A kutyák viselkedésének szakértői szerint az alacsony hústartalmú és tápértékű táppal etetett kutyák nagyobb eséllyel válnak hiperaktívvá és figyelemhiányosság, mint a megfelelő élelmet fogyasztó társaik.

Eddig elsősorban a fizikai betegségek és az elhízás miatt aggódtunk a gyenge minőségű tápok kapcsán, de úgy tűnik, a nem megfelelő táplálás pszichés zavarokhoz is vezethet. Legalább is ezt állítja Louise Glazebrook kutyaviselkedés-szakértő és David Jackson élelmiszer vegyész.  A szakértők az Express brit portálnak nyilatkozva hangsúlyozták, amit mi is megírtunk már: a szupermarketekben kapható kutyaeledelek többsége mindössze 3-5 százalék húst tartalmaz, és a legtöbb termékből az egészséges szénhidrátforrások is hiányoznak. A hasznos összetevőket ízesítőkkel és cukorral pótolják, ami Glazebrook és Jacks szerint hozzájárulhat a hiperaktivitás, a figyelemhiány és a romboló viselkedés kialakulásához.

A Brit Állatorvosok Szövetsége hivatalosan nem osztja a viselkedéskutatók véleményét, viszont hangsúlyozza, hogy az elhízás egyértelműen nagy gondot jelent a szigetország kutyái esetében. Nem meglepő, hogy a szervezet állatorvosi konzultációt javasol a megfelelő étrend kiválasztásához.

Aki segítséget szeretne a megfelelő eledel kiválasztásához, annak ajánlom a http://www.whichdogfood.co.uk/  weboldalt, amit a fent említett David Jackson alapított. Ezen a portálon a kutya testmérete, aktivitási szintje és táplálkozási igényei szerint kereshetünk megfelelő eledelt, de böngészhetjük a márkalistát is. Jelenleg 1194 különböző eledel és 236 jutalomfalat összetételét ellenőrizhetjük. Emellett a portál készítői minősítik is az egyes termékeket, a tesztelés módszeréről részletes ismertetést olvashatunk az About us menüpontban.

Ahogy eddig, úgy most sem fogok márkákat megnevezni, de azt javaslom, keressetek rá a magyar állatorvosok által leggyakrabban ajánlott és forgalmazott két kutyaeledel márkára és nézzétek meg a minősítésüket, az összetételüket, különös tekintettel a bennük lévő húsok mennyiségére és forrására...

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr975771706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása