Javul az idő, jogos, hogy a kutyák egyre többet lihegnek, miközben kint játszanak és futkároznak. Az intenzív, szűnni nem akaró lihegést viszont a meleg időben sem szabad lazán kezelni, sőt, ilyenkor érdemes még jobban figyelni, hogy elkerüljük a veszélyes helyzeteket.

liheg.jpg

Mindenki tudja, hogy a kutya liheg, ha melege van. Az is természetes, hogy a bundás fajták hamarabb kimelegszenek, ilyenkor kicsit belassulnak, kevésbé lelkesen hozzák vissza a labdát, leheverednek. Ez így rendben is van, de aki nem figyel a kutyájára, mondván: meleg van, az katasztrofális helyzetbe sodorhatja az állatot.

Egyrészt ha tényleg olyan meleg van, hogy a kutya fel sem akar kelni és nagyon liheg, akkor itt az ideje árnyékba vonulni, adni neki egy kis hűvös (nem jéghideg) vizet. Ha egy perc múlva sem látszik csillapodni a lihegés, hidegvizes borogatással, ventilátorral próbálkozhatunk, szóval nagyjából ugyanazt csináljuk, mintha egy túlhevült embert akarnánk fokozatosan lehűteni.

Lehetséges, hogy a kutya stresszel és\vagy megsérült, és a fájdalmat vagy a feszültséget jelzi a lihegés. Vigyük nyugodt(abb) helyre, nyugtassuk meg halk, kedves szavakkal és közben alaposan vizsgáljuk át, nem esett-e baja, például nem fúródott-e valami a talpába. Ha a lihegés csillapodik, akkor megnyugodhatunk.

Ha viszont:

  • a lihegés hirtelen kezdődik
  • a kutya furcsán, idegesen viselkedik: járkál, nyüszít, fészkelődik
  • a lihegés állandósul és intenzív
  • a kutya nyelve lilás vagy fehéres lesz,

akkor akár telefonálhatunk is az állatorvosnak, mert valami biztosan nem stimmel. Ez lehet:

  • légcsőszűkület (kistestű fajtáknál gyakori, de nagyobbaknál is előfordulhat)
  • allergia\asztma vagy más, krónikus légúti betegség
  • tüdő- vagy szívbetegség (főleg, ha a kutya jobban liheg fekve, mint állva)
  • mérgezés

A kulcs az, hogy oda kell figyelni a kutyára, az egészséges lihegés könnyen felismerhető, még a hangja és az intenzitásának a változása is jellegzetes. Minden, ami a szokásostól eltér, valamilyen gondot jelez, szerencsés esetben csak stresszt vagy kisebb sérülést, de előfordulhat, hogy komoly betegség áll a háttérben és ha nem fordulunk időben orvoshoz, komoly bajba kerülhet a kutya.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr577508570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rausch Jánosné 2019.03.04. 13:17:21

Mit tegyek, nagyon liheg a kutyám,száraz a nyelve, igaz tegnap látta állatorvos,bél, vagy hasnyálmirigyre gyanakodott, időnként iszik, enni nem eszik 2 napja,3 éves.néha sétálok vele,de nagyon gyenge.Kapott injekciókat is, nem tudom milyet.állandóan aludna.Adhatok neki egy kis hig rizsát natur? vagy mit tegyek?Kérem sürgős válaszukat. köszönöm.
süti beállítások módosítása