Egy újabb szívmelengető sztori egy segítőkutyáról, aki soha nem tanulta a „szakmát” és nem csak előrejelzi az epilepsziás rohamot, de a maga módján segít is.

A BBC számol be Charlie-ról és gazdáiról, egy ír családról, akik észrevették, hogy a német dog 15-20 perccel előre jelzi, ha a család legkisebb tagjának, a három éves Briannának epilepsziás rohama lesz. A Lynch család eleinte nem értette, miért köröz izgatottan dogjuk a kislány körül és miért ideges.

charlie.jpgKésőbb észrevették, hogy a szokatlan viselkedés mindig 15-20 perccel azelőtt következik be, hogy a kislány epilepsziás rohatmot kap. Brianna születés óta küzd a betegséggel és ha rohama van, sokszor elveszíti az egyensúlyát és az izomgörcsök miatt balesetveszélyes helyzetbe kerülhet.

Charlie nem csak figyelmezteti a családot a veszélyre, de a roham alatt igyekszik segíteni is a kislánynak. A család a brit hírügynökségnek elmondta: előfordult, hogy a kertben találtak rá a párosra, a kutya finoman egy falnak támasztotta Briannát, aki a dogba próbált kapaszkodni, hogy megtartsa az egyensúlyát. A kutya addig nem mozdult, amíg a szülők a segítségükre nem siettek.

Az már bizonyított, hogy a kutyák képesek kiszagolni a cukorbetegséget és a daganatokat, az viszont egyelőre rejtély, hogy a szagok vagy a viselkedés alapján képesek észlelni az epilepsziás rohamokat. A European Journal of Epilepsy már tíz éve közölt egy tanulmányt arról, hogy egyes, a gazdáikra különösen figyelő és őket védő kutyák képesek előre jelezni a rohamokat.  A szakértők hozzátették: sok múlik azon, hogyan reagál a kutya jelzéseire a gazda, vagyis hogy támogatja-e a figyelmeztetési rendszer kialakítását.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr75571511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vollibre 2013.12.29. 20:34:27

A képen egy német dog látható, egyébként meg dán dog nincs, így valószínűleg a cikk is egy német dogról szól. Amúgy Magyarországon él a világ egyetlen olyan vakvezető kutyája, aki egyben gazdája epilepsziás rohamait is képes előre jelezni. Neves magyar etológusok és kutyakiképezők munkája a kutyus.

Rastafan 2014.01.02. 10:57:53

Köszi, javítottam, valamiért ösztönösen fordítottam az angol szöveget. Egyébként lehet, hogy hivatalosan Magyarországon él az egyetlen ilyen jelzőkutya, de nemhivatalosan jóval több hasonló képességgel rendelkező kutyus védi a gazdáját világszerte.
süti beállítások módosítása