Eléggé elkényeztetett minket az október, de valószínűleg nemsokára megérkeznek az őszi esők és ezzel együtt –rosszabb esetben –  a felfázás is. Pár ötlet arra, hogyan kerülhetjük el a betegséget, illetve hogyan úszhatjuk meg legjobban.

A felfázás hasonlít a megfázásra annyiban, hogy ezt is kórokozók okozzák és a hideg, illetve a nedvesség kedvez a betegség kialakulásának. A nagyobb, jobban szigetelő bunda nyilván jobb védelmet nyújt, de mivel sok kutya hasán kevesebb a szőr, mint a többi testrészén, olyan kutyák is felfázhatnak, akikről azt gondolhatnánk, hogy immunisak erre. A felfázás tünetei nagyjából olyanok, mint az embereknél: a kutyusnak egyre többször kell pisilnie és előfordul, hogy csak ingert érez, de nem is tud pisilni. A súlyosabb esetekben a vizelet véres lesz, a has pedig nyomásra érzékeny.

felfaz.jpg

Ha már kialakult a baj, mindenképpen orvoshos kell vinni a kutyát, mert a késlekedés eredménye az lehet, hogy a fertőzés felhúzódik a vesére és akár visszafordíthatatlan károkat okozhat.

A megelőzés kényelmesebb és hosszú távon olcsóbb is. Kétfajta óvintézkedéset tehetünk: egyrészt igyekezzünk mindig megszárítani a kutya hasát, ha a locspocsból hazatérünk. Semmi baj nem lesz abból, ha az oldala vagy a lába vizes,  de a vizes has lehűti az ott található szerveket és megsokszorozza a felfázás esélyét. Főleg akkor érdemes erre figyelni, ha a kutya szeret kövön, járólapon vagy hasonló, hidegebb felületen feküdni.

A másik: természetes módszerekkel növeljük a vizelet savasságát, amely ezáltal a húgyutakon járva hatékonyabban pusztítja el az esetlegesen lerakódó kórokozókat. Ez azért is fontos, mert a felfázás eredményeképpen a kutyus sokkal többször guggol le, így egyre hosszabb ideig lesz szabad az út a vírusok és baktériumok számára, vagyis növekszik a felülfertőzés esélye. Az egyik leghatékonyabb védelem erre (akárcsak az embereknél) a tőzegáfonya, amit számtalan formában (szörp, lekvár, kapszula, stb.) megvásárolhatunk és kockázat nélkül adhatjuk a kutyusoknak. Ha mázlink van, ez nem lesz nehéz, az én kutyám például imádja a tőzegáfonya ízét, ezért önmagabán is megeszi, de szívesen veszi azt is, ha az ételébe keverem. Szintén jó ötlet ilyenkor a C vitamin adagolása, az aszkorbinsav a barátunk a felfázásban is. Mindkettőt adathatjuk gyógszeres kezelés mellé kiegészítésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr955606064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása