Tapasztalatom szerint a legtöbb gazda tiltja a pocsolyából ivást, de ennek nem mindig tudnak érvényt szerezni. Következzen egy kicsit ijesztő összefoglaló, amelyből kiderül: nem a városi finnyáskodás indokolja a tócsázás tiltását.

A pocsolyák, illetve a kisebb állóvizek könnyen felmelegszenek, a  langyos víz pedig ideállis szaporodóhely sokféle baktérium és parazita számára. A legfontosabb és legveszélyesebbek:

Giardia intestinalis – A parazita állati ürülékkel kerül a pocsolyákba és más állóvizekbe, ahol a hőmérséklettől függően akár három hónapig is életben maradhat. A kórokozó legtöbbször hányás és hasmenést okoz embereknél és kutyáknál is, a fertőzött kutya továbbadhatja a vírust az ürülékével. A giardia ellen ugyan létezik vakcina, ez azonban csak a kórokozó továbbterjesztését akadályozza meg, a fertőzést nem.

Coccidia – Szintén ürülékkel terjed és nyálkás hasmenést okozhat. Megfelelő kezelés hiányában a kutya széklete vérresé válhat, a baktérium maradandóan károsíthatja a kutya beleit.

Leptospira – A leptospirosis talán a legismertebb az ilyen típusú fertőzések között. A meleg vízben tenyésző kórokozó hányással, hasmenéssel és izomfájdalmakkal járó betegséget vált ki, amely később súlyos vese- és májelégtelenséggé változhat. A leptospira ellen is létezik vakcina, ez azonban csak bizonyos válfajok ellen nyújt védelmet.

Kék, zöld alga – Ha olyan pocsolya vagy tó mellett sétáltok el, amelynek a felszínén hab van, vagy békanyál réteg, messze kerüljétek el. Az algák cyanobaktériumot hordoznak, amely a bőrirritációtól a hasmenésen át a bénulásig számtalan tünetet válthat ki. A sokszor nehéz légzéssel járó fertőzés halálos kimenetelű is lehet. 

A tavak kevésbé veszélyesek, mint a pocsolyák, ugyanakkor a fertőzésveszély itt is fennál. Ha nagyobb túrára indultok, mindig legyen nálad egy palack víz, amivel megitathatod a kutyát.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr765879587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása