Triviálisan hangzik, de nap mint nap szembesülök azzal, hogy a szülők (akik valószínűleg maguk sem rendelkeznek alapvető ismeretekkel a kutyákról)  nem tanítják meg a gyerekeiket arra, hogyan közeledjenek a kutyákhoz, sőt, sokszor beléjük nevelik a félelmet, amivel maximalizálják a harapás kockázatát.

A kisebb (3-10 éves) gyerekek körében jellemzően kétféle reakciót látok, ha kutyával találkoznak:

Aki meg akarja szeretgetni a kutyát

Tegnap is találkoztam egy ilyen esettel: a gyerek meglátta Ozt és habozás nélkül elkezdett közeledni felé, kissé előredőlve, a kezét előrenyújtva, olyan testtartásban, mint aki meg akarja ragadni, mint egy játékot. Hátra kellett lépnem és közéjük állnom, mert Oz persze morogni kezdett. A gyerek megsértette a személyes terét, ráadásul a testtartásával és a szemkontaktussal is fenyegetést sugallt. Mondanom sem kell, hogy az anyja nem szólt neki, hogy ezt nem így kéne, sőt. azt sem hagyta, hogy én mondjak két mondatot arról, miért nem lesz ez így jó. Az ilyen esetek általában úgy végződnek, hogy a szülő elrángatja a gyereket, aki így soha nem fogja megérteni, hol volt a hiba. 

Aki megijed a kutyától

Szerencsésebb esetben csak arrébb húzódik a gyerek, de sokszor elkezded kapkodni, sikítozik, ugrál, ha van a kezében valami, elkezdi lóbálni - szóval mindent megtesz, ami fullra tolja a kutyában a feszültséget és ezzel veszélybe sodorja önmagát. A tapasztalt gazdák nagy ívben elkerülik az ilyen, láthatóan bizonytalan gyerekeket, én ilyenkor mindig pórázon tartom a kutyát, hogy biztosan ne legyen gond. De nem egyszer láttam olyat, hogy egy gyerek hisztériuksan reagált, amikor a kutya közeledett hozzá. A legrosszabb, amikor a gyerek megpróbál elfutni, hiszen a kutya jó eséllyel utána rohan vagy azért, mert játszani akar vagy azért, mert bekapcsolt nála a zsákmányszerzési ösztön.

Fontos lenne megértetni a szülőkkel, hogy az ő felelősségük is az, ami a kutya-gyerek találkozáskor történik. Aki félelemre kondicionálja a kicsiket, az kihívja maga ellen a sorsot, csakúgy, mint aki nem érteti meg a gyerekekkel, hogy a kutya érzékeny lény, amit nem lehet megszorongatni vagy felkapni. Pedig nem volna nehéz, nézzétek ezt a helyes kis információs plakátot:

gyerek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr637478048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása