Furán viselkedő járókelő, másik kutya, zörgő szemetes zacskó - ha a reaktív kutya meglátja vagy meghallja ezeket, befeszül és nehéz elvonni a figyelmét, hogy tovább sétálhassunk. Az ilyen esetekben segíthet a figyelj-tovább tréning, ami pozitív visszajelzésekkel vezeti rá a kutyát arra, hogy ránk figyeljen.

A reaktív kutya (Őpulisága éppen ilyen) feszültté válik a legkülönbözőbb külső ingerektől (trigger) és nagyon nehéz rábeszélni arra, hogy "engedje el" ezeket, menjünk tovább, nincs veszély. Pár példa arra, hogy mi vált ki ilyen feszült figyelmet:

bicegve vagy bottal közeledő idegenalkoholszagú ember, gyanús formájú, ismeretlen tárgy (utcára dobott TV, egy kupac szemét, stb.), futó lobogó kabátban és kapucniban, kutya nélkül közeledő ember a futtatón.

Ilyen esetekben igyekszem megnyugtatni a kutyát és elvonni a figyelmét - több, kevesebb sikerrel. Az engage-disengage játék, amit jobb híján figyelj-tovább tréningnek fordítottam, az ilyen helyzetekre nyújthat megoldást egy klikker és jutalomfalatok segítségével.

A Choose Positiv Dog Training oldalon talált leírás szerint a módszer két szakaszból áll:

  • az elsőben megvárjuk, amíg a kutya észreveszi a triggert, klikkelünk, és amikor a kutya felénk fordul, vagyis leveszi a tekintetét a triggerről, kap egy jutifalatot. Ha nem hajlandó ránk figyelni, akkor újra próbálkozunk, ezúttal kicsit távolabb az izgalom tárgyától.

Ha ez már megy, következik a második szakasz:

  • megint közelítünk a triggerhez, de most várunk pár másodpercet, hogy a kutya magától forduljon felénk és ha megteszi, klikkelünk és jutalomfalatot kap. Ha öt másodpercen belül nem veszi le a szemét a célpontról, akkor visszatérünk az első szakaszhoz.
  • Ha ráadásul a klikkelésre sem hajlandó ránk nézni, akkor még távolabb megyünk a célponttól és újrakezdjük a játékot.

Ez egy egyszerű, és jól használható módszer, amit be fogok vetni, és beszámolok az eredményekről. A kísérlet érdekesnek ígérkezik, mert Ozikánál eddig nem próbáltuk meg a klikkert, kíváncsi vagyok , hogy tetszik majd neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr47394204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borzimorzi 2015.06.19. 16:56:39

Kár ezzel a klikkeléssel kialakítani a feltételes reflexet, mert pont akkor fogjuk otthon hagyni a kütyüt, mikor legjobban kéne. Nagyapámnak az volt a módszere, hogy rövid és mindig ugyanolyan hangmagasságú füttyöcskével terelte el a kutya figyelmét, majd jutalom. Eleinte, amíg szoktatta, hangosabb volt a füttyjel, aztán egyre halkabb, ahogy a kutya megszokta a jelet. Később már olyan halkan is elég volt, hogy én egy méterről nem hallottam meg. Fütyülni könnyű megtanulni, ingyen van, és a szánk mindig "kéznél van", soha nem marad otthon.
Üdv:
b
süti beállítások módosítása