Nemrég egy amerikai kutyás blogját olvastam és konstatáltam, hogy odaát is vannak olyan lények, akik – ki tudja milyen okból – mérgezett ételt, üvegdarabokkal töltött játékokat és hasonlókat szórnak szét a kutyafuttatókon. Sajnos ilyen rémtörténeteket itthon is hallottam a kutyás ismerőseimtől.

A budapesti kutyafuttatókat sok helyen régi játszóterek, elhanyagolt lakótelepi placcok mellett alakították  ki – ezeken a helyeken éjszaka ki tudja, ki mindenki fordul meg, ennek jeleit sokszor látom kutyasétáltatás közben. Találtunk már fecskendőt, óvszert, a legundorítóbb hulladékokat, de a legnagyobb gond az, hogy vannak, akik szándékosan szórnak szét mérgező vagy balesetveszélyes dolgokat a futtatókon. Kutyás ismerőseim találtak már mérgezett húsokat és játékokba rejtett üvegcserepeket is.

pfuj.jpg

A kutyák eleve szeretnek mindenféle csúnyaságot felszedni a kakitól a koszos papírzsepin át a dögökig. Ezek is árthatnak, de a legkomolyabb gondot az ilyen, emberek által előidézett veszélyforrások jelenthetik. Ez is egy ok arra, hogy egyrészt soha ne hagyd, hogy a kutya elhagyja a látóteredet, amikor sétáltatod, másrészt azonnal szólj rá, ha fel akar szedni valamit a földről. Én nem szoktam megtiltani a botok rágcsálását, feltéve, hogy láthatóan nincs benne szög vagy valami, ami felsebezheti a kutya száját és aránylag tiszta. De minden már elszórt tárgyra vonatkozik a tilalom, főleg azért, mert akadnak olyan kreatúrák, akik szándékosan játékokba rejtik a mérget vagy az üvegdarabokat.

Legjobb ha már kölyökkorban elkezded használni a pfuj-tiltást. Persze lehet más szó is, de valószínűleg ezt fogod ösztönösen és a legnagyobb meggyőződéssel mondani, ami fontos, mert így a kutya hamar megtanulja a helytelen viselkedéshez kapcsolódó hangsúlyt.

Egy fontos dolog: a pfujt mindig csak akkor használd, ha a kutyád olyasmit szed fel, amihez egyáltalán nem szabadna nyúlnia. Ha csak azt szeretnéd, hogy most ne fogja meg , alkalmazz egy másik parancsot, hogy egyértelmű legyen a kutyád számára a helyzet.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr125561555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása