Az első kutya befogadása előtt célszerű tájékozódni arról, hogyan működik a kutya-ember kapcsolat. A net tele van okos tanácsokkal, most azokat a könyveket sorolom fel, amik nekem beváltak, és elég szórakoztatóak ahhoz, hogy érdemes megvenni őket.

Szerintem a kutyanevelésre remekül fel lehet készülni könyvből. Mielőtt az első kutyám megérkezett, megkaptam David Taylor Én és a kutyám című könyvét, amit nem csak akkor olvastam el, de azóta is sokszor elővettem, ha valamilyen kérdés merült fel akár a neveléssel, akár egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban. taylorkonyv.png

A könyv tömören és áttekinthetően ír a kutyatartás minden fontosabb aspektusáról a kölyök befogadásától a tenyésztésig. Külön szekció foglalkozik a népszerű fajtákkal, de talán a leghasznosabb a betegségekről szóló rész, ahol az alap információkon túl a tünetek alapján egyszerű folyamatábrákkal deríthetjük ki, mi lehet a gond. és mik azok a helyzetek, amikor azonnal orvoshoz kell fordulnunk. Könyvesboltokban és antikváriumban is beszerezhető, első kutyásoknak nagyon hasznos lehet.

Manfred Koch-Kostersitz: 400 tanács kutyakedvelőknek - nem mai csirke ez a könyv, de ami benne van, az ma is érvényes, sőt. A szerző kifejezetten haladó szellemben írta meg ezt az ügyes kis könyvet (lásd az agresszióról és a büntetésről szóló részeket). Kifejezetten kezdő gazdáknak ajánlom, mert könnyen kereshető, lényegretörő és a legfontosabb nevelési kérdésekben segít.negyszaz.png

Csányi Vilmos minden könyve ajánlott. de ha egyet kellene kiválasztanom, ami a legtöbbet segít a mindennapi kutyázásban, az a Bukfenc és Jeromos. Az eddig említett könyvek inkább használati utasítások, konkrét helyzetekre adnak válaszokat. Ez viszont egy átfogó, mély és hihetetlenül szórakoztató elemzés a kutyák gondolkodásmódjáról, garantált az aha élmény az elolvasása után.

"Bukfenc azt is könnyen ki tudja fejezni, ha nem akar valamit. Például ha este későn még egy plusz sétára lenne kedvem és hívom, az esetek többségében vidáman szalad, de előfordul, hogy nincsen kedve és ilyenkor mozdulatlan marad, de apró farokcsóválással jelzi, hogy figyel rám. A mozdulatlanná merevedés mindig valamiféle nemet jelent, sokszor, amikor kirándulunk és útelágazásokhoz érünk elindulok valamelyiken, de kiderül, hogy Bukfenc máshova szeretne menni. Ilyenkor mereven megáll az elágazásnál és néz utánam. Ha ragaszkodom az én választásomhoz, akkor utánam jön természetesen. De, ha kedvében akarok járni, akkor visszajövök és teszek néhány lépést egy másik úton. Ha ez sem jó nem mozdul, ha viszont a számára kedvezőt választom azonnal elindul utánam."

Konrad Lorenzről eléggé megoszlanak a vélemények, engem kevésbé érdekelnek az emberi kvalitásai, mint a művei. Ez alapján úgy gondolom, hogy az Ember és kutya, és a Salamon király gyűrűje nehezen hagyható ki az etológia iránt érdeklődők életéből, de kezdő kutyások számára nem igazán nyújt segítséget, inkább tapasztalt kutyásoknak ajánlom, illetve bárkinek, aki szeretne olyan, elgondolkodtató könyveket olvasni az állatokról, amik szépirodalomként is megállják a helyüket.

Victoria, Cesar, és a többiek tevékenységéről nem érdemes írnom, mindkettejükről, és -től sok infót talál, aki szeretne. Victoria Stilwell módszere, és gondolkodásmódja közelebb áll hozzám, de könyvét még nem olvastam. A fentieket viszont igen, és mindegyiknek fix helye van, közel az éjjeliszekrényemhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr418344382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása