Előrebocsátom, hogy eddig kizárólag középhosszú- és hosszúszőrű kutyákat fürdettem, ezért a tanácsaim ezt fogják tükrözni. Más kérdés, hogy szerintem a rövidszörűek fürdetése kisebb kihívás is, de igyekeztem olyan ötleteket gyűjteni, amik minden kutyára alkalmazhatóak.

Szeretjük a faggyút

Ha a minimálisnál egy picit több figyelmet fordítasz a kutya szőrének ápolására, látványos lehet az eredmény. Az első lépés, hogy meghatározzuk: milyen szőrtípusról van szó és ennek megfelelően milyen specifikus ápolóeszközökre lesz szükség. Egy másik posztban foglalkozom majd a különböző fésűkkel és kefékkel, most térjünk a fürdetés/kondicionálás témára. A kutya szőrének minősége elsősorban azon múlik, megfelelő egyensúlyban van-e? A kellő mennyiségű faggyútól lesz a szőr csillogó, egészséges, ettől pereg le róla a kosz. A megfelelő PH-értéken tartott, irritációmentes bőr szintén elengedhetetlen.

furdosos.jpg

Amit mindenképpen el kell kerülni: a túlfürdetést. Ez alatt a túl sok és sokféle, mesterséges anyagokkal töltött termékek gyakori használatát értem. Ha így tönkretesszük a szőrzet egyensúlyát, az elveszíti a fényét és a tartását és jobban hullik majd. Vagyis próbáljuk csökkenteni a fürdetések számát a fajta igényeinek megfelelően. Ha két fürdő között kosz-riadó van, akkor lemoshatjuk csak a lábát, a hátsóját, vagyis az inkriminált részeket, ez gyorsabb és szőrkímélőbb megoldás. Bevethetünk száraz sampont is, bár ez nehezebb eset, csak a természetes alapú, illatanyag és szappanmentes készítményeket javaslom, szintén a fent említett okokból.

Mivel fürdessünk?

Két lehetőség közül választhatunk, ha tényleg jót akarunk a kutyának: vásárolunk egy drágább, lerakódásmentes embersampont, amit a hipoallergén termékek között találunk meg. Vagy egyszerűsítjük a dolgot és beszerzünk egy szintén embereknek szánt babasampont. Az EU-ban ezekre a termékekre mindig szigorúbb szabályok vonatkoznak, általában enyhén illatosítottak és maximálisan biztonságosak vegyianyagok szempontjából. Nem javaslom a kutyasamponok vásárlását. Jórészük tele van fölösleges szerekkel és túlillatosított, többet árt, mint használ. A megfelelő samponok ára simán 2-3 ezer forint és sokszor ezeket is túlspilázzák. Ezért maradjunk az embersamponnál és dobjuk fel pár trükkel.

furdes2.jpg

Milyen természetes anyagokat vethetünk be? Egyszerűsítve: mindent, amit természetes hajápoláshoz ajánlanak. Kiemelten javaslom a szódabikarbónát, az almaecetet és a teafaolajat. Előbbi kettővel tisztíthatjuk és a samponlerakódásoktól is mentesíthetjük a szőrt, utóbbival pedig egyszerre ápoljuk és megszabadítjuk a bőrirritációktól. De alkalmazhatunk más, természetes olajakat is, luxus igényekhez olivát, de megteszi a babaolaj is. Ezeket a szereket bevethetjük erős higításban úgy, hogy egy nagy kanna meleg vízben elkeverjük, aztán lassan végiglocsoljuk a szőrön, finoman nyomkodva felitatjuk, majd leöblítjük tiszta vízzel.

Az ideális fürdetés nálunk (az alany egy puli)

Elkészítem a kezdő, „lábfürdőt”, kellemesen langyos vizet engedek a kádba, kevés babasampont oldok fel benne. Ezután hízelgések és jutalom ígérgetés mellett óvatosan beemelem a kutyát. Finoman lentről felfelé haladva átnedvesítem a szőrt. Amikor már túltette magát az első sokkon, elkezdem a hátát locsolni (kézzel) és addig csinálom ezt, még az egész, óriási bunda átnedvesedik és a sampon elkezd felhabzani. Ezután jön a következő sampon adag, már közvetlenül a kutyára. Maga a mosás a szokásos, leszámítva, hogy nekem a tincseket úgy kell átnyomogatnom, mint egy gyapjú pulcsit, dörzsölés nélkül. Következik a hosszas öblítés, amikor a szőr már samponmentes, leöblítem a fenti szódás-olajos keverékkel. Az utolsó lépés ismét sima vizes öblítés. A teafaolaj elvileg kiegyensúlyozza a szódabikarbóna enyhe szárító hatását, de ha így is száraznak érzem a bundát, még nedvesen átsimogatom egy kis babaolajjal úgy, hogy az olaj nagy része a felszíni, vízlepergető rétegen maradjon. Szárítás közben az olaj maradéktalanul felszívódik, az eredmény pedig szalonszépségű kutya.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr185597046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása