A designer fajta vagy hibrid egy divatos elnevezés, ugyanakkor fontos tudni, hogy ezek a kutyák genetikai szempontból sokszor szerencsésebbek, mint a fajtatiszták.

A kutyatenyésztés ismert hátránya, hogy bizonyos tulajdonságok szelektálása miatt növekedhet az öröklött rendellenességek esélye, a kutyák immunrendszere sebezhetőbb. A nagytestű kutyáknál szinte közhelynek számít a diszplázia, de nagyon gyakoriak a szembetegségek is. És akkor a rendkívül érzékeny emésztésről, ételallergiáról még nem is beszéltünk.

labrad.jpgLabradoodle - uszkár és labrador hibrid

A hibridek létrehozása éppen abban segít, hogy ezeket a gyengeségeket kiküszöböljék. Bár itt is érvényesülnek az esztétikai/hobbi szempontok, de jó esetben a kutyákat úgy keresztezik, hogy azok pótolják egymás gyengeségeit és összességében egészségesebb kutya szülessen. Az uszkárok például egészségesek és hosszúéletűek, ráadásul megfelelő ápolás mellett a szőrük sem hullik, ezért ideálisan hibridekhez. A labradoodle sikere nem véletlen: az uszkár vérvonal éppen azokat a tulajdonságokat módosítja az egyébként bájos labradorokban, amik a legtöbb kutyatartó számára problémásak.

És még valami: a hibridek mindig két különböző fajtatiszta kutya keresztezéséből jönnek létre, őket viszont nem tenyésztik tovább. Ez azt jelenti, hogy a hibridek esetében (a tudomány jelenlegi állása szerint) nem merülhet fel a túltenyésztés problémája, hiszen mindig két, egymástól teljesen eltérő génkészletű egyed párosításával születnek meg.

De persze ettől még tény, hogy az „egyszerű” keverékek nagy része egészségesebb náluk, hiszen a keverék keveredésével még sokszínűbbé válik a génkészlet.

2 komment

Címkék: betegség

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr1005649167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SarahConnor 2013.11.24. 09:22:22

Nekem ezzel akkor is problémám van. A kutya nem egy génkészlet, akit csiszolni kell. A kutyatartáshoz szervesen hozzátartozik a kutya személyisége, annak hibái, és az ebből eredő szeretet/bosszúság/imádat mix. Aki ezt kiküszöböli, elég nagy falatot veszít el a kutyából. A kutyában a darabka természet a legszebb, ami viszontszeret téged. Szerintem hatalmas öngól ezt genetikailag kikapcsolni, és idomított, finomított, tökéletesített kis lényeket létrehozni.
Mi se örülnénk, ha a párunk genetikailag megremixelne minket, mert feledékenyek és mondjuk hízékonyak vagyunk. Ezt itt az ideje kikapcsolni...
Itt élőlényekről van szó, akiket a természet ajándékoz meg génkészlettel, személyiséggel. Nyúljon hozzá, aki akar, de szerintem csak veszíthet. Akinek volt már kutyája, akivel bensőségesen szerették egymást, az szerintem ezt megérti.

magánügy 2014.01.04. 01:02:28

Uramatyám, honnan vetted, hogy a személyiség hiányzik a dizájner kutyákból? Két fajtatiszta kutya egyszerű keveréke, amiket nem tenyésztenek tovább. Semmi GMO!
Persze tervezett a párosítás, de ez fajtán belül is így történik.
süti beállítások módosítása