helyzet irányításának a lehetőségét és utána jogosan jutalmazhatjuk meg a kutyit, ha szép nyugodtan megszemlélte a dolgot, aztán mehetünk tovább.

Lilihez hasonlóan én is ívben elkerülöm az olyan kerítéseket, amik mögött kutya áll, ez a legegyszerűbb módja a konfliktus megelőzésének.  Ha akaratlanul is "sarokba szorítana" egy másik sétáló azzal, hogy felénk jön, akkor szintén megváltoztatom az irányt, a séta közbeni irányváltások, kanyarok amúgy is jók, mert arra ösztönzik a kutyát, hogy ránk figyeljen. 

A fenti rajzok közül egy dolgot nem csinálok és nem javasolok: a kutya felkapását, ha másik kutya jön. Szerintem ez általában fölöslegesen feszültséget kelt mindegyik félben, Csak akkor veszem fel a kutyát, ha valamitől nagyon megijed és effektíve kéri, vagy ha nagyon súlyos veszélyhelyzet van, de erre szerencsére eddig nem volt példa.

1 komment

Címkék: séta parancs

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr227492122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

woland07 2015.06.08. 10:44:44

A kutyát valóban nem szabad felkapni - egyrészt erősíted benne a dominanciát, másrészt pedig egyszerűen zsákmánnyá teszed (bezsákmányolod) más kutyák szemében, amivel veszélyhelyzetet idézel elő.

Nekem van egy kisméretű kutyám (is), akit kizárólag akkor veszek fel, ha megjutalmazom (ez a jutalmazás egy formája), vagy én kérem, hogy ugorjon fel (és tulajdonképpen az a jutalma, hogy ölben maradhat).
süti beállítások módosítása