Tapasztalatom szerint a kettő gyakran együtt jár: a gazdák nagy része nem vágyik agresszív kutyára, de az a tény, hogy a kutyája támadólag lép fel a többiekkel szemben, megrémíti és nem tud megfelelően reagálni a helyzetre. Készülj fel arra, hogy ilyenkor rajtad csattan az ostor ha meg akarod védeni a kutyádat. Néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan csökkenthető a helyzet súlyossága.

Először is fontos megérteni, hogy (néhány elvetemült gazdát leszámítva) a túlnyomó többség nem neveli agresszióra a kutyát és nem is szereti, ha a kutyája támad. Egyszerűen nem tud bánni vele, ezért nem is tudja megakadályozni a konfliktushelyzetek kialakulását. Aki jól kontrollálható kutyát szeretne, annak az első pillanattól (ideális esetben kiskölyök kortól) el kell kezdeni a nevelést: a kutyának a valódi szülei szerepét átvéve meg kell mutatni, meddig mehet el: mekkorát szabad harapni és meddig terjed a játék. Ha ez megtörténik, a kutya – akárcsak az igazi falkában – megtanulja az úgy nevezett kontrollált harapást: úgy játszik, hogy nem okoz sérülést és egyúttal megérti, hogy nem szabad szemtelenkedni más kutyákkal, mert annak rossz vége lesz.

huzzazarcombol.jpg

A fekete-fehér kutya arckifejezés azt mondja: tűnk az arcomból, vagy támadok

Sok gazda nem veszi komolyan ezt a feladatot, ezért a kutyája nem megfelelően szocializált. Miután az ilyen kutyatulajdonosok általában sem viselkednek tekintélyes, megbízható gazdaként, az eredmény frusztrált, félős és/vagy agresszív kutya, akinek sok konfliktusa van más kutyákkal. Ha ismered a kutyák gesztus nyelvét, jó esélyed van rá, hogy azelőtt megakadályozd a helyzet eldurvulását, mielőtt kialakulna, de így is elkerülhetetlenek a kisebb bunyók.

A félelem egyérrtelmű jelei: behúzott farok, görbe hát, ajaknyalogatás és ideges ásítás

fel.jpg

A minap pontosan egy ilyen kutyával találkoztam a futtatón: a staffordshire jellegű, izmos kan jóval nagyobb volt a pulimnál és megtámadta. Az első „attak” rövid volt, de láttam, hogy ezzel nem ért véget a dolog, a gazda pedig – mi mást csinált volna – egy barátjával beszélgetett éppen és nem törődött a kutyájával. Mielőtt az állat megint támadásba lendült volna, határozottan közéjük léptem, aminek meg is lett az eredménye: mindketten visszahőköltek. Én már vittem is volna a kutyámat tovább, hiszen az volt a cél, hogy megszakítsuk a bunyót, mire a támadó kutya gazdája rám ordított, hogy ne rugdossam a kutyáját. Én erre közöltem, hogy nem rugdostam, csak közéjük léptem, egyébként pedig nem fogom hagyni, hogy megharapja az enyémet. A hisztérikus gazda a nyakörvénél fogva elráncigálta a kutyáját és közben még rámsziszegett, hogy hozzá se érjek. Ilyenkor az ember tudja, hogy reménytelen az eset, a kutyámmal távozóban még hallottam, hogy kiabál nekem valamint, de erre ár nem reagáltam.

Ilyen egy félelem nélküli, dominánsan agresszív kutya:

huzzazarcombol_agr.jpg

Ezzel a kis történettel talán nem csináltam kedvet a közbelépéshez, de azt gondolom, hogy ha eldurvul a helyzet, akkor muszáj bevetni a testgátat, hogy a rövid szünet alatt el tudd vinni a kutyádat. Ha ilyen irracionális reakciókat kapsz, annyi baj legyen. A kutyád testi épsége fontosabb és gazdaként tőled várja falkavezéri védelmet.  Nyugodt hangon hívd a kutyádat, esetleg mutasd meg neki a kedvenc játékát és tedd egyértelművé, hogy most tovább fogtok menni – ez bátorítja majd arra, hogy az ijedtség ellenére is elinduljon veled.

 

Amit ne csinálj:

  • valóban ne rúgj a másik kutya felé, ez arra ingerelheti, hogy utánad kapjon.
  • a kezedet tartsd a tested mellett, ne mozgasd és soha ne mozdulj vele az ellenséges kutya felé.
  • ne kezdj kiabálni, ha ismered a kutyát és tudod, hogy valamelyest hallgat a szóra, keményen szólj rá,hogy elég, nem – ezeket a szavakat biztosan ismeri és ha kellő meggyőződéssel mondod ki, könnyen lehet, hogy ennyi is megoldja a dolgot.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr915530934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belekotty 2013.09.25. 09:01:36

Agresszív kutya? Agresszív gazdi? Fényképezős mobil előhúz. Menekülőre szokták fogni. Egy ilyen fotó elkészülte után, bármilyen támadás ér téged vagy a kutyád, a csávó és a kutyája csúnyán megjárja és ezt ő is tudja.

Rastafan 2013.09.25. 10:11:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: köszönöm, hogy vetted a fáradságot erre, de - mint látod - teljesen fölösleges volt. Sajnos nincs időm arra, hogy folyamatosan figyeljem és moderáljam a kifogásolható hozzászólásokat, ezért választottam az előzetes moderációt. Sok időt és munkát fektetek a blogba és nem fogom hagyni, hogy ezt bárki megpróbálja elrontani, ugyanakkor minden véleménynek helyet adok. Most, hogy ezt tisztáztuk, örömmel várom a te kommentjeidet is.

NateDog · http://www.natedog.hu 2013.09.25. 11:34:17

Pedig milyen egyszerű lenne a megoldás:
minden kutyának kötelező BH vizsga, e nélkül nem mehet utcára. Ennyi.

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2013.09.25. 11:54:54

Szerintem érdemes kitérni arra is, hogy MEKKORA az agresszív ellenkutya. Megfigyeléseim szerint az agresszív kutyák túlnyomó többsége (városi, pláne lakótelepi környezetben) yorkie, westie, és társaik. Ezekkel azért nem lehet mit kezdeni, mert tartozik hozzájuk egy kutyatartásra teljesen alkalmatlan, a kutyát gyerekének/férjének/plüssjátékának tekintő hisztériás hölgy is. A kedves gazdik fel se fogják,milyen meglepően nagyot tudnak harapni a kis drágák. Ráadásul az állandó felkapkodástól ezeknek a pici kutyáknak totális testképzavaruk van, túl sokszor tekintenek felülről a világra. A megoldás szerintem az, hogy az ölebeket messziről észre kell vennünk és jó nagy ívben ki kell kerülni őket, függetlenül attól, hogy zsebherkules pórázon van vagy nincs. Tíz jószágból/gazdából kilenc nem normális (:
A nagyobb kutyák előnye, hogy az álló nyakszőrzet és a merev testtartás a méretek miatt már messziről látszik, a konfrontáció ilyen esetben elkerülhető. (A másik az, hogy az álló nyakszőrzet-merev testtartás kombó a gazdákon is észrevehető, az ilyen embereket szintén érdemes kutyástól messze elkerülni (: (: (: ) Gond akkor van, ha a nagyméretű ellenkutya nincs pórázon, mégis agresszív. Nekem egyértelmű vészhelyzetben be szokott jönni a nagyon határozott, emelt hangú "nem takarodsz innen a <indulatszó> <rokoni fokozat megjelölése>", illetve végszükség esetén a másik gazdi ellentmondást nem tűrő - de nem hangos, és nem hadonászással kísért - leb-szása, amitől a kutya is meg szokott szeppenni.
Érdemes mindenképp kerülni a kutyát sétáltató gyereket és az olyan gazdikat, akik úgy repülnek a póráz végén, min Károly bácsi. Az egész kutyasétáltatás voltaképp egy komplett szellemi sport (: (: (:

Rastafan 2013.09.25. 11:57:53

@Kovácsné: :) nagyon igaz és ráadásul szórakoztatóan is írtad meg.

csokiájsz 2013.09.25. 12:54:08

off

csak annyit nem értek, hogy tudomásom szerint Magyarországon tilos harci kutyát tenyészteni, ennek ellenére tele van velük a város.

on

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.25. 12:54:38

@Ozipuli:

Tudod mi a blog.hu legnagyobb előnye? Az, hogy értesítést küld a kommentelőnek, ha valaki más válaszol neki. Nos, a moderációval pont ezt a fontos funkciót nullázod le, ugyanis moderált hozzászólásról nincs üzenet. Szóval gondold meg, hogy ez jó-e neked.

Nazareus 2013.09.25. 12:54:59

Ezeket nem értem:

"Amit ne csinálj:
valóban ne rúgj a másik kutya felé, ez arra ingerelheti, hogy utánad kapjon."

Vagy arra is ingerelheti, hogy elfusson, nem?

"a kezedet tartsd a tested mellett, ne mozgasd és soha ne mozdulj vele az ellenséges kutya felé."

Miért ne? Attól megijed és elfut. Volt már rá példám, nagy testü kutya rohanva, ugatva, agressziven jött felém, a gazdája fütyült rá 50 méterrel arrébb. Erre én is elkezdtem hangos dobogással a kutya felé futni, gazdájáig menekült ijedtében, onnan mert csak hangosan ugatni.

Rastafan 2013.09.25. 13:08:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nemrég indultunk, de sajnos már volt minősíthetlen komment, ennek ellenére megígérem, hogy átgondolom. :)

Rastafan 2013.09.25. 13:09:51

@Nazareus: természetesen bejöhet ez a taktika, de én nem kockáztatnék a helyedben. Elsősorban a nyugodt erő fogja leállítani a kutyát. A hadonászás/rugdosás nagy eséllyel még hisztérikusabbá teszi az állatot. De persze örülök, hogy neked bevált és nem esett bajod

Bobby Newmark 2013.09.25. 13:56:35

@Nazareus: Én is jártam hasonlóképp, csak ott még gazda sem volt a közelben.

Vidéki házibuli, késő este, kimentünk levegőzni. Egyik kis utca tőlünk kb 30 méterre lévő sarkán befordult először egy kis keverék kutya, mögötte egy baszom nagy kuvasz, ugatva futottak felénk.

A reakcióm nem az a túlságosan átgondolt dolog volt, eléggé zsigerből jött: rogyasztottam a térdeket, karjaimat lendítettem ki, fogakat villantottam és ráüvöltöttem. Hosszú bőrkabátban voltam, az is libbent, hirtelen háromszorosára nőttem látszatra.

A kutyák fülüket-farkukat behúzva visszamenekültek arra, ahonnan jöttek.

Örülök, hogy akkor ez így bejött, szerencsére azóta nem volt hasonló helyzetem.

Nazareus 2013.09.25. 13:57:10

@Ozipuli: Nem tudom, szerintem a kutyák megérzik, hogy nem félek tölük. Úgy vagyok vele, hogy ha belémköt a kutya, akkor nagyon megverem - pedig szeretem az állatokat. Viszont nem hagyom magam és ezt szerintem érzik rajtam. Persze sose támadnék/bántanék meg magamtól egy kutyát - de nem is hagyom magam :)

2013.09.25. 13:57:12

Márpedig, hogy ha bunyó van, és egy kutya az enyémet a foga közt tartja, akkor nincs hová lépni, kézzel meg megint nem igazán nyúlnék oda... annak ellenére marad a láb és a rúgás, hogy nem szívesen rúgok meg egy kutyát, még ha agresszív, akkor sem.
Nem a levegőbe beszélek: vasárnap harapta meg a kutyám (kistestű keverék) egy collie nagyságú, a gazdi annyit bírt válaszolni a kérésünkre, hogy fogná talán pórázra a kutyáját, ha agresszív, hogy miért jöttünk utánuk. Ez egy erdőben volt, nem láttuk őket előtte, mikor egy kanyarból kijöttünk egyszer csak ott voltak és még szépen félre is álltak, amit mi úgy értelmeztünk, hogy menjünk. (Kovácsné: igen, szellemi sportként próbáltuk dekódolni az üzenetet, hogy ha szerintük nem mehetünk el mellettük "csak úgy", akkor alighanem vm gáz van a kutyáikkal (három volt nekik) Szóval, a mieinket pórázra vettük, ők meg ott álltak az út szélén, de póráz nem volt, egy gazdi meg egy kutyát fogott meg, maradt tehát egy szabadon, az rá is ugrott a miénkre. A többit már írtam: egy rúgással le lett szedve a kutya (a két ún. "gazdi" egy kurva hang vagy mozdulat nélkül nézte a támadást, a gazdi meg megkérve, hogy használjon pórázt. A feleség erre még azt is bedobta, hogy az övék nem harap (a kutyánk bundája ekkor még ugyan csak jól láthatóan nyálas volt, de nyílt seb nem látszott, de így sem hitte el) Vérezni csak otthon kezdett, bár szerencsére a seb tényleg nem mély, mert a bundája laza, így csak azt vitte át, belső szerv nem sérült, de ez nem a támadó kutyán múlott.
Ma voltam vele harmadjára állatorvosnál, eddig 8.700-ba fájt a három antibiotikum + a ránézés.

Rastafan 2013.09.25. 14:00:50

@Los Alamuszi: "Szóval, a mieinket pórázra vettük, ők meg ott álltak az út szélén, de póráz nem volt" - felháborító egyes gazdák felelőtlensége, nem is értem, hogyan lehet póráz nélkül kimenni. Már ezért megbüntetném a sztoriban szereplő humanoidokat, nem beszélve az egészségkárosodásról. Jobbulást kívánok a kutyádnak!

Pargendity Özséb 2013.09.27. 09:02:25

@Los Alamuszi: Miért vetted pórázra a kutyát? Magadban nem bíztál, vagy benne? Szerinted ebből mit értett szegény jószág? Valószínűleg a másik kutya az esetek túlnyomó részében nem így viselkedik, de most azért nyomtál egy jó kis feszkót a tiedbe, amit levett. Valóban a gazda hibája, ha kutyája odakap, de el kell döntenünk, hogy mi a fontosabb, igazunk legyen, vagy ne történjék baleset!
süti beállítások módosítása