Időről időre előkerül az „etessünk-e csontot a kutyával” témakör, időszerű egy rövid összefoglaló arról, mi a különbség az ételérzékenység és az allergia között és hogyan kezelhetjük ezeket.

Allergia kontra érzékenység

Az allergia mindig egyértelmű, ismétlődő tüneteket produkál, ezek közül a legjellemzőbb a viszketés. Az ételallergiás kutya pofája, fülei és feneke viszket. Allergia esetén gyakori a folyton visszatérő füljárat gyulladás, a különböző bőrkiütések és gyulladások. Szintén allergiára gyanakodhatunk, ha a kutya naponta háromszor-négyszer kakil, függetlenül attól, hogy hasmenése van-e vagy sem.

Az ételérzékenység tünetei kkörülbelül olyanok, mint amikor mi rontjuk el valamivel a gyomrunkat, vagy amikor túl sok fűszeres ételt eszünk: a legjellemzőbb tünet a hányás és hasmenés.

Az allergia típusának kiszűrése

A kutyáknál a bolhacsípés allergia a legjellemzőbb, ezt követi a „szénanátha”, majd az ételallergia. A peteducation.com szakértői szerint az összes allergiás eset mintegy 10 százalékát teszi ki az ételallergia. Nehéz lehet rájönni, hogy a kutya az ételre, vagy valamilyen belélegzett dologra allergiás, de vannak iránymutatók. Ha az allergiában szezonalitás figyelhető meg, biztos, hogy pollen vagy valami más, belélegzett dolog a ludas. A krónikus fülgyulladás és a fiatalkorban jelentkező, visszatérő bőrproblémák is nagyobb eséllyel utalnak ételallergiára.

Az ételallergia meghatározása és kezelése

A módszer pofonegyszerű: egy addig nem használt fehérje- és szénhidrátforrást kezdünk adni a kutyának, aki a következő tizenkét hétben kizárólag ezt a kép táplálékot fogyaszthatja. Az időbeliség nagyon fontos, mert a felmérések szerint az allergiás kutyák mindössze 26 százaléka mutatott javulást huszonegy nap után, a tizenkét hetes periódus viszont szinte mindegyiknél bevált. Az úgy nevezett kizárásos diéta lényege a potenciálisan problémás ételek teljes megvonása, vagyis a kezelés alatt elfelejthetjük a jutalomfalatokat, az ízesített gyógyszereket, fogkrémeket, játékokat és rágcsákat is. Ha a tizenkét hetes tesztperiódus alatt egyértelmű javulás következett be, érdemes visszatérni az eredeti étrendre és megfigyelni, visszatérnek-e a tünetek. Ha igen, az ételallergiát bizonyítottnak tekinthetjük és a jövőben hanyagolnunk kell az allergiát kiváltó táplálékot. Ha nem, újrakezdhetjük a tesztet egy másik fehérje-szénhidrát kombóval.

Az allergia felderítése elég sok fáradsággal jár, de jó esetben csak egyszer kell végigcsinálni és utána búcsút mondhatunk egy csomó visszatérő kellemetlenségnek. Akinek nem felel meg a házi kutyakoszt-készítés, az ma már számtalan, előregyártott, kizárásos diétára alkalmas kutyaeledel között válogathat. Ha ilyen eledelt keresünk, célszerű a kizárásos diéta vagy a hipoallergén kulcsszavakat használni és ellenőrizni, hogy az adott tápban valóban csak egy fehérje- és egy szénhidrátforrás található-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr55791206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása