A legtöbb kutya szereti, praktikusan szállítható és teljes értékű eledel is lehet. A megfelelő nedves táp kiválasztása azonban legalább olyan nehéz, mint a szárazeledel vásárlása. A következőkben elmerülünk a címkék tanulmányozásában, hogy kiderüljön: állati melléktermékeket és vizet vettünk-e konzervdobozban, vagy valódi kutyaeledelt.

Vásárlás előtt két tényezőt érdemes megfontolni: mennyire kényes a kutyánk gyomra és mire akarjuk használni a konzerveledelt? Ha érzékenyebb emésztésű kutyád van, szinte biztos, hogy jobb elfelejtened a szupermarketekben kapható konzerveket, mivel ezek a leggyengébb minőségűek közül kerülnek ki. Ugyanezt tedd, ha olyan nedves tápot keresel, amit önmagában szeretnél neki adni, teljes értékű tápként.

Hogyan vásárolj minőségi konzervet?

konzi.jpg

Fehérjék – keresd a húsok nevét

A jó nedves táp csomagolásán pontosan megjelölik, milyen állatból származik a hús, sőt, adott esetben hús részeket is megneveznek, például csirke, kacsa, borjúmáj stb. Ha az „állati fehérje”kifejezést látod a dobozon, forrásmegjelölés nélkül, már abba is hagyhatod az olvasást. Ugyanazt érdemes tenned akkor, ha a fehérjék az összetevők sorában a sokadik helyen szerepelnek. A címkéken a felsorolás ugyanis elvileg  mennyiség szerint csökkenő sorrendben található meg, ha a húsok a tizedik helyen szerepelnek, biztos, hogy az a konzerv gyenge minőségű.

Zöldségek és növényi melléktermékek

A zöldségek esetében is keresd a neveket: a zöldborsó vagy a répa bíztató, és nem gond, ha a lista elején kapott helyett az összetevők között. A növényi melléktermékeknek (zabkorpa, burgonyakeményítő, stb) viszont csak a felsorolás legvégén szabad szerepelniük és ha egynél több fajtát találsz, érdemes meggondolni a választást.

Ami biztosan rossz minőségre utal

Ha a víz előkelő helyen szerepel az összetevők között, joggal gondolhatjuk, hogy a semmiért fizetünk.

A búza glutén használata szintén intő jel: többnyire állományjavítóként használják, valamint arra, hogy olcsón megnöveljék a táp protein tartalmát. Ha glutént, guargumit vagy karragént látunk az összetevők között, az arra utal, hogy a tápban lévő, bizonytalan eredetű fehérjéket ezzel próbálják összefogni és „falatokká” alakítani. Ha egy konzervben hús van, az magától legyen darabos, ne az adaléktól.

A minőségi nedves tápban nem lehet sem cukor, sem mesterséges édesítőszer, a jó eledel eteti magát enélkül is.



A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr715527768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pacagánycsök 2013.09.23. 09:29:04

pont múlkor néztem végig a madaras tecsóban a sort: semelyik kajában nem volt 80% alatt a "nedvesség". Akkor most mind szar?

Rastafan 2013.09.23. 09:31:51

@fene_: Az a helyzet, hogy amit ott kapni, az valóban nem megfelelő. Ha nem kutya specifikus áruházban vásárolsz, akkor érdemes elfogadni, hogy csak mellékesként adható tápokat fogsz kapni, teljes értékűt nem. Köztes megoldásként javaslom, hogy nézz körül a drogériákban, ahol kaphatsz olyan konzervet, amit legalább bevizsgál például a német illetékes hatóság.

Liba Tóni 2013.09.23. 11:35:48

Retriever kutyánkat kizárólag a legolcsóbb ARO, stb. cuccokkal etettük már kiskutya kora óta, mivel az állatorvosi előírások szerint az ilyen tápszereknek kiegyensúlyozottnak és mindent tartalmazónak kell lenniük. Most 12 éves múlt és még mindig kitűnő egészségnek örvend.

Rastafan 2013.09.23. 11:50:56

@Liba Tóni: Ez nagyon jó hír, biztos, hogy nagyon jó génekkel rendelkezik a kuty. :) Örülök, hogy nincs szüksége speciális táplálásra és további sok, egészségben együtt töltött évet kívánok Nektek!

Consumer 2013.09.23. 11:52:11

Ezek a "legolcsóbb cuccok" vannak aztán olyan hatással a kutyák emésztésére, hogy nem lehet mellettük esténként megmaradni gázálarc nélkül...
Ezen kívül pedg óriási halmokat hagynak maguk után, mert nem győzik kiüríteni magukból a sok felesleges,emészthetetlen anyagot. :)
süti beállítások módosítása