A Gizmodo bloggere előásott egy érdekes titkosszolgálati eszközt a vietnámi háború idejéből.

Hivatalosan T-1151 néven futott az az ürüléknek álcázott eszköz, amelyet az amerikai légierő a Ho Si Minh-ösvény mentén használt a hetvenes években. A mindössze 10 centiméter hosszú és nem egészen 2 centiméter magas tárgy egy álcázott adóvevő, amelyet a csapatmozgásokkal kapcsolatos kommunikációra használtak.

This dog poop is actually a secret US Air Force rescue beacon

Az elsősorban Morze-kódot használó álcázott jeladót repülőgépekről dobták le és a hadsereg mellett a CIA is figyelte az általuk közvetített adást. A Gale Kémkedés és Titkosszolgálati Enciklopédia szerint a „kaki adóvevő” elég jól álcázható volt ahhoz, hogy hetekig feltűnés nélkül működhetett akkor is, ha a küldetés előtt napokkal vagy hetekkel dobták le. Sokszor csak a nikkel-kadmium akkumulátor élettartama szabott határt a kémkütyü működésének.

Bár a Gizmodo bloggere kutyakakinak nevezi, szerintem inkább egy növényevő állat ürülékére emlékeztet, de annyi baj legyen. Ha valaki szeretne elmerülni a tanulmányozásában, figyelje az Ebayt, a szerző  szerint időnként felbukkan egy-egy darab az eladásra szánt tárgyak között. 

A kütyü röntgenfelvétele és további ütődött hírek itt

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr145773131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása