Cesar Millan magyarázatot közölt a nagy vihart kavart malac megtámadási ügy kapcsán, amiben azt állítja: a nézők nem értették meg a kontextust, ő mindent jól csinált. Az állatvédők továbbra is a fejét követelik, pár szakértő pedig csendesen elmélkedik azon, miért teljesen rossz a magát suttogónak beállító tréner hozzáállása.

"Legyél te a falkavazér"

Cesar gyakorlatilag mindent erre a tételre vezet le, minden problémát úgy akar megoldani, hogy - úgymond - megtanítja a kutyának, hol a helye a falkában, és főleg megtanítja a gazdáknak, hogy ők a falka vezetői. Ezt a megközelítést a modern kutyanevelésben évtizedek óta elvetik, ugyanis eleve téves a kiindulópontja. A "mutasd meg, ki a főnök és jó kutyád lesz" - módszer akkor terjedt el, amikor a farkasok viselkedésével kapcsolatban még kevés, és tudományosan megalapozatlan adat állt rendelkezésre. Durván leegyszerűsítve: dilettánsok egy csoportja feltételezte, hogy a farkas falkában az alfa hím és párja az abszolút urak, gyakorlatilag terrorizálják a többieket, erre szükség is van, mert az alacsonyabb rendű falkatagok rendre a hatalmukra akarnak törni. Ezért jó, ha tudják, hol a helyük.

Azóta szerencsére számtalan komoly kutatás készült a farkasokról, és a kutyákról is, akit érdekel, utánaolvashat az MTA-ELTE Etológiai kutatócsoportjának weboldalán és YouTube csatornáján. Kiderült, hogy a kutyák a közeli rokonság ellenére társas kapcsolataik és gondolkodásuk terén alapvetően különböznek a farkasoktól, ráadásul a farkasok távolról sem olyanok, amilyennek a felületes szemlélő látta őket. A hierarchia erőltetése nettó baromság, a kutyák nem az uralmat akarják átvenni, amikor "rosszak", inkább olyanok, mint a gyerekek (lásd Csányi Vilmos munkáit). Cesar ennek ellenére ezt a "behódolsz az akaratomnak" módszert erőlteti. Nem meglepő, hogy sokan támogatják, hiszen a tekintélyelvű gyereknevelést is sokan hasznosnak tartják.

"Majd én megmondom, mit ne csinálj"

Ha megfigyelitek a műsort, egyértelmű, hogy Cesar mindig valamilyen határozott viselkedést vár el a kutyáktól, legtöbbször azt, hogy valamit ne csináljon a kutya. Például ne akarja megenni a gazdi malackáit. Hogy ezt elérje, a legtöbbször az erőfitogtatás módszeréhez folyamodik. Például beengedi a kutyát egy nagyobb falkába, pórázon tartja és erőszakkal odavezeti valahová, megböki, megrúgja (nem durván). Le is vezeti, hogy így majd a kutya megtanulja, mi a stájsz, és engedelmes lesz. 

De ki foglalkozik azzal, hogy mit érez ez a kutya? Cesar biztos nem. Mert vagy nem érdekli, vagy nem tudja értelmezni a kutya idegi-érzelmi helyzetét. Erre tökéletes példa az ominózus malacos műsor, ahol Cesar annak ellenőre erőltette Simon kutyát a malacokra, hogy a kutyus világosan jelét adta, hogy stresszel, távolodni akar. Pórázzal ahhoz az állathoz kötni a kutyát, amit korábban már megtámadott... kész elmebaj ez az ötlet. Ezt tetézendő, Cesar azt is demonstrálja, hogy képtelen jutalmazni a számára pozitív viselkedést. A felvétel elején, az akkor még szabadon mászkáló Simon igyekszik nem tudomást venni a disznókról, Kap ezért dícséretet vagy jutalmat? Egy frászt, helyette hozzákötik az állatokhoz. Amikor ezerrel próbálna elhúzódni, de Cesar nem engedi, kiváló suttogónk látványosan megsimogatja a kutyát, amit az nagyon nem élvez. Miért akkor akarja simogatással jutalmazni a kutyát, amikor elkerülő magatartást, feszültséget mutat? És miért simogatja, amikor látja, hogy a kutya számára ez most nem jó?

Azért, mert egyáltalán nem foglalkozik a kutya kommunikációjával. Csak el akarja érni, hogy valami ne történjen meg. Ezt tekinthetjük nevelésnek, mert például elérhetem a gyerekemnél, hogy ne vegye el a csokit az asztalról, ha jól megverem, amikor ezt teszi. Ugyanígy elérhetem egy kutyánál, hogy (egy ideig) ne támadjon malacra, mert fél tőlem. Ezek hatékony módszerek, egy darabig biztosan működnek. Az eredmények azonban nem feltétlenül jelentik azt, hogy egy módszer jó. Persze, a kutya (gyerek) nem fog rosszalkodni, de milyen áron?

cesar_millan_diszno.jpgFotó: https://www.cesarsway.com/

A modern kutyanevelés a pozitív megerősítésről szól, és arról, hogy ez a két, egymással fantasztikusan hatékony kommunikációra képes faj együttműködik. A kutya NEM akar uralkodni rajtunk. Ha feszegeti a határokat, azt azért teszi, mert néha jó szófogadatlannak lenni (hát nem?). És ha agresszív vagy stresszre utaló viselkedést mutat, a mi felelősségünk, hogy megszüntessük a kiváltó okot ahelyett, hogy fenyítéssel rávennénk a kutyát arra, hogy csöndben és passzívan stresszeljen tovább. Ez a módszer persze kevésbé látványos, mint Cesar bűvészkedése...

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr528488982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemi90 2016.03.18. 10:10:11

Azért az is igaz, hogy legtöbbször nagyon problémás kutyákkal dolgozik, és az ilyenekkel gyors eredményt csak az ő módszerével lehet elérni. Továbbá az ilyen viselkedészavaros kutyák esetében nyilvánvaló, hogy a gazdája nem igazán alkalmas arra a fajta nevelésre, amit fentebb leírtál.

2016.03.18. 10:10:47

Az író kicsit keveri a mutatványokra(és munkára) való betanítást és az engedelmességet. A valóság valahol a kettő között van. Ha a gazdinak nincs tekintélye, hiába lóbálja a sülthusit, nem fogja jól érezni magát a kutyával, mert ha ő nem ad egy határozott irányt, akkor majd a kutya próbál irányítani.

protézisesh 2016.03.18. 10:11:39

bizonyára azért lett világhírű, mert _mindent_ rosszul tud és csinál Cesar Millan...

Majolie 2016.03.18. 10:11:44

Sosem volt szimpatikus a pasi, pár részt láttam, de mindig sajnáltam a kutyukat. Tényleg úgy van, hogy le sem szarja, hogy a kutya mit akar csinálni meg mit érez. Az van, amit a nagy Cesar akar.

A futógépes megoldásáról mit gondoltok?

Rastafan 2016.03.18. 10:25:18

@okostojas007: Ez így igaz, Cesar módszere éppen azért működik sokszor, mert a "falkavezér" szöveg mellett valójában arra tanítja meg a gazdákat, hogyan viselkedjenek igazi gazdák módjára. Például hogyan kell egy parancsot kiadni vagy séta közben nyugodtan, de határozottan tartani a kutyát.

Rastafan 2016.03.18. 10:26:30

@szemi90: Az írás részben pont arról szólt, hogy a tévében látványosan mutatható, gyors "eredmények" sokszor csak látszólagosak.

dare 2016.03.18. 10:39:00

Van igazság az írásban, néha nagyon határozottan teszi egyértelművé a kutyának ki a falkavezér, sokak számára ez mély lelki válságot okoz.
Több ezer kutyaidomítás után kóklernek nevezni valakit aki erre tette fel az életét?
Láttam tőle egyszer egy olyan részt, amelyben azt magyarázta el a böhöm nagy embernek, hogy átadja az energiáit ezért húzza el a kutya pórázzal együtt.
Na ott nagyon hamar megvolt a diagnózis, és kicsivel később már tudott az ember mellett menni, és nem rángatta.
Ha csak ezeknek az embereknek megtanítja mi is az a kutyatartás, én már nyugodtabb vagyok.
De persze a fejét kell követelni mindenkinek, aki a régi iskolát követi.

Rastafan 2016.03.18. 10:40:48

@dare: Félreértés ne essék, szerintem Cesar szereti a kutyákat, és sokszor ad jó tanácsot (bár általában olyan esetekben, ahol nyilvánvaló a probléma). Ettől függetlenül valóban azt gondolom, hogy a téveszméken alapuló "régi iskolának" mennie kell.

inuitdog 2016.03.18. 10:40:56

Nincs semmi gond vele, akinek ennyi kutyával kell foglalkoznia nem tud már érzelmet vinni minden egyes példány nevelésébe. Rengeteg hasznos fogást lehet tanulni tőle és alkalmazni. Például a felfokozott, izgatott állapotból való kizökkentés, hogy a gazdára figyeljen a kutya. Akinek volt már keményebb kutya fajtával dolga talán megérti, egy vizslánál lehet soha nem lesz szükség efféle tudásra. Akinek van tapasztalata abban, hogyan lehet két nagytestű, összeverekedett kutyát szétválasztani az fogja érteni miről beszél. És igen, a legfontosabb, hogy minden a gazda fejében dől el, ha ott nincs rend soha nem fognak egy hullámhosszra kerülni és a kutya át fogja venni az irányítást. Falkavezérként kell viselkedni, ezt tanítja mindig. A kutya rendkívül érzékeny lény, sokkal több jelet fog mint gondolnánk és a legkisebb bizonytalanságot is megérzi.

dare 2016.03.18. 10:50:07

@Rastafan: Én se szeretném ha félreesne, szerintem is szereti a kutyákat (túl nagy poén lenne ha nem), de szerintem a régi iskola igenis indokolt nagyon sok kutyatartó embernek, nem hiszem hogy sok kutyatartó ember rászánná az időt az ebre, ezért van értelme a gyors megoldásnak is sok esetben.

Jimbo75 2016.03.18. 10:52:12

"A hierarchia erőltetése nettó baromság, a kutyák nem az uralmat akarják átvenni, amikor "rosszak", inkább olyanok, mint a gyerekek (lásd Csányi Vilmos munkáit). "

Azért egy gyereknek is meg kell tanítani, hogy hogyan kell viselkedni, és ehhez bizony néha használni kell a tekintélyt is. Nyilván nem kell megverni, de van, amikor úgy kell rászólni, hogy érezze, hogy ki a felnőtt, és ki a gyerek...

komica72 2016.03.18. 10:54:36

@Rastafan: ...vagy esetleg nem is gyors az az eredmény. Ezt nem tudhatjuk, hiszen egy félórás műsorba nem fér bele, h esetleg több alkalommal is megy házhoz. Azt gondolom, senki nem hiszi komolyan, h 3 perc alatt történt, amit 3 percben mutattak meg...

juventino81 2016.03.18. 10:59:04

"Ha feszegeti a határokat, azt azért teszi, mert néha jó szófogadatlannak lenni (hát nem?)"
Ugye, csak vicceltél ekkora hülyeséggel?
Nem elég, hogy már a gyereknevelésben is csak a liberális nézet az elfogadott, de még a kutyát se neveljük kutyának???
Ez egy elég idegesítő poszt volt...

Rastafan 2016.03.18. 11:00:42

@juventino81: Nagyon sajnálom, ha idegesített, :) akkor Csányi Vilmos műveit sem ajánlom neked. Meg úgy általában a modern etológiai kutatásokat sem.

báró Csekonics 2016.03.18. 11:02:13

Szerintem valahol a kettő között van az igazság: egyrészt valóban csinál a muki egy csomó marhaságot is, másrészt viszont abban teljesen igaza van (gyerekneveléshez hasonlóan) hogy ha a gazdi határozatlan és béna, a kutya (pont mint egy gyerek) a 'fejére nő'.
Na, ezt nem szabad hagyni, de nem a spártai módszer a nyerő, vagy legalábbis nem mindig.
A pozitív motiváció tényleg fontos, mert azzal tanulja meg akár ember, akár kutya hogy miért is érdemes rendesen viselkednie.

DirtyHarry 2016.03.18. 11:05:17

uh, azért sok itt a csúsztatás, meg a túlzás...

"A hierarchia erőltetése nettó baromság, a kutyák nem az uralmat akarják átvenni, amikor "rosszak", inkább olyanok, mint a gyerekek" Na pontosan erről van szó, olyanok mint a gyerekek, akik látják a gyenge szüleiken, hogyan lehet őket kihasználni... vagyis átvették az uralmat az irányítást....

sdm 2016.03.18. 11:10:37

Nagyon megy a malacos sztori. X év alatt elcseszett valami, és most gyorsan lehet kígyót-békát mondani.

Y videót láttam, ahol CM a saját árnyékuktól rettegő kutyákhoz került közel, hozta ki a remegő állatot a ketrecőből, stb.

Ahelyett, hogy fikáznád, inkább meg kéne nézni, hogy miért van az, hogy hisztiző-ugráló kutyákból képes nyugodt, a gazdájára figyelő (és nem csöndben tovább stresszelő, ahogy te mondod) állatokat képezni.

dukeekud 2016.03.18. 11:12:58

Sok musorat lattam a fickonak, szerintem teljesen rendben van amit mond es csinal. Az hogy a kutyakat az osztonos, genetikailag meghatarozott viselkedesuknek megfeleloen kezeli az logikus es ertelmes. A kutya falkaban elo allat, es csak akkor erzi magat biztonsagban, ha pontosan tudja a falkaban betoltott szerepet.
A kutyat nem erdekli, hogy falkavezer, vagy a legalacsonyabb rangu egyed, csak az, hogy legyen egy MUKODO falka, ahol mindenkinek egyertelmu szerepe, es helye van.
Akkor van baj, ha nincs ilyen rend, mert a gazdanak eszembe sem jut, hogy kialakitson egy egyertelmu viszonyt. Ilyenkor lesz aggresziv, kiszamithatatlan, kezelhetetlen egy kutya.
Szoval szerintem nem hatalmat akar gyakorolni a kutyak felett, hanem epp hogy, hozzajuk alkalmazkodva kezeli oket, mert a kutya azt erti meg.

Ettol persze lehetnek meg mas jo modszerek, egy kutya viselkedesenek befolyasolasara.

Rastafan 2016.03.18. 11:13:53

@sdm: Ha elolvasod a blogomat, láthatod, hogy általában nem értek egyet a módszerével és a megközelítésével. Nem követeltem a fejét, azt írtam, hogy annak az iskolának, amit képvisel, mennie kéne. Egyébként ajánlom más kutyakiképzők músorait, pl. Victoria Stilwell-t, aki az általam támogatott módszereket alkalmazva ér el legalább ugyanolyan eredményeket, mint Cesar.

Rastafan 2016.03.18. 11:17:39

@dukeekud: A helyzet az, hogy ez nem igaz. A kutya NEM FALKÁBAN ÉLŐ ÁLLAT. A kóborkutyák laza csoportokban vagy egyedül kószálnak, távolról sincs náluk olyan falka, mint a farkasok körében. Éppen ellenkezőleg, a hierarchikus szerepek változása jellemző a kutyákra. A kutya éppen ebben az alapvető vonásában különbözik a farkastól.

Boo 2016.03.18. 11:19:39

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a kutyát nem emberként, hanem kutyaként kell kezelni. CM, ahogy én látom helyre teszi a dolgokat, és megmutatja a gazdának, hogyan lehetnek gazdák.

lmlm 2016.03.18. 11:30:53

Bármilyen tanítási módot is nézünk, külön kell választani a dolgozást a szeretgetéstől. Mindkettő kell a kutyának. Ceasart nem azért hívják, hogy szeresse az adott kutyát, hanem, hogy nevelje. Ez mindig a gazda hiányossága, és ő csak javítani próbálja a rossz beidegződést.

Másrészt, aki figyelemmel kísérte a munkásságát, ismeri azt a tézisét, hogy nem a kutyát neveli, hanem a gazdát. Meg kell mutatnia a gazdának, hogy hogyan viselkedjen. A problémás kutyának útmutatás kell. A szeretet nem elegendő, mert az ember fejére nő. Szocializálás, tanítás, elvárások, szabályok, és szeretet. Mind kell.

Tehát "temetni" egy szakembert, mert több száz (vagy ezer?) viselkedés problémával küzdő kutya közül egy (de mindenképpen 5 alatti szám) esetében nem úgy alakult, ahogy várta, elhamarkodott ítélet.

Imádom a kutyákat, de nem tudunk a fejükkel gondolkodni.

Továbbá mi van ha az az egy egyed éppen valamilyen betegségben szenved?

Rastafan 2016.03.18. 11:34:07

"Régi babona a kutyások között, hogy a kutya falkavezér akar lenni, és ha a gazda jól elveri a kutyát, ő lesz a falkavezér. Ez hülyeség. Amíg a farkasoknál valóban van falkavezér és hierarchia, addig a kutya úgy viselkedik, mint a gyerek: egy életen át képes alávetni magát a gazda dominanciájának, és ezt nem kell állandóan megerősíteni. Szegény kutyát nem szabad megverni, de ettől függetlenül határozottnak és következetesnek kell lenni vele. Nem szabad annyira elkényeztetni a kutyát, hogy mindent megengedünk neki, mert akkor ugyanaz történik vele, mint a rosszul nevelt gyerekekkel. A gyerekből szörnyeteg, a kutyából pedig egy kártevő, agresszív lény lesz. Meg kell szabni a korlátokat, mert az sem jó, ha semmit sem szabad: a kutya és a gyerek is fegyelmezett lesz, viszont mindentől félni fog. Nagyjából ugyanazzal a hozzáállással és ugyanazokkal az elvekkel lehet a kutyából és a gyerekből is egészséges, boldog, jó személyiséget nevelni." - Csányi Vilmos

lmlm 2016.03.18. 11:35:32

@Rastafan: Ceasar Milan ebben a kontextusban nem szülő, hanem pszichológus. Már "beteg" gyerekekkel foglalkozik.

Rastafan 2016.03.18. 11:41:14

@lmlm: Akkor viszont pláne nem kellene elfogadnia látszat megoldásokat. A malacos esetben nem az volt számomra a fő gond, hogy a kutya végül támadott. Hanem az, hogy Cesar számára az volt\lett volna az eredmény, ha a kutya kussol, és nem bántja a malacokat, függetlenül attól, hogy eközben hogy érzi magát. Számára az "eredmény" a kívánt cselekvés (ebben az esetben nem cselekvés). Ez szerintem felszínes és nem túl kutyabarát módszer.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.18. 11:42:06

nem vagom, hogy jon ide a gyerekneveles
/tobb hozzaszolasban elojott/
ne hasonlitsuk mar a kutyatartast a gyerekneveleshez
semmi koze egymashoz

Rastafan 2016.03.18. 11:46:03

@hagyma: lásd a fenti Csányi Vilmos idézetet.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2016.03.18. 11:54:28

Meglepően antropomorfizáló bejegyzés valakitől, aki kutyákkal foglalkozik.

A kutya az kutya, az ember az ember.

sdm 2016.03.18. 11:58:18

@Rastafan: Te azt állítod, hogy erőszakkal neveli a kutyát.
"Ezt tekinthetjük nevelésnek, mert például elérhetem a gyerekemnél, hogy ne vegye el a csokit az asztalról, ha jól megverem, amikor ezt teszi."

Ha nézted a műsorait, akkor tudnod kell, hogy ez nem igaz. Amit írsz, az valótlan, és manipulatív, mert ráülsz egy hype-ra, ami most megy, hogy CM ellen hangolj, a módszerei egy szeletének kritizálásával.
De nyilván neked ez az érdeked.

sdm 2016.03.18. 12:01:57

@Rastafan: Megnéztem már egy csomó CM epizódot, és olvastam pár Csányi Vilmos könyvet. A kettejük közötti különbség mindösszesen annyi, hogy CSNY olyan kutyákról ír, akikkel együtt él, CM pedig olyanokkal, akiket akkor lát először.
CM módszerében, és az általad idézett CSNY részletben semmi ellentmondást nem látok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.18. 12:04:32

@Rastafan:
ne haragudj ha nem erdekel Csanyi Vilmos
de ha te ugy neveled a gyereked, mint a kutyadat vagy forditva, lelked rajta
sot meg kutyakon belul is mas mast igenyel mas mas fajta
bizonyos fajtaknal meg kell kovetelni a maximalis fegyelmet es a teljes feltetel nelkuli engedelmesseget
meg mondjuk egy goldinal nem szuksegszeru

Rastafan 2016.03.18. 12:07:09

@hagyma: Én nem haragszom... szerintem egyébként nem érted a különbséget a fegyelem-szigor és tekintély alapú nevelés között. Elvárom a kutyámtól, hogy mindig fogadjon szót. Ez faktum. Ugyanakkor nem erőszakkal, a dominanciám megmutatásával, és hasonló eszközökkel érem el ezt nála. Figyelem a reakcióit, reagálok rájuk, és pozitív megerősítéssel jelzem neki, ha valamit jól csinál. Ha rosszalkodik, megszidom, látványosan duzzogok (ez puliknál nagyonbejön), nem simogatom meg. Ő pedig megérti, hogy rosszat csinált. Ennyi, ilyen egyszerű.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.18. 12:09:21

egy idoben gyakran neztem Cesart, tud valamit, megha a show elemek is megvannak es nem tudhatjuk mi less 1 honap mulva az adott ebbel

ez a malacos historia a sotetzoldek es allatvedok hiszitje
nem cincalt szet egy pitbull egy malacot a kamerak elott es a malc sem fogja pszichesn rossz allapotban leelni az eletet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.18. 12:11:40

@Rastafan: de azert pedzegetem, eppen ezt mondtam pl pulinal lehet bejon
egy snauzer vagy egy pitbull, bizony
fegyelem-szigor és tekintély alapú nevelést igenyel
mert amig duzzogsz megeszik egy nagymamat

Rastafan 2016.03.18. 12:12:20

@hagyma: A malacos sztori persze szélsőséges érzelmeket váltott ki. Lehet, hogy a címbe bele kellett volna írnom, hogy ironizálok, nem gondolom, hogy összedőlt a világ, és tudom, hogy a malacnak sem lett komoly baja. De ennek ellenére úgy gondolom, hogy a Cesar által hangoztatott nevelési elvek elavultak, és rossz "kezekben" kártékonyak lehetnek.

lmlm 2016.03.18. 12:15:03

@Rastafan: Nem tudom miből gondolod, hogy az lett volna a kívánalom, hogy a kutya kussoljon. Bármilyen kutyakiképző megerősíti neked, hogy a kutyát igenis bele kell vinni azokba a helyzetekbe, amik stresszt okoznak neki, mert azt, a helyzet megoldhatatlansága okozza. Ha megismeri, hogy az adott esemény rá nézve nem jelent veszélyt, akkor megnyugszik, ÉS nem csak ideig-óráig jelentő megoldást hoz. Amit mondasz nem rossz, csak hibás következtetésre jutottál, a feltételezésből.

redhusky 2016.03.18. 12:16:02

Én kutyákkal nőttem föl, mai napig imádom őket... Eddig mindig szerencsém volt és szeretettel elég volt őket motiválni. Sajna az utolsó kuty utált valamilyen oknál fogva. Két hónaposan hoztam el, cuki szőrgolyó volt, de első pillanattól kezdve bizalmatlan volt. Ha meg akartam simogatni, akkor belém mart, inkább nem is nyúltam hozzá, jutalomfalatot se kérte tőlem. A család többi tagját se kedvelte. Semmivel nem lehetett motiválni, mindent amit meg tudtam neki tanítani, azt dominanciagyakorlatokkal sikerült :(
Ti hogyan kezelnétek az ilyen kutyát? Mármint ha egyáltalán nem kér a szeretetekből, foglalkozásból stb... Foglalkozva, na az volt vele bőven, türelmes is voltam, amikor meghoztam egy hónapig vele aludtam-volna-ha nem a szoba legtávolabbi sarkában gubbasztott volna. Direkt nem nyüstöltem, gondoltam majdcsak összeszokunk, de Gombócka soha a büdös életben nem szeretett meg!
Mint a végén kiderült, súlyos beteg volt szegény születésétől, el is lett altatva :((((

Rastafan 2016.03.18. 12:17:31

@lmlm: Teljesen így van, be kell vinni, és megismertetni vele a helyzetet. De Cesar nem ezt tette, hanem hozzákötötte (??!!) a kutyát ahhoz az állathoz, amit korábban már megtámadott, pedig látható volt, hogy a kutyának időre van szüksége ahhoz, hogy megszokja a malacok közelségét. Éppen az volt a probléma, hogy a kutya nem nyugodott meg, Cesar pedig ahelyett, hogy elősegítette volna ezt, belerángatta egy olyan szituba, ami csak rosszul végződhetett.

elemes 2016.03.18. 12:19:51

Attól, hogy én vagyok a falkavezér, még szerethetem a kutyát - mint falkavezér.

Rastafan 2016.03.18. 12:24:12

@elemes: Lehetsz falkavezér, de a kutyáknál nincs olyan típusú, hierachikus falka, mint a farkasoknál. Más kérdés, hogy az ELTE Etológiai Tanszékének kutatásából kiderült az is, hogy a farkasokat aztán végleg nem lehet erővel\erőszakkal, dominanciára építve nevelni.

Tájfájter 2016.03.18. 12:30:00

Laikusként hozzászólva:

Szerintem különbséget kellene tenni kutyafajták között, mielőtt mindenki nagy igazságokat kezd el leírni és pálcát tör CM felett.

Vannak "munkakutyák", amik arra lettek kitenyésztve, hogy valamilyen feladatot ellássanak, akár egyedül, akár csoportban (terelőkutyák, pásztorkutyák, szánhúzók) és vannak az ölebek, amiket babusgatásra tenyésztettek.

Így különbözően kell hozzájuk állni, hogy most a fajtájának megfelelően nevelem és pl szánhúzásra használom, vagy én viszem ki kézben még a WC-re is.

A munkakutyák közül is sokat kedvencként tartanak, amivel nincs is gond, de teljesen más figyelmet és módszert igényel egy rottweiler mint egy tacskó, már a méretükből adódóan is.

Harmadik meg a méretbeli különbségek, illetve, hogy mekkora mozgás és tér igényük van a kutyának.

Nem beszélve arról, hogy milyen idős a kutya, milyen előélete volt és berögzött dolgai vannak.
Ha nulláról kell nevelni egy kutyát, vagy egy teljesen elcseszett nevelést kell rendbe rakni, akkor megint másról van szó szerintem.

ha össze akarjuk vetni két "kutyaidomár" működését, akkor lehetőleg két ugyanolyan kutyán nézzük meg a munkájukat (két hasonló gazdával és előélettel), és ne általánosítsunk bele a nagyvilágba.

Rastafan 2016.03.18. 12:33:25

@Tájfájter: Szerintem igazad van a különbségekkel kapcsolatban, nem mintha láttam volna, hogy CM valaha is másként bánt volna a kutyukkal az általad említett paraméterek alapján...

lmlm 2016.03.18. 12:34:23

@Rastafan: Ne haragudj, de az előbb még az eredményt kifogásoltad, most meg a módszert...

Eredmény az, ha a kutya azt csinálja amit én akarok. Ha parancsot kap, akkor teljesíti. Ha azt mondom hogy mehetsz, akkor meg örült rohangálás közben nem eszik malacot.

Felteszem, azért kötötte a malachoz a kutyát, mert volt előzmény, és szükségesnek látta a megvalósítást.

DE! Ettől még nem lesz az egész filozófiája rossz.

Rastafan 2016.03.18. 12:40:48

@lmlm: Még egyszer: senki nem vonja kétségbe, hogy CM eredményes (még a malacos ügy ellenére sem), amennyiben a legtöbbször eléri a kutyáknál, amit akar. Azért, mert egy módszer eredményes, nem biztos, hogy jó is. Ld. jól megverem a gyereket, nem fog rosszalkodni, de ettől még rossz szülő vagyok. Az előzmény a konkrét esetben az volt, hogy a kutya megtámadta a malacot. Btw semmilyen előzmény nem indokolja ezt a megoldást, mert egy marhaság. A kutya pórázának másik vége az ember kezébe való. Nem egy malacra.

elemes 2016.03.18. 13:22:37

@Rastafan:

Főleg, hogy Csányi Vilmos szavajárása szerint a kutya nem állat :-)

Rastafan 2016.03.18. 13:24:15

@elemes: Most, hogy mondod... tényleg, az a könyve címe, hogy a kutyák szőrös gyerekek. :D

Peetee 2016.03.18. 13:25:53

Ha robotot/katonát/rabszolgát szeretnénk magunk mellé, akkor nem rossz a pali módszere. Meg lehet rá tanítani a kutyát, csak a munkakutyákon kívül (vakvezető, stb) erre senkinek nincs szüksége!
Ha társas lénynek tekintjük a kutyánkat, akkor valamiféle szimbiózisban élésre célszerű törekedni.
Én egy hatalmas réttel szemben lakom; adott a sétáltatós hely.
3-4hónap alatt feltérképezte a kutyám az egészet, és elkezdett elmászkálni , túl a réten. Egy idő után már a kutyabarátai sem kötötték le, akkor is megpattant, ha éppen közös játék volt a réten.
Nem erőszakkal szoktattam le róla, kihagytunk 1 hetet a réten.
A következő 3 alkalommal nem lépett le, negyedjére igen.
Akkor megint nem mentünk egy darabig, hiába nézte sóvárgó tekintettel az út túloldalát.
Eltelt pár hét, és leszokott róla, most, 2évvel később minden gond nélkül sétálunk a réten, maximum tüzelő szuka szaga tudja felülbírálni a "megállapodásunkat".

tcrex 2016.03.18. 13:26:23

az agresszív viselkedés nem nagyon kezelhető pozitív megerősítéssel...eleve az agresszív viselkedés okának az értelmezése is rendkívül nehéz feladat...tapasztalatom szerint a balhés kutyák többségénél már az is szép eredmény lenne ha pontosan ki lehetne jelenteni miért viselkedik úgy...fél?...bevéd?...domináns?...így akar előnyhöz jutni?...Cesar Milan ott rontja el, hogy nem is nagyon foglalkozik a kiváltó okokkal.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.18. 13:38:55

@hagyma:

B+, itten a gyereknevelést már a malachoz is hasonlítják, miért pont a kutyához ne lehetne?:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.18. 13:43:22

Utcánkban egy háznál valami bull féle pit szaladgál a kerítés mellett. A fiú, mert a lány az általában alszik a fal tövén. Kezdetben nem szerettem ott elmenni, aztán a Milan filmek hatűsűra elkezdtem a kutyának nyugodt hangon mondogatni, hogy mit ugat, azt hiszi félek tőle? Ma már nem ugat, csak szalad a kerítés mellett, de már sokszor nem végig, hanem lemarad.

A kutyák tanulnak. A fegyelmet is.

Rastafan 2016.03.18. 13:53:57

@látjátok feleim szümtükkel: Igen, biztos azt tanulta meg a CM féle módszer nyomán, hogy te vagy a falkavezér és ettől rögtön csöndben maradt...

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.03.18. 13:55:52

Mindig is mondtam, hogy a fazon kamu, de senki nem hitt nekem...
A munkakutyás vitához meg annyit, hogy nézzétek meg, hogyan érdemes nevelni egy vizslát... a legkevésbé sem szorul tekintélyelvű bánásmódra.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.03.18. 14:01:54

@hagyma: Egy átlagos kutya kognitív képességei megegyeznek egy 3-4 éves gyerekével. Az, hogy ignorálod az aktuális kutatási eredményeket csak azt mutatja meg mennyire ignoráns vagy.

wega 2016.03.18. 14:24:07

Tisztelt posztíró!
Szögezzük le, hogy sokféle kutya és sokféle ember van, ezek kapcsolata szintén sokrétű lehet.

Akkor fussunk neki, idézet öntől:
" A kutya NEM akar uralkodni rajtunk."

De, van amelyik akar, és nagyon nem ártana megérteni, hogy mit is jelent a kutya "uralkodása", biztosan tudja, hogy, nem a szó hétköznapi értelmét, viszont így kijelenteni, mondjuk úgy, félrevezető.

De tudja fokozni, íme:
"Ha feszegeti a határokat, azt azért teszi, mert néha jó szófogadatlannak lenni (hát nem?)."

Régen hallottam, ekkora sületlenséget, a kutya nem gyerek (ők szófogadatlanok), a kutyától nem kérni kell, hogy valamit csináljon, vagy ne.

És íme a baromság koronája:
"És ha agresszív vagy stresszre utaló viselkedést mutat, a mi felelősségünk, hogy megszüntessük a kiváltó okot ahelyett, hogy fenyítéssel rávennénk a kutyát arra, hogy csöndben és passzívan stresszeljen tovább. "

Súlyos tévedés, mi több, nettó hülyeség, amit állít.
Jelzem önnek, hogy van olyan helyzet, amikor nem áll módunkban megszüntetni a KIVÁLTÓ OKOT, ami stresszeli a kutyát. (szegény kutyulinkat) :).

Az ilyen helyzeteket, bizony úgy kell kezelni, hogy a kutyát tanítjuk, neveljük a fegyelmezett viselkedésre.

Mindezekkel, nem azt állítom, hogy Cesar Millan minden tette morálisan kikezdhetetlen és az etológiia tudományának tökéletes gyakorlati megvalósítása.

Azt viszont igen, hogy őnnél többet tud a kutyákról.

Rastafan 2016.03.18. 14:29:24

@wega: A rengeteg befektetett energia ellenére nem sikerült logikát felfedeznem ebben a kommentben. Az általam leírt helyzetben CM semmit nem tett azért, hogy megszüntesse a stresszt kiváltó helyzetet. Ellenkezőleg: erőszakkal belerángatta a kutyát, aki - mint az várható volt - támadott. A kutya NEM AKAR uralkodni rajtunk. Van olyan pofátlan, hogy nem mindig a mi parancsaikat lesi, ti. egy viszonylag összetett élőlény. Persze ha valaki megelégszik azzal, hogy a kutya minden esetben teljesítse a parancsait, és számára ez a kutyanevelés netovábbja, akkor szerintem inkább robotot kéne vásárolni, azzal biztosan nem lesz probléma. Ha viszont a kutyát a kutyaságáért tartja, akkor nem árt megismerni őt. Továbbra is ajánlom Csányi Vilmos, valamint az ELTE Etológiai Tanszék más munkatársainak műveit.

protézisesh 2016.03.18. 14:54:05

@Rastafan: "Ha rosszalkodik, megszidom, látványosan duzzogok (ez puliknál nagyonbejön), nem simogatom meg. Ő pedig megérti, hogy rosszat csinált. Ennyi, ilyen egyszerű."

Te nő vagy?

A fegyelem és szigor alapú nevelés SZERINTEM nem zárja ki a szeretetet és nem velejárója automatikusan a verés.

De a kutya igenis falka-lény, ahogy a farkas is. És a farkasfalka bizonyos tagjai ugyanúgy kóstolgatják az alfát, mint a ménesben a lovak a vezérkancát, vagy ahogy bizonyos emberek is a főnök szerepére hajtanak. nem mindenki, nem mindig (van, aki élete végéig jól van a helyén), de a kifejezetten magányosan élő állatokat (pl medve, puma) leszámítva ahol rendszeresen járnak együtt, ott MINDIG van erősorrend amit rendszeresen meg kell védenie az alfának. Aki lemarad (agyonbucimacizza a kutyáját), azt a kutyája kutyába se fogja venni, abból a kutyából minden lesz, csak jólnevelt kutya nem.

wega 2016.03.18. 14:56:25

Segítek "logikát találni".

Ön ítéletet, mond egy emberről, annak munkájáról, módszeréről, tetteiről.

Eddig rendben van, megteheti.

A gond ott kezdődik, hogy a modern kutyanevelés (mi is az tulajdonképpen?) zászlaja alatt butaságokat (igyekszem finoman fogalmazni) állít.

Ettől aztán az egész érvelése, ítélkezése hiteltelenné válik.

Ennyi a logika.

A kutyanevelés (-kiképzés) "netovább"jának pedig azt tartom, hogy úgy képezünk ki (nevelJünk) egy kutyát, akár speciális feladatra is, hogy a kutya tisztelve minket (mi is tiszteljük őt) KÖVETI az utasításainkat (ha akarja nevezheti parancsnak is), és ezen túl ÖNÁLLÓAN képes legyen elvégezni a feladatát, legyen az akármi.

További szép napot!

Rastafan 2016.03.18. 14:57:19

@protézisesh: Tévedsz, amikor a kutya csoport dinamikáját a farkas falkájéhoz hasonlítod. A kutyáknál nincs ilyen hierarchikus sorrend. Lehet elmélkedni a magányosan, vadon élő állatokról, de a kutyát minimum tízezer évnyi szeparált törzsfejlődés, és 14 igazolt mutáció választja el a farkastól. A kóborkutyák nem alkotnak a farkasokéhoz hasonló falkát. Ennyit a tényekről.

wega 2016.03.18. 15:07:01

@Rastafan:
És még valami.

Szerencsére a kutyáim nem olvasták a legújabb tanulmányokat, és bizony falkában élnek, van falkavezér (kutya), van falkasorrend (ami épp most változott meg, az eddigi falkavezér halála miatt), meg minden ilyen elavult hülyeség.

Köszönik, jól érzik magukat így is.

Rastafan 2016.03.18. 15:10:18

@wega: Azért örülök ennek az utóbbi bejegyzésnek, változatosságot nyújt, hogy legalább egy tény bekerült a kommentbe a fenti általánosság puffogtatások után. Mint hogy leszögezte, örül, hogy a kutyái nem olvassák a legújabb tanulmányokat, szerintem ennyiben is maradhatunk. És még valami: javaslom, Ön se olvassa a blogomat, én ugyanis szoktam olvasni fent nevezett tanulmányokat és ha tehetem, be is számolok róluk.

wega 2016.03.18. 15:25:01

@Rastafan:
"Mint hogy leszögezte, örül, hogy a kutyái nem olvassák a legújabb tanulmányokat,"

Szó nem volt arról hogy örülnék ennek, tényként közöltem, hogy kutyáim a legújabb kutatások ellenére is FALKÁ-ban élnek.
És csak megsúgom, nem tudnak ám olvasni sem. Mármint a kutyáim.

Azt megígérhetem, hogy a blogját a továbbiakban nem fogom olvasni (a cím hozott ide), azt nem, hogy a citált tanulmányokat nem fogom elolvasni.

wilhelmina 2016.03.18. 15:46:15

Én nem igazán értem, hogy mi volt a botrány ebben és mi okozta azt?? Megnéztem a videókat és semmi botrányosat nem láttam...a kutya, így innen nézve,nem tűnt olyan botrányosan stresszeltnek és szorongónak sem.
Szerintem Cesar igenis érti a dolgát, és főképp abban van igaza, hogy elsősorban a gazdákat kell tanítani. Ez nem csupán az amerikai gazdikra érvényes (bár amiket hallani róluk, az téényleg hajmeresztő) Az eddigi 4 kutyámnál nem alkalmaztam hasonló módszereket.Vagy csak nem tudok róla, mert akkor még tudtam CM-ről.
Szóval, kutyája válogatja..Egy skót juhászt pl. bizonyára nem úgy kell nevelni, mint egy kaukázusit vagy közép-ázsiait. Csányi Vilmost nagyon szeretem és olvastam a munkáit, de ő nem gyakorlati szakember, ő kutató. És valóban, azokról, a kutyákról írt, akikkel együtt élt.
A falkakérdés meg...hát, az indiai és ázsiai páriakutyák pl. nem hinném, hogy nem falkákban élnek. Pedig ők már nem farkasok.
Szerintem kicsit túlliberalizálod ezt a kérdést, pedig az állatoknál ilyesmi nem nagyon létezik...

wilhelmina 2016.03.18. 15:59:37

Mellesleg a gyereket ne keverjük már ide..Volt 4 kutyám, most van 2 kicsi gyerekem - állítom, hogy egy kutyával kb. 100-szor könnyebb, mint egy gyerekkel...

Lady Scarlett 2016.03.18. 16:14:51

Kedves Posztíró!
Vitatkoznék azzal az állításoddal, hogy a kutya nem tör dominanciára a gazdája felett. Ugye nem volt még kuvasz kutyád? Javaslom nézz utána milyen egy kuvasz, és beszélgess sokat kuvasz gazdikkal, majd ők elmondják mi az a gazdi-viselkedés ami ennél a fajtánál ugymond életveszélyes.

Rastafan 2016.03.18. 16:15:45

@wega: És persze alap, hogy amit látunk a kutyáink között, az falka... mindegy, nyilván van, aki szívesen gondolkozik erről, és fogad be új ismereteket, más pedig nem.

Rastafan 2016.03.18. 16:19:15

@Lady Scarlett: pulim van, úgyhogy szerintem van fogalmam arról,, milyen egy domináns kutya. Ettől függetlenül nem kéne összekeverni a CM által tévesen terjesztett nézetet arról, hogy a kutya falkavezér akar lenni, és a makacs, független kutyák viselkedését. A kuvasz azért is jó példa, mert távolról sem "falka létre" tenyésztették, egyedül kell dolgoznia, és problémákat megoldania. Ugyanolyan "kemény kutya" mint a hasonló feladatra szelektált társai.

Rastafan 2016.03.18. 16:21:07

@wilhelmina: Senki nem mondta, hogy a gyereknevelés nem nehezebb, mint a kutyanevelés. Ennek ellenére használhatunk a gyereknevelésben is alkalmazott módszereket. A diskurzus erről szólt.

conchita 2016.03.18. 16:50:41

@Lady Scarlett: Butus vagy. A kuvaszt ne hasonlítsd össze az átlag kutyával!
A kuvsz egy kifejezetten nyáj védelemre kitenyésztett kutya, amelynek egy gazdája van és csak azt fogadja el.
Látszik, hogy qrvára nem értesz a kutyákhoz.

conchita 2016.03.18. 16:50:56

A poszt egyébként remek.

conchita 2016.03.18. 16:55:20

@vacsad: Pontosan. A vizslát ha keményen tartod, megtörik és csak kényszergől engedelmeskedő kutya lesz.
A mindig pozitívan motiválod, akkor a tűzbe is bemegy érted.
A vizsla egy 700 éve tenyésztett fajta, aki a földeurak kedvence volt és mindig is kivételezett volt. Ez komoly nyomot hagyott a fajtában.
A kuvasz meg arra volt tarva, hogy a juhászon, a birkákon és az odatartozó többi kutyán kívül szétszedjen mindent és mindenkit.

conchita 2016.03.18. 16:57:47

@Peetee: Remek módszer. Olyan mint a póráz húzás megszüntetése. Ha húz megállsz. Ha lazul a poráz elindulsz. Qrva hamar megtanulja a kutya hogy ne húzzon.

conchita 2016.03.18. 16:59:57

@hagyma: "egy snauzer vagy egy pitbull, bizony
fegyelem-szigor és tekintély alapú nevelést igenyel
mert amig duzzogsz megeszik egy nagymamat "
:-))

wilhelmina 2016.03.18. 17:59:24

Épp ezért nem lehet mondani, hogy CM módszere nem jó, és azt se,hogy csak a pozitív megerősítés vezet eredményre.
CM olyan kutyákat "kezel" akikkel előtte nem találkozott, és mivel egy "egyetemes" nyelvre van szükség ilyenkor, azt alkalmazza, amiből minden kutya szót ért.
Mindezt nem egyforma keménységgel persze.
Többször harapták már meg kutyák, úgyhogy ő is téved, de a többségnél eredményes volt.

conchita 2016.03.18. 18:38:52

@wilhelmina: Ebben igazad van. Ha egy kutyával találkozod, neked kell dominálnod. De az első találkozás és a nevelés nem ugyanaz.

Taste4me 2016.03.18. 18:48:51

A kutya nem gyermek, kell tudniuk, hogy hol a helyük a falkában. Ha nem tudják, akkor a fejünkre nőnek. Ahogy látom, fogalom zavarok van a cikk író, amikor gyermeki rosszaságra hasonlítja a rosszaságot.

Nem ismerem a sztorit, de a malacot el lehet távolítani a kutyától, így nem kell malachoz szoktatni egy szakival.

Milan meg egy emészthető, könnyed, érthető nyelvezettel adja át azt a tudást, a problémás kutyagazdinak, akinek van mihez nyúlnia. Természetesen nem minden esetben használ, de lehet próbálkozni.

Rastafan 2016.03.18. 18:52:17

@Taste4me: nincsenek fogalmi zavarok, CM terjeszt elavult módszert, amivel a kuzyakiképzők jó része nem ért egyet. Nem akarom ismételni magam, csak az ELTE Etológiai Tanszékének eredményeire tudok hivatkozni.

sutyerák 2016.03.18. 18:58:28

Cesar Millan nagyszerűen ért a kutyákhoz,-sok filmjét megnéztem,-csípem a palit.
-aki szidja,csinálja jobban és mutassa be nekünk a módszereit!

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2016.03.18. 19:18:37

@conchita: Így van, munkakutyából sincs két egyforma...

Taste4me 2016.03.18. 19:39:31

@Rastafan: kutyától függ, hogy mivel lehet a jó útra terelni, ha már elromlott. Tudom, hogy miről beszélek, mert egy félős agresszív kutyám van, ami mellé magas energia szint párosul. CM módszere nem jött be, pedig kiolvastam 3könyvet is, JF módszere sem volt nyerő, annak ellenére, hogy az összes könyvét kiolvastam, de kezdtünk rátérni a jó útra, majd KG módszer. Végül az összes olvasott könyv tudását, plusz a kutyasuliba tanítottakat összegyúrtam és alkottam meg a saját nevelési módszeremet, ami már megfelelő útra terelte a kutyát. De ettől eltekintve, vannak kutyák, akiknél ez a módszer hatásos, vannak, akiknél meg nem.
Azokkal van a gond, akik gyereknek gondolják a kutyát, mert valaki, valamilyen tanulmányra hivatkozva azt mondta, miközben a saját gyereküket kutyáknak nézik.

Rastafan 2016.03.18. 19:44:37

@sutyerák: ajánlom Victoria Stilwell műsorait.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.18. 20:47:06

@Rastafan:

Ha nem is erre gondol, elképzelhető, hogy megértette, felette(d) állok a hierarciában.:D

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.18. 20:52:02

@conchita:

A kuvasz valóban veszélyesnek látszik, de ez csak a lűtszat. Nekünk volt egy szép állatunk, a csuklónkat fogta a fogával, úgy sétáltunk. Élete végéig nagyon szelíd volt, de soha nem volt uszítva, hergelve.

Lady Scarlett 2016.03.20. 05:23:04

@conchita: Az ölebekhez meg a hónajkutyákhoz nem értek. Bocs, ha neked olyan van, az nyilván más "hozzáértést" kíván.

Lady Scarlett 2016.03.20. 05:26:00

@Rastafan: A kuvasz igenis domináns fajta, tehát ha az érzelmeire akarsz hagyatkozni a nevelése során, az nem célravezető, nem fogja elfogadni, hogy utasítod. Abban egyetértek, hogy fajtától is függ, hogyan állsz hozzá. Egy vizsla sokkal érzékenyebb, ideigleg is labilisabb mint egy kuvasz és sokkal több a mozgásigénye. Ha azt megkapja, lehet nevelni. Ha nem, akkor ha a fejed tetején állsz, akkor sem fog rád hallgatni.

Lady Scarlett 2016.03.20. 05:35:10

Komolyan posztíró, úgy kikeltél Ceasar ellen, mintha élő adásban verné a kutyákat. Már nem azért de a nevelés kényelmetlen érzésekkel jár. A kutyáknál is. Amúgy meg Ceasarnak abban igaza van, hogy a legtöbb embernek fingja nincs arról, mit kezdjen egy kutyával. Ameddig kicsi, aranyos, gombóc, addig azt hiszik, hogy mindig olyan kis élő plüsskutyus marad. Nevelés, foglalkozás, semmi, max kaját ad neki. Aztán felnő az állat és azt veszik észre, hogy már nem aranyos, nem gombóc, nem plüssmásolat, hanem idegesítő és nem fogad szót. Na olyankor már nehéz nevelni az állatot. A legtöbb ilyen hülye (elnézést, de azok) ilyenkor fordul Ceasarhoz és a többi kutyadoktorhoz, hogy kezelhetetlen az állat és valaki (nem ők) nevelje meg. Ezt így meg hogy?!
Egy felnőtt állatot teljesen másképp kell "idomítani" mert ott már arról van szó. A nevelés csak kölyökkortól számít. Ha pedig át akarsz nevelni, vagy idomítani akarsz egy felnőtt állatot, akkor kénytelen vagy ténylegesen nagyobb dominanciát mutatni a valóságosnál, kényelmetlen helyzetbe hozni az állatot és a dominanciádat eltúlozni. Szerintem ez Ceasarnál tudatos. Őt nem ismerik ezek a kutyák és a legtöbb hozzá kerülő állat már felnőtt, ivarérett. Nagyon rövid idő alatt kell felmutatnia eredményt. A műsor miatt alkalmazza ezt a technikát, de bármikor mondhatja azt a kutya gazdája, hogy ne pár hét legyen a "nevelés" hanem min. 2 hónap. Biztos, hogy akkor másképp áll hozzá Ceasar is.

Lady Scarlett 2016.03.20. 05:39:07

@Rastafan: Jaja, őt támadta meg egy fekete labrador-valamilyen keverék az egyik műsorban. Hát az a rész elég kemény volt, szerintem Victoria is jobban megnézni azóta milyen kutyákat választ a műsoraiba. Csak a rutinja miatt nem esett el, és nem lett komolyabb baj. Ha a földre kerül és a kutya elkapja a csuklóját, akkor szerintem nem úszta volna meg olyan könnyen. Mondjuk az a kutya ránézésre sem volt százas, nem is értettem miért vállalta el.

Rastafan 2016.03.20. 10:18:30

@Lady Scarlett: ezek mind érvényes szempontok, de nem változtatnak az alap állításomon,amit a kutyakiképző társadalom jó része támogat. A módszere tudománytalan, tévedésen alapul, az meg csak adr á egy lapáttal, hogy látványosan kell dolgoznia...

Balla Béla 2016.03.28. 11:35:00

Ebben a cikkben sajnos vannak csúsztatások, de sok igazság is. Én nem vagyok CM hívő, de az nem igaz, hogy nem szereti a kutyáit. A kajákat saját kezével keveri össze, hogy a saját szagát adja hozzá, és a pozitív megerősítéseknél bőkezű a dicsérettel és a simivel. Az biztos, hogy nem értékeli túl a szeretetet, de nem csak engedelmes, hanem kiegyensúlyozott, boldog kutyái vannak. A malacnál hibázott....

Balla Béla 2016.03.28. 11:57:32

@Rastafan: Egyet értek, de ha egy világhírű szakember egyszer téved, vagy hibázik, nem kell temetni. Vagy akkor temessük Einsteint, mert őt is megcáfolták....:)

Rastafan 2016.03.29. 11:44:42

@Daddy2016: Einsteint eddig nem tudta megcáfolni senki (hacsak a kvantum fizika állításaid nem tartod cáfolatnak). A párhuzam egyébként szerintem - finoman szólva - nem működik, hiszen CM a világon semmit nem talált fel\ki. A világhírű esetében azt jelenti, hogy ismert, a szakemberségét pedig a TV-nézők deklarálták, amikor úgy látták, hogy amit csinál, az működik. Ettől függetlenül hangsúlyozom: a malacos eset csak az apropó volt arra, hogy végre elinduljon a vita a módszereiről.

Balla Béla 2016.03.29. 16:22:40

@Rastafan: aki ilyen blogot ir annak egy kicsit fel kell keszulnie arra, hogy nem mindenki fog vele egyet erteni. Ugy latom nehezen viseled ezt a helyzetet. Einsteint termeszetesen nem a feltalalasaival kapcsolatban hoztam szoba, de ezt nem magyarazom most el. En harom kutyat neveltem fel CM "elavult es veszelyes" modszereivel akkor is amikor o meg Mexikoban volt. Boldog, egeszseges, jatekos, szocializalt es kiegyensulyozott kutyak voltak, ugy hogy nehez lesz meggyozni engem. Ellenszenves nekem ahogy eroltetett intellektualis folennyel, diplomatikusan nezel hulyenek mindenkit aki nem ert veled egyet es kovetkezetesen ignoralsz minden bejegyzest, ami nem aldja az irasod. Legkozelebb ird hozza, hogy csak pozitiv kommenteket fogadsz el kulonben "durcas leszel" mint amikor nem fogad szot a kutyad....

vollibre 2016.03.30. 10:42:41

@Peetee: "Ha robotot/katonát/rabszolgát szeretnénk magunk mellé, akkor nem rossz a pali módszere. Meg lehet rá tanítani a kutyát, csak a munkakutyákon kívül (vakvezető, stb) erre senkinek nincs szüksége!"
Tetszik a hozzászólásod. Kíváncsi lennék hány vakvezető kutyát láttál már. Én munkámból adódóan elég sokat, és bátran állíthatom, hogy nem robotok/katonák/rabszolgák. Egy munkakutyának rendkívül kreatívan kell megoldania a feladatát. Sőt, jobbat mondok! Egy vakvezetőnek bizonyos szituációkban meg kell tagadnia a kapott parancsot, majd önállóan megoldania az elvárt feladatot.

Rastafan 2016.03.30. 14:51:13

@Daddy2016: Úgy tűnt, hogy ignoráltam a kommentedet? Szerintem reagáltam rá. Ha behozol egy analógiát, ami tévedésen alapul, akkor neked meg azon nem érdemes csodálkoznod, ha valaki kijavít. Ez nem az intellektuális fölény erőltetése (ha létezik ilyen egyáltalán). Egyébként nagyon egyszerű a képlet: aki vitatkozik a blogommal, annak próbálok érvelni, egyértelművé tenni az álláspontomat. Lehet, hogy nem fogunk egyetérteni, de véleményt cseréltünk, ez már elég. Más oldalról - mint hogy ez az én blogom - akár meg is sértődhetek, vagy kapásból el is utasíthattam volna az ellenvéleményt. De nem tettem.

Lady Scarlett 2016.04.11. 16:43:03

@Rastafan: Nem hiszem, hogy tévedésen alapulna Ceasar módszere inkább a gyakorlati megfigyelésen és azon a sajátságos körülményen, hogy nézettségben erős műsorokat készít.
Kezdetben az idomitásba, nevelésbe bele akarta vonni a gazdikat is, ha emlékszel. No hát az nemigazán vált be, mert a legtöbb ilyen gazdi még arra sem vette a fáradtságot, hogy elvigye a kutyát Ceasarhoz. Neki kellett a kutyáért mennie. Szóval én inkább CM mellett állok, a kutyával gazdiként kell bánni, nem barátként és legfőképp nem emelni emberi szintre, humánus okokra hivatkozva. Egy kutya az ember legjobb barátja, az élete társa, sőt élete megmentője is lehet akár, de akkor is kutya.
CM csak abban hibázott, hogy rosszul választott kutyát a műsorhoz, de ez minden ilyen tévés személlyel, egynél többször is előfordul.

Tünde Herr 2017.03.23. 15:09:02

Kedves kutyások és nem kutyások!
Kezdjük Caesarrel ; Ha egy olyan esetről beszélünk amikor egy nagytestű kutyához, senki sem tudott bemenni , a kutya kennelbe volt tartva.. műsorba mit láttunk? Kutyán szájkosár, Cesar bemegy " csitteg" kettőt, a kutya morog de nem meri megközelíteni a palit... honnan tudjuk hogy előtte nem e ugrott ugyanúgy neki a kutya és nem e küldte úgy rendesen meg -lábbal Cesar?? Nyilván azt nem veszik fel, de honnan tudjuk h nem annak eredménye eme tartás a kutyában?? Igen Cesarnek may annyi lehet a nagy tudása., h nem fél a kutyáktól, de könyörgöm ne legyünk már ostobák!!!! Ne egy etológussal hasonlítsuk már össze aki évekig tanul, évtizedekig kísérletezik, TUDOMÁNYOS ALAPOKRA építi a tudását, tapasztalat van mögötte ...Én megértem a Cesar fanokat... elhiszem h segít sok esetben , de azért ne legyünk buták, lássunk már a dolgok mögé!!!

Szupadupafláj 2017.06.06. 22:34:46

Gondolom itt minden kommentelő olvasta az összes könyvét az embernek és tökéletesen tisztában a módszereivel. 1.CM soha nem akarta a kutyákat tanítani. Illetve először igen, de aztán rájött h ha egy kutya vezényszóra ugat az nem biztos h jó neki, max a gazdinak. 2. A kutyát állatként kezeli, ösztönlényként, ami valójában. Nem kispárna, szobanövény, gyerekpótlék, hanem egy állat. 3. a "rugdosás", böködés a kutya kizökkentésére szolgál, sehol, de sehol nem írja CM hogy azt az ebet aztán félelemben kell tartani, pláne nem fizikai módszerekkel. Szóval ez a cikk is a legjobb példa arra amitől CM mindenkit óv. A KUTYA NEM EMBER. Nem kell úgy kezelni, mert nem fog úgy reagálni ahogy emberként várod.

rozi48 2017.07.14. 11:44:35

Ceasar módszerei nekem tetszenek, és volt egy-két dolog amit kipróbáltam ( semmi durvaság!) és remekül működött. A kutyáknál az a jó, "hogy nem ember"! Megbízhatóbbak sok embernél, és azzal sem értek egyet, hogy csupán ösztönlény, aki ezt írta nem tudom van e kutyája és ha van milyen a viszonya vele.

2017.07.19. 15:17:57

"a tekintélyelvű gyereknevelést is sokan hasznosnak tartják"

Igen, mert a tekintélyelvű nevelés már kiállta az idők próbáját. Természetesen alapvetően különbséget kell tenni a "mindennap cipóra verem a családot", ill. az egészséges atyai pofon között.

A modernkori (liberális) eszmékkel ellentétben a tekintélyelvűség NEM eredményez lelkileg torz személyiséget, ellenben a pozitív megerősítéssel, családi demokráciával, ahol kvázi egy szimpla mellérendelt érdek kapcsolat alakul ki a szülő gyerek között. "Majd megmozdulok, ha adsz valamit". A kutya is ilyen. Amig lehet motiválni mindent megtesz a jutalomfalatért. Ha elmegy a kedve, megkapta már amit akart, nem tudod már felkelteni az érdeklődését semmivel, akkor elvonul és leszar.

2017.07.19. 15:24:03

@Tünde Herr: Nem hiszek én sem Ceasar hókuszpókuszaiban. Eleve nem látok semmi következetességet a tetteiben. Épp elég ideje van kutyám ahhoz hogy tudjam, egy problémás makacs ebbel meg kell kinlódni, mire zöld ágra vergődik vele az ember. Nem hiszek az ide csettintek odabökök aztán minden hepi típusú varázslatokban. Kicsit hollywoodinak érzem a produkciót. Persze ez csak a privát véleményem.
süti beállítások módosítása