Az emberi fogyasztásra is alkalmas, házilag készített ételek etetése egyre népszerűbb a kutyatartók körében, nem csoda, hogy több cég erre a trendre utazik és „házi jellegű” menüt kínál a kutyáknak. A következőkbem az RSPCA Australia útmutatója alapján elolvashatjátok, mit szabad és mit nem és pár saját receptet is megosztok, hátha a ti kutyátok is vevő lesz rá.

Kezdetnek szögezzük le, hogy az ausztrál állatvédők szerint is a kiegyensúlyozott, teljes értékű szárazeledel etetése a legjobb, amit tehetsz, a házikoszt pedig csak változatosságként szerepeljen az étrendben. Ha a főzés mellett döntesz, figyelmet kell fordítanod a megfelelő nyomelemek és vitaminok bevitelére, és ha szükséges, étrendkiegészítő tablettákat is kell venned, hogy a kutyád biztosan megkapja a szükséges tápanyagokat. Erről konzultálj az állatorvosoddal.

Amit nyugodtan etethetsz: nyers, emberi fogyasztásra alkalmas húsokat, a disznóhúst leszámítva és ügyelve arra, hogy lehetőleg szalmonellamentes csirketenyészetből vásárolj.

csontibalra.jpgSzintén nyers, húsos csontokat, amik elég nagyok és erősek ahhoz, hogy biztosan ne törjenek darabokra és ne okozzanak belső sérülést. Ugyanakkor – így az RSPCA Australiaérdemes elkerülni a velős csontokat, mert ezek külső burka olyan erős, hogy a kutya akár bele is törheti a fogát. A főtt csontok etetése nem javasolt, mivel ezek megpuhulnak és könnyen darabokra törhetnek, sérülésveszélyt okozva. Függetlenül attól, milyen csontot választasz, soha ne hagyd magára a kutyádat az elfogyasztása közben. Az ajánlás szerint maximum hetente kétszer adj csontot, saját tapasztalatom szerint jobb, ha a heti egynél maradsz, főleg, ha fajtatiszta, érzékenyebb emésztésű kutyád van.

Kaphat a kutya emellett egy kevés főtt zöldséget, például répát vagy tökféléket és egy kevés főtt tésztát vagy rizst. Halat inkább csak csemegeként, ritkán adj, ügyelve arra, hogy ne maradjon benne szálka.

Mindenképpen kerüld el a túl fűszeres ételeket, különös tekintettel a hagymaszószokra. Mindeképpen felejtsd el a csokit, a mogyoróféléket, az avokádót, a szőlőt és persze a mazsolát is. A kutyák édesítőszert és kávét sem fogyaszthatnak, az édesítőszerre vonatkozó tilalom minden fajtára vonatkozik, az úgy nevezett „természetes eredetűekre” is, mint a xylit. Az engedélyezett gyümölcsöknél mindig vigyázz, hogy semmiképp ne maradjon bennük mag.

A korábbi trenddel ellentétben már az RSPCA Australia is a felnőtt kutyák napi kétszeri etetését javasolja a puffadás és a gyomorcsavarodás elkerülése érdekében. Hasonló okokból fontos az is, hogy a kutya mindig pihenjen legalább fél órát evés után.

hus.jpg

Házi tippek

Leves trükk – egy jó húslevesnek a legtöbb kutya nem tud ellenállni. Adhatod önmagában vagy a húslével feldobhatod a száraz eledelt is. Különösen ajánlott ez  a módszer, ha a kutyád válogatós – a levesben ázó falatokat jóval kisebb eséllyel utasítja majd vissza.

Májkrém – jolly joker az etetésben, mert nem csak a gyógyszereket tudod belerejteni, ha kell, de szinte minden ételbe belekverheted étvágygerjesztőnek. Persze ne felejtsd el, hogy általában ízesítik őket és elég zsírosak is, úgyhogy inkább csak csalinak alkalmazd.

Brutál keverékek – amikor a kutyádnak készíted az ételt, tartsd szem előtt, hogy az ízlése nem egészen olyan, mint a tiéd. Minél jobban tobzódik egy étel az illatokban és ízekben, valószínűleg annál jobban szereti. Úgyhogy ha egy kevés összevágott húsra rádoboz pár kanál tejberizst meg egy kis gyümölcsöt, valószínűleg meg fogja enni, hiába tűnik abszurdnak ez a kombó. Nyugodtan alkoss az otthon fellelhető maradékokból, a fenti alapszábolyokat betartva persze.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr465532648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2013.09.26. 10:16:53

Nekünk megeszi a csirkebelet, meg a nyúlbelet...
Egyébként meg száraz kenyeret - és persze mindenféle maradék ételt.

És természetesen csontot.

Pamuk 2013.09.26. 11:37:40

Az az érzésem, egy kicsit el van túlozva ez a téma.
Ahogyan végigolvasom, úgy néz ki, mintha a kutya egy különösen sérülékeny valami lenne, olyan kényes fajta, mint a reklámokban látható beteg kutyák, vagy épp beteg emberek. Pedig ez hazugság.
A vitamin egy marketing duma, a házikoszt (szelektálással) nyugodtan adható, a csont pedig így is, úgy is korlátlan kutyaeledel.
Legközelebb azt fogjuk olvasni, hogy húzz a kutya lábára zoknit, és mérjed gyakran a lázát...

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2014.08.29. 12:39:21

@Pamuk: szerintem nincs eltúlozva. A kutyák nem emberek. A házikoszt fűszerei, a sok só, hagyma stb. nem tesznek jót nekik. Heti több alkalonnal csont szintén nem. Ha felelős gazda vagy, akkor elfogadid hogy a "jó lesz az neki" hozzáállás nem tesz jót a saját szeretett kutyád egészségének. Szó sincs arról hogy a kutya egy sérülékeny "valami"de mi emberek vagyunk felelősek azért hogy azzal etessük amitől hosszútávon fennmarad az egészsége.
süti beállítások módosítása