Az MTA-ELTE etológusai ismét áttörést jelentő tudományos eredményeket értek el, amikor bizonyították: a köznyelvben boldogság hormonnak nevezett oxitocin a kutyák viselkedését is befolyásolja az emberekkel való interakciók során.

Az oxitocin kutyákra gyakorolt hatásának megfigyeléséhez a kutatók az oxitocin receptor gén, az OXTR alléljait figyelték meg több mint kétszáz hobbiállatként tartott németjuhász és border collie esetében. Az MTA-ELTE munkatársai először DNS-mintákat vettek minden kutyától, majd elemezték a genomjukat. Eszerint a kutyáknál az OXTR három különböző változatban volt jelen.

Az allél a kromoszóma egy adott lókuszán elhelyezkedő gén variációja. Példa rá több virágfaj színének változása virágzáskor. A folyamatot egy gén szabályozza, amelynek számos változata lehet, így fehér, piros színt eredményezve a virágban.

A teljes tanulmány elolvasható itt

Ezután különböző szituációkban figyelték meg a kutyákat, például amikor találkoztak a gazdájukkal, vagy idegenekkel, amikor egy idegen fenyegetően közeledett hozzájuk vagy ha bújócskáztak a gazdájukkal.

Ezután Kis Anna, a tanulmány vezető szerzője és kollégái összevetették a két adathalmazt, hogy lássák, van-e kapcsolat az oxitocin receptor és a kutyák viselkedése között. Az eredmények szerint egyértelmű a kölcsönhatás, ugyanakkor a receptor különböző módozatai más és más módon hatottak a két fajta körében.

A G jelzésű allél például barátságosabb viselkedéssel társult a németjuhászok körében, míg a border collie-k esetében inkább a barátságtalanabb magatartással függött össze. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a hormonok és a viselkedés kapcsolatát más, eddig ismeretlen genetikai és sejtes mechanizmusok is befolyásolják.

A tanulmány nem csak arra mutat rá, hogy az oxitocin az ember-kutya kapcsolatban is fontos szerepet játszik, de kiemeli a hormon összetett voltát is. Eddig is tudtuk, hogy az általában pozitív asszociációkkal társított oxitocin nem csak a ragaszkodásért, de az irigység és az elfogultság kialakulásáért is felel, hatása egyénenként eltérő. A következő lépés annak felderítése lehet, hogyan hat az oxitocin a társas kapcsolatos fejlődésére. 

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr45788199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása