A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén 41 felnőtt kutyáknak szánt teljes értékű száraz kutyaeledelt ellenőrzött és rangsorolt. Az eredmények szerint több olcsóbb eledel is lekörözte a hazai állatorvosok által hype-olt Eukanubát és Royal Canint.

Nem szokásom azt mondani, hogy én megmondtam. De akkor is megmondtam, hogy a fent említett két eledel a gondosan kiépített imázs ellenére túlárazott és a kommunikációval ellentétben egyáltalán nem nyújt szuperprémium minőséget.

ozmoz.jpgA célellenőrzés során a kutyatápok mintegy ötödénél találtak kisebb jelölési hiányosságot a szakemberek, míg a címkén feltüntetett összetevők (nyersfehérje, nyersrost, nyersolaj és –zsírok, illetve a nyershamu százalékos mennyisége) vizsgálatakor 16 tételnél találtak valamilyen hibát. A legtöbb probléma a nyersrost tartalommal akadt: a laboratóriumban mért eredmények többnyire magasabb értéket mutattak, mint amit a gyártó garantált.

A mintákat a kereskedelemből és közvetlenül a hazai gyártóktól vették a szakemberek. Az ellenőrök értékelték a termékek csomagolását, ellenőrizték, hogy jelölésük megfelel-e a jogszabályi előírásoknak, valamint összevetették a címkén feltüntetett összetevők értékeit a laboratóriumi vizsgálatok eredményeivel. A NÉBIH több biztonsági (avasság, Enterobacteriaceae sp., Salmonella spp,) paramétert is ellenőrzött, valamint érzékszervi vizsgálatokat is végzett. Utóbbinál a szakemberek olyan szempontokat vettek figyelembe, mint, hogy mennyire elfogadható az állattartó számára a táp szaga, vagy épp milyen a termék megjelenése (szín, forma, töredezettség) - olvasható a NÉBIB weboldalán.

A hatóság emellett arról is tájékoztatott, hogy egyes gyártóknál az önkéntesen feltüntetett összetevők (makroelemek, nyomelemek, stb.) esetében is voltak eltérések a címkéken szereplő értékekhez képest.

A tesztgyőztes Ecopet, az olasz Farmina terméke egy minimalista táp, nincs benne semmi "csúnyaság", ennek ellenére az én kutyám például hasmenést kapott tőle, de biztosan sokaknak beválik. Ettől a cégtől mi a drágább, CIBAU néven futó bárányos-rizses szárazkaját vettük elég sokáig, nagyon szerette a kutya és az emésztése is tökéletesen bírta. Második helyen a Fressnapf által forgalmazott Select Gold - összetétele korrekt, én még nem próbáltam. A harmadik helyen álló Natural&Delicioushöz viszont volt szerencsénk, ez szintén a Farmina terméke, ez a szortiment csúcsa, de Őpuliságának kicsit sok volt a jóból és ettől is elég durva hasmenést kapott, annak ellenére, hogy gabonamentes termékről van szó. Szerintem egy kicsit túl sok kiegészítő összetevőt tolt bele a Farmina, de tény, hogy 70 százalék húst, 30 százalék zölség-gyümölcsöt tartalmaz, ami nagyon meggyőző. Negyedik helyen a sajnos népszerű Dog Chow, aminek az össszetételéről nem sokat lehet tudni, „gabonafélék, hús és állati melléktermékek (8%)” - ez szerepel a címkén az első helyen, ami semmi jót nem ígér. Miután a teszt is igazolta, hogy ennél olcsóbban is lehet jobb minőségű tápot venni, szerintem nem érdemes ezzel próbálkozni.

Engem meglepett, hogy a DM Dein Bestes termékcsaládjában van gabonamentes kutyaeledel, a valamivel 1300 forint alatti kilós ár viszont jól hangzik, ráadásul Drogerie Markttal sokkal jobban el vagyunk látva, mint állateledel bolttal, ami nagyon nagy segítség a beszerzésben.

A sor végén jönnek a mumusok: Pedigree és - dobpergés - mögötte, a nyolcadik, kilencedik helyen a Royal Canin és a Eukanuba. Már korábban eleget ekéztem ezeket a tápokat, úgyhogy most csak annyit: én megmondtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr747050119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.01.07. 16:59:40

Az én kutyám meg se ette a DM-est. Select Gold-tól pedig mindig vad és harapós lett. Gondolom van benne taurin.

2015.01.07. 17:03:04

Elolvastam: a bevezető a következőképpen szól: Az itthon kapható száraz kutyatápokat csak kisebb – főleg jelölési – hibák jellemzik, az eledelek az állatok egészségét veszélyeztető anyagoktól mentesek és az olcsóbb árkategóriájú termékek között is találhatóak kiváló minőségűek - többek között ezek derültek ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) legújabb terméktesztjén, amelyben 41, felnőtt kutyáknak szánt teljes értékű száraz kutyaeledelt ellenőrzött a hatóság.

2015.01.07. 17:06:22

Vagyis NEM hasalt el semelyik "menő" táp. KISEBB, FŐLEG JELÖLÉSI HIBÁK jellemzik a tápokat. Ez nem azt jelenti, hogy homok van benne hús helyett, hanem kisebb eltérések a jelölés és a tartalom között, visont mindengyik..... mindegy, nekem kell értelmezni egy mondatot, ennyi idős ember számára? Szóval durva csúsztatás. Ráadásul a Royal Canin pl. 26 pontot kapott, míg a sztárolt Select Gold 30-at, tehát nem olyan baromi nagy a különbség az első és a harmadik között. Ja, és megosztott helyezések voltak, szóval a Royal Canin harmadik helye sem harmadik. De ahogy autóból sem veszek olaszt, tápból sem.

Praetorian 2015.01.14. 14:58:56

A NÉBIH itt csak azut nézte, mennyire felel meg a csomagolásra írt adat, a táp beltartalmával. Nem foglalkozott azzal, hogy mennyire jó a kutyának, mennyire jó a táp. Hanem jóformán csak az összetétel egyezést nézte, és pontozta.

Ergo a helyezés nem azt mutatja, hogy mennyire jó a kutyatáp, hanem hogy mennyire pontos a címke.

Rastafan 2015.01.15. 14:44:38

A helyzet az, hogy a NÉBIH laborvizsgálatokat is végzett minden táppal és az összeredményekben ezt is figyelembe vette, csakúgy, mint az érzékszervi vizsgálatok eredményeit. A szöveg kicsit megtévesztő, de itt vannak a részeredmények (bár ezek sem túl részletesek) portal.nebih.gov.hu/documents/10182/351097/Kutyat%C3%A1p-teszt+r%C3%A9szeredm%C3%A9nyei.pdf/329b7dba-44f0-48e7-aaa6-50d5e5fb42fb

injuhasz 2017.10.05. 17:56:29

41 tápot teszteltek és jellemzően a kisebb kiszereléseket és nem is egységesen.
41-ből a 8. és a 9. helyezés még bőven az első 25%-ban van...
Kilogrammra vetített árakat előhozni meg finoman szólva sem szakszerű a NÉBIH-től akkor ha nem mindből ugyanazt a kiszerelést veszik.
Sokkal szakszerűbb lett volna az összes kiszerelést vizsgálva egy -tól-ig átrat feltüntetni.

d4n13l 2017.11.08. 15:21:17

Itt a lenyeg az, hogy az olcsobb is nagyjabol olyan, mint a draga, viszont az olcsobb sokkal olcsobb, mint amennyivel esetleg jobb a dragabb.

Tudtok kovetni? :)
süti beállítások módosítása