A Nottinghami Egyetem állatorvosi tanszékének munkatársai tizenhét, az Egyesült Királyságban kapható népszerű kutyakonzerv tartalmát vetették DNS vizsgálat alá. Kiderült, hogy az EU-ban gyakran használt "hús és állati származékok" kifejezést a gyártók többsége szabályosan, de meglehetősen nagyvonalúan kezeli.

A vizsgálat során Kin-Chow Chang és munkatársai mintát vettek tizenhét, szupermarketben elérhető népszerű kutyakonzervből és felmérték, milyen állatok DNS-e található bennük. Ló DNS-t nem találtak a Nottinghami Egyetem munkatársai (erre külön kitértek), az viszont kiderült, hogy a termékek változó arányban tartalmaztak csirkét, disznót és marhát. Hét olyan tápot elemeztek, amelyeknek a címkéjén a "marhahússal" kifejezés szerepelt, de ezek közül csak két termék tartalmazott több marha DNS-t (50 százaléknál magasabb arány), mint csirkéből és disznóból származó DNS-t együttvéve.

Vagyis a konzervek, amelyek címkéjén a "hús és állati származékok" kifejezés található, mindenféle húst tartalmaznak és ha egy hústípust ki is emelnek a gyártók a címkén, az távolról sem azt jelenti, hogy a termék kizárólag annak az állatnak a húsából készül. Sőt, az sem biztos, hogy a húskeverék nagyobb részét a megnevezett állat húsa adja.

Ez egyébként teljesen megfelel az EU-ban a "hús és állati származékok" megjelölésre alkalmazott szabályozásnak, de egyúttal azt is jelenti, hogy az ilyen felirattal forgalmazott konzervek esetében számítani kell arra, hogy a kutya mindenféle húst kap. Önmagában ez sem baj, de az ételallergiára, -érzékenységre hajlamos kutyák gazdáinak ezt nem árt figyelembe venni, ilyen szupermarketes nedvestápokkal ugyanis képtelenség kizáráson alapuló allergia-diétát tartani.

A teljes tanulmány elolvasható itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr867325652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása