Cukorbetegség, fertőzés, rák – a kutyák számtalan rendellenes egészségi állapotot képesek észlelni és szükség esetén figyelmeztetik is a gazdát a veszélyre. Az amerikai Medical Detection Dogs szervezet már rutinosan képezi ki a cukorbetegek segítőkutyáit és nemrég a rák kimutatására is elkezdték felkészíteni a kutyákat.

Az már bizonyítottnak tekinthető, hogy a megfelelően tréningezett kutyák képesek észlelni a hypoglycemiát és figyelmeztetni a gazdáikat a közelgő rohamra. A legújabb kutatások tárgya az, mennyire hasznosítható a kutyák rendkívüli szaglása a rák korai észlelésében. A Medical News Today beszámolója szerint a kutatók a petefészekrák kimutatásának lehetőségeit vizsgálják és jó az esély arra, hogy áttörést érjenek a kutyás diagnózis terén. Már azonosították azokat a speciális szagokat, amelyek a betegség korai fázisában megjelennek.

Hasonló kísérleteket végeznek kutyákkal a hólyagrák kimutatása terén, a jelenlegi adatok szerint az állatok 56-92 százalékos pontossággal képesek kimutatni a betegséget az érintettek vizeletmintáiból.

Az előrejelzés és a riasztás persze csak akkor működik, ha a kutyát szakértők megfeleleően felkészítették a feladatra. A Medical Detection Dogs csapata speciális mintákkal és erre kifejlesztett tesztelő készülékkel edzi a kutyákat, akik kedvenc labdájukat kapják jutalomként, ha jól teljesítenek. Nem véletlen, hogy a videón két labrador retriever látható, a csapat szerint ez a fajta a legalkalmasabb a feladatra, nem csak szaglásának, hanem kedves és társaságkedvelő lényének köszönhetően. A jövőben további diagnosztikai kísérleteket végeznek a kutyákkal, remélve, hogy hamarosan megalkotják a segítőkutyák képzésére vonatkozó szabályrendszert is, amely megvédi a betegeket a csaló áltrénerektől.

A betegségek szag alapján történő azonosítását egyébként nem csak kutyákkal, hanem mesterséges orrokkal is végzik, a Na-Nose nevű szerkezet például ezer különböző szagot azonosít a páciensek lehelletéből, és a klinikai kísérletek szerint 95 százalékos pontossággal képes diagnosztizálni a tüdőrákot.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr105647677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása