Nem jelentkeztem egy ideje, mert tulajdonképpen nem történt semmi. Őpulisága nyaralt (mázlista), növeszti a bundáját (ennek hamarosan véget vetek), és találtunk egy hatásos és olcsó probiotikumot, amivel elejét tudjuk venni a hasmenéses nyavalyáknak.

gastrofermpet.pngAz új lakókörnyezet új bacikat is jelent, úgyhogy Oz az elmúlt pár hónapban átesett pár kisebb hasmenéses időszakon. Semmi vészes, de vissza-visszatért a dolog, úgyhogy a helyi patikus (és beagle tulajdonos) segítségét kértük az ügyben. Végigcsináltunk egy Gastroferm Pet kúrát, és úgy látom, ez a probiotikum tényleg megerősíti a bélflórát, így hiába sikerül neki halálos fenyegetéseim ellenére néha összeszedni valami undormányt, nem betegszik le. Ez a készítmény egy kifejezetten kisállatoknak szánt probiotikum, ami ételbe adagolható (és meg is eszi a kutya). Ha a produktum nem egészen szép
, pár napig szedi, és rendeződik a helyzet, megelőzéshez eddig nagyon bevált ez az egyszerű kis termék.

De amikor ez nem volt elég, akkor jött a jó öreg Bolus adstringens. Ez a jól bevált bélfertőtlenítő biztonsággal bolusadstringens.pngalkalmazható kutyáknál, de az adagolásról mindenképpen érdemes megkérdezni az állatorvost, mert a tájékoztatóban lévő infó nem csak hogy emberekről szól, de meglehetősen elnagyolt is. A mi dokink egy tablettát javasolt a 12 kilós kutyának, ez a legtöbbször azonnal megszünteti a hamenést és ez, plusz az említett probiotikum pár nap alatt helyrebillenti az emésztését.

Megjegyzés: a bolus feketére színezi a székletet, nehogy szívrohamot kapjatok, ha használjátok...

Ez a Bolus-Gastroferm kombó annyira bevált, hogy remélem, többször nem lesz olyan rossz a helyzet, hogy ismét be kelljen vetni a korábban egekig dícsért probiotikus pasztát

Rövid pofájú vagy speciális fejformájú kutyák esetében nem könnyű olyan szájkosarat találni, ami kényelmes, és a BKK számára is megfelelő a tömegközlekedéshez. A puli is egy ilyen speciális eset, ezért rákerestem a lehetőségekre és megkérdeztem a BKK-t az ügyről.

"Minden olyan fém, műanyag, textil stb. rögzítő eszköz elfogadható „szájkosárként”, ami megakadályozza azt, hogy a kutya kinyissa a száját, másokat megharapjon, vagy fogával a járművön bárkiben vagy bármiben kárt tegyen" - olvasható a BKK szájkosárhasználattal kapcsolatos kérdésemre adott válaszában. A leírás logikus, de - mivel szerettem volna biztosra menni - mellékeltem egy képet arról a szájszíjról, ami szerintem megfelelne Oznak, hogy megtudjam, belefér-e az elfogadott kategóriába:

trixie_szajszij_bkk_utazas.png

A válasz igen, ez a párnázott, állítható Trixie szájszíj megfelel a tömegközledéshez. Örülök a megerősítésnek, mert a legtöbb szájkosár nagyon kényelmetlen egy olyan fajtának, aminek viszonylag hosszú az orra, de széles a koponyája, és gyakorlatilag nincs stopja. Azok a darabok, amiket magasan a fej hátsó részénél kell rögzíteni, folyton felcsúsznak a szeméig, amitől idegbajt kap a kutya, és utána a gazdája is. 

mopsz_szajmaszk_szajkosar_1.pngA lapos pofájú fajtáknál ez persze még nagyobb gond.

A kistestű kutyáknál (pl. mopsz) áthidalható a probléma azzal, hogy zárt szállítóeszközben utaztatjuk őket, de egy bordeaux-i dog esetében ez már picit nehezebb...

Ilyenkor, ha szabályosan szeretnénk tömegközlekedni, nincs más megoldás, mint lemenni Bane-be.