Sokszor hallom, hogy a kutyás lakásokban büdös van, pedig csak rajtunk múlik, hogy állandóan kutyaszagú otthonban élünk-e vagy pár egyszerű szabályt betartva higiénikusan tartjuk a lakást.

(Nem) büdös a kutya

Már korábban írtam arról, hogy az egészséges és higiénikusan tartott kutyának nem lehet kellemetlen szaga. Sem elölről, sem hátulról nem eregethet bűzt és ha a bundáját is megfelelően karban tartjuk, akkor középről sem fog rossz szagot árasztani.

Otthoni balesetek és következményeik

Itt a gyorsaság a döntő. Ha otthon vagyunk, amikor a kutya bepisil/bekakil/hány, akkor azonnal fogjunk neki a takarításnak, mert minden perccel nő a nehezen elűzető szagok mennyisége. A "nagyját" szedjük fel egy jókora adag papírtörlővel és gyorsan zacskózzuk is be, mielőtt kidobjuk. A kövezett vagy műanyagpadlós felületre villámsebesen fújjunk egy erősebb tisztítószert.

nodog.JPGEz lehet az állatfelszerelés boltokban kapható enzimes spray, amit kifejezetten szagsemlegesítésre gyártanak, de ha nincs, jöhet az ablaktisztító vagy más, általános tisztítószer. A lényeg, hogy lehetőleg száradás előtt fújjuk be a felületet, utána már ráérünk alaposan eltakarítani a foltot. Mindig legalább két körben érdemes tisztítani, az első menetben eltávolítunk minden látható koszt, a másodikban pedig tiszta eszközökkel és egy újabb adag tisztítószerrel  az utolsó adag szagmolekulát is elűzzük. Ezzel nem csak pillanatnyi higiéniát érünk el, de kölyökkutya esetében minimalizáljuk a további pisi/kaki kockázatát is, hiszen nem marad ingert kiváltó szagnyom a lakásban. 

Kárpitoknál ugyanez az elv, kutyás háztartásban mindenképpen célszerű betankolni megbízható kárpittisztítóból. 

Belefekszik, belehempereg, beszőrözi

Megspórolunk magunknak némi energiát és időt, ha felügyeljük a kutya mozgásterét a lakásban és nem hagyjuk, hogy minden bútoron garázdálkodjon. Takaró vagy törülköző - mindegy, a kutyákkal könnyű megértetni, hogy hova és mire szabad feküdniük. Minél több mosható textilt és huzatot használunk, annál jobb, feltéve, hogy nem vagyunk szilárd meggyőződésű gazdák, akik tiltják a bútoron hentergést. 

A kutya helye

A kutya ugyebár helyes állat, szereti a helyeit, és jó sok koszt hord oda. Csak rajtunk múlik, hogy ide könnyen tisztítható fekhelyet veszünk vagy csinálunk-e. Millió alternatíva közül választhatunk, de ha a kutyánk nem szereti se a kosarat, se a párnákat, akkor vegyünk neki egy filléres rongyszőnyeget - ezek könnyen tisztíthatóak és nem értékesek, nyugodt szívvel kihajíthatjuk őket, ha már nehéz tisztán tartani.

Takarítani...

Az a helyzet, hogy a kutyaszag akkor érezhető a lakásban, ha nincs rendszeresen és alaposan kitakarítva. Ehhez el kell húznunk a bútorokat és a rejtett sarkokból is kiporszívózni a por- és szőrlabdákat, mert elsősorban ezek a rejtőző ügynökök a felelősek azért, ha a lakásban kosz- és kutyaszag van. A kevésbé érzékeny felületeket a jó öreg klóros szerekkel a legjobb felmosni, így megakadályozzuk a baktérium szaporulatot.

Nagytakarítani...

A szőnyegeket és kárpitokat nem árt évente egyszer-kétszer professzionális módon kitakaríttatni (vagy kitakarítani, ha van célgépünk). A mélymosást és a vegyszeres kárpittisztítást semmi nem pótolja, ezért megéri időnként egy kis plusz pénzt ráfordítani, utána sokkal könnyebb szinten tartani.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr157964854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.10.14. 00:10:15

Azért érdemes fürdetni is a kutyát, bűzmirigyét orvossal kinyomatni, és a fogkövét is leszedetni. Ha ezek megvannak, akkor tuti nem lesz büdös a kutya.

2015.10.14. 00:23:53

@Guadalupei Szűz: vagy tartsd a fagyasztóban

Aranyi Gábor 2015.10.14. 01:37:13

@toportyánféreg: Mindjárt balra a fejedtől, te nem kellemes illatú petrezselyem (büdös gyökér).

midnight coder 2015.10.14. 06:54:31

Civilizált ember tehénnel, kecskével, kutyával nem lakik egy lakásban. Max. csótány jöhet. Kutyából meg az a fajta, amit a kínai piacon árulnak, aminek elem van a seggében és villogó piros led a szeme. Pont annyira értelmes mint minden más kutya, viszont velük ellentétben nem büdös. Ami amúgy addig nem baj, amíg az illető a saját lakásában bűzlik, a kínos az, hogy pesten nincs olyan mellékutca aminek a sarkai nem bűzlenek a kutyahúgytól. Persze nem mondom, hogy ebbe egy-két hajléktalan nem játszik még bele, de a fő forrás az a napi 100 kutya ami mind odahugyzik.

kószák egyike 2015.10.14. 08:55:10

Olvasva a kommenteket, nem csak ezzel az írással kapcsolatban, hanem általában a blogon, mintha a kutya gyűlölő primitív barmok gyűjtő helye lenne.

Amit nem értek ha alaki nem szereti a kutyákat, amihez megvan a szíve joga, akkor miét néz be egyáltalán egy kutyás blogba? Csak azért, hogy kifejtse mennyire nem szereti a kutyákat? Mindezt pedig gyakorlatilag virtuális állatkínzás keretében? Gratulálok hozzá, ez azt minősíti aki így ír.

kószák egyike 2015.10.14. 08:57:25

@kószák egyike: alaki=valaki, miét=miért
Rossz a billentyűzetem. Mi előtt valamelyik troll érve az lesz, hogy nem tudok helyesen írni. :D

chrisred 2015.10.14. 09:18:33

@midnight coder: Civilizált ember tudja, hogy mi a különbség egy tehén és egy kutya között.

redhusky 2015.10.14. 09:45:30

Nekem azóta nem büdös a kutyám, mióta nem tápot eszik. Én magam állítom össze az ételeit, persze figyelembe veszem a tápanyagigényét. Nem kap egyáltalán a mi ételeinkből, neki külön főzök.
Anyukám nem igazán kedveli a kutyákat és kikítófrászt kapott, amikor megtudta, hogy be fogjuk engedni a házba :D Szerinte csinálhatunk akármit, minden kutyás háztartás büdös. Aztán amikor eljött hozzánk, meglepődve mondta- "Te, itt nincs is büdös!"
Egyébként meg sokat tesz, hogy a kutyát nem engedjük föl a bútorokra és az összes szőnyeg gépben mosható, minden második nap pedig fölmosok. Hálókba nincs bejárása, se a konyhába. Fürdetve meg csak negyedévente...

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.14. 09:54:53

@kószák egyike: attól még a kutyagyűlölő egybe írandó. Feltéve, hogy az új hejesirásí szabájzat nem rendelkezet máskép. ;)

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.14. 09:55:49

@midnight coder: rólad rég tudjuk, hogy nem vagy százas. Felesleges tovább reklámoznod.

erol 2015.10.14. 10:52:09

Esetleg arra nincs valami jó tanács, hogy a házak falai ne legyenek büdösek a kutyahúgytól?

Köldök_szösz 2015.10.14. 11:00:52

A másik meg az hogy felőlem szénné szarhatja a saját lakását belülről a kutyája az illetőnek ha már volt ennyire balfasz és primitív hogy leszarja de az utcák nem lesznek sem tisztábbak sem csendesebbek
Kedvencem amikor késő este vagy korán reggel elkezd üvölteni valamelyik ilyen dög

Rastafan 2015.10.14. 11:05:22

@midnight coder: @TrójaiVasParipa: Szerintem valahol máshol éljétek ki magatokat, ez a blog nyilvánvalóan nem nektek való.

Rastafan 2015.10.14. 11:07:20

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Mindig kerülöm a kommentjeidet egy másik blogon, itt viszont gondoskodni fogok arról, hogy ne trollkodhass. Ez volt az utolsó dobásod.

chrisred 2015.10.14. 11:16:57

@erol: De. Kutyafuttatókat a parkoló kocsik helyére. Két legyet egy csapásra, nem csak a kutyahúgyszag csökenne, hanem a benzingőz is.

Rastafan 2015.10.14. 11:43:21

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: AZ biztos, az enyém, de én máris megoldom.

erol 2015.10.14. 12:58:05

@chrisred: Sajnos nem lenne jelentős változás. Képtelenség annyi kutyafuttatót kialakítani (főleg a belvárosban), hogy mindeninek a közelében legyen.

Shadow82 2015.10.14. 13:41:33

Ha már lopod az írásodat, akkor fordítsd úgy, hogy ne lehessen észrevenni. Az agent (amit sikerült ügynöknek fordítani) ilyen kontextusban azt jelenti “anyag”. Ugye mennyivel értelmesebben hangzik az, hogy az elhullatott szőrökön levő anyagok? ( - Gondolta Stirlitz egy szőrszálon elbújva.)

Rastafan 2015.10.14. 15:22:57

@Shadow82: Hát ezzel most nagyon mellélőttél. Szándékosan használtam a "rejtőző ügynök" kifejezést, de úgy látszik, a hozzád hasonlóakra való tekintettel mellé kellett volna írni, hogy "irónia on". Az írásom a saját agyamból keletkezett, minden esetben, amikor forrást használok, jelölöm és belinkelem.

2015.10.14. 22:42:45

@Rastafan: Nagyon helyes. Ez a pali pontosan olyan gusztustalan szellemileg, mint külsőleg. i0.wp.com/bircahang.org/wp-content/uploads/2014/11/maxval1.jpg

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.15. 11:01:52

@Guadalupei Szűz: mi van a képen? Egy birka? :D
(ha tényleg a szóban forgó élőlényről készült kép és az engedélye nélkül... hát bocs, én undorodom a bulgár birkától, de akkor te bőven alulmúltad)

2015.10.16. 00:04:46

@Hóhér az utolsó barátod: Egy 7 milliárd ember számára elérhető nyilvános oldalon van kint a kép.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2015.10.16. 08:52:16

@Guadalupei Szűz: és? Ha nem ő tette oda/nem az ő engedélyével került fel, akkor személyiségi jogot sért. És egyébként is aljasság, akárki követte el. A továbbadása is.
Bármennyire undorodom attól a bulgáriába szakadt mocsoktól...

2015.10.16. 10:24:01

@Hóhér az utolsó barátod: Maga a kép egy aljasság az esztétikum ellen.

Shadow82 2015.10.16. 11:53:00

@Rastafan: Akkor elnézésedet kérem.
süti beállítások módosítása