A nyírfacukor vagy xyilitol népszerűsége megnőtt az utóbbi időben, elsősorban a bio élelmiszerek hívei választják ezt a természetes alapú cukorpótló alternatívát. Míg ez az édesítő az emberek számára veszélytelen, addig a kutyát már igen kis mennyiségben is megölheti.

A nyírfacukor elterjedésének egyik oka, hogy édesítőereje nagyjából megfelel a cukorénak, viszont csak kétharmadannyi kalóriát tartalmaz, mint azonos mennyiségű hagyományos cukor. A xylitolt kristály, illetve folyadék formájában önálló édesítőszerként is értékesítik, a mi szempontunkból viszont a feldolgozott formája a fontosabb. Nagyon sok rágógumiban például ezt használják cukor helyett (lásd a lenti példákat).

xylitol.jpgA kutyák pedig hajlamosak arra, hogy ellopják és megegyék a gazda őrizetlenül hagyott rágóját, az amerikai Pet Poison Helpline az elmúlt öt évben ezerötszáz hívást kapott xylitolmérgezés miatt. Míg az embereknél és más főemlősöknél a szer legrosszabb esetben enyhe hasmenést okoz, a kutyákra nézve halálos is lehet, mégpedig azért, mert – ellentétben az emberekkel – kutyák esetében stimulálja a hasnyálmirigyet, ami erre extrém mennyiségű inzulin kiválasztásával válaszol. Az inzulinsokk miatt a kutyák vércukorszintje hirtelen erősen lecsökken, ami ájuláshoz, rosszulléthez vagy akár halálhoz is vezethet. Nagyobb mennyiségű xylitol halálos májkárosodást is okozhat akutyáknál.

Egy körülbelül 20 kilós kutyánál bizonyos márkák esetén már kilenc darab rágó elfogyasztása is halálos lehet, negyvenöt darab pedig súlyos májkárosodást okozhat. A VCA Animal Hospitals szakértői szerint a xylitol százszor veszélyesebb, mint a csokoládé, ami szintén szigorúan tilos a kutyák számára. A xylitolmérgezés tünetei: remegés, gyengeség, hányás, koordinációs nehézségek és kóma. Ha felmerül a gyanú, hogy xylitolmérgezés történt, azonnal keressük fel az állatorvost, ő fogja eldönteni, hogy szabad-e hánytatással próbálkozni vagy más kezelésre is szükség lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr955648286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása