A természetes rágcsálnivalók egyik legnépszerűbb alapanyaga a bőr. A többnyire marhabőrből készített jutalmak tisztítják a fogakat és lefoglalják a kutyákat, de pár szempontot érdemes figyelembe venni, mielőtt ilyet veszel a kutyádnak.

Először is szögezzük le, hogy nem vagyok a bőr rágcsák ellensége, viszont tapasztalatból tudom, hogy sok kutyának nem érdemes ilyet adni, mert nem rágja meg rendesen és jönnek a hányásos-hasmenéses órák. Ez, vagyis a túlérzékenység az egyik fő ok, ami miatt sok gazdának ki kell hagynia ezeket a rágcsálnivalókat.

Mivel állati bőrből készített termékről van szó, fennál a bakteriális fertőzés lehetősége, a nem megfelelően kezelt termékek szalmonellát vagy E. colit hordozhatnak és minket is megfertőzhetnek, ha nem mosunk kezet alaposan, miután megfogtuk őket.

A harmadik veszély a fulladás, illetve a megrágatlan darabok elakadása az emésztőrendszerben. Ha mázlink van, az állatorvos a kutya száján keresztül ki tudja húzni, de ha lejjebb akad el, előfordulhat, hogy műtétre van szükség.

Hogyan csökkentsük a kockázatot?

Ismert márkákból, megbízható, bejáratott kiskereskedőtől vásároljunk és a csomagolt termékekeket részesítsük előnyben. Ha egy cég a nevét és hitelét adja, valószínűbb, hogy megfelelően előkezelte a jutalomfalatokat.

Kérdezzük meg az állatorvost, mennyit adhatunk, elsőre mindig kis mennyiséggel próbálkozzunk és csak akkor adjunk többet, ha egyértelmű, hogy nem reagál rá rosszul a kutya.

Csak nyugodt körülmények között adjuk oda a rágcsát a kutyának, ha biztosítva látjuk, hogy sem emberek, sem más kutyák nem zavarják majd. A kutyák idegesekké válhatnak, ha azt hiszik, valaki elveheti tőlük az áhított falatot, ilyenkor fordul elő a leggyakrabban, hogy nagyobb darabokat egyben lenyelnek belőlük.

Ha a kutya eleget csócsálta a cuccot ahhoz, hogy egyben lenyelhető darab maradjon belőle, vegyük el tőle. Ehhez nem kell lebirkózni, csaljuk el a helyszínről egy másik csemegével és amíg azzal el van foglalva, észrevétlenül tüntessük el a maradékot.

Mikor felejtsük el a bőrt?

Ha a kutyus hajlamos a hasmenésre, emésztési gondokra, nem érdemes kockáztatni. Ugyanez a helyzet, ha nótoriusan habzsol és nagy darabokban nyeli le az ételt. Ebben az is találhatunk neki szórakoztató rágójátékot a szövött kötéltől a keménygumi fogtisztítóig. Utóbbit vonzóbbá tehetjük, ha rákenünk egy kis májkrémet vagy kutyáknak gyártott ízesített pasztát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr105788477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

D. Eszter 2017.08.22. 14:12:10

Hogy ez mennyire így van! Kisspiccünk majdnem megfulladt egy ilyen márkás jutalomfalattól, pedig már a sokadikat fogyasztotta és fel se merült, hogy gond lehet belőle.
Nagyon hasznos ez a blog, gratulálok! Sajnálom, hogy csak most találtam rá. Jó néhány nehéz perctől és fejtöréstől megkímélt volna. Utólag is sokra értékelem, különösen a fekélyre vonatkozó bejegyzéseket, köszönöm.
süti beállítások módosítása