Sok gazda természetesnek veszi, hogy a kutyája büdös, holott normális esetben enyhe kutyaszagon kívül semmilyen más, kellemetlen szaga nem lehetne. Ha a bűz probléma tartós, ideje felderíteni, hogy mi okozza. Állatorvosi tippek.

Először is azt kell kideríteni, pontosan honnan jön a szag: a kutya szőréből, a szájából vagy esetleg a hátsójából? Ha az első esetre gyanakszunk, érdemes átgondolni, nem hempereghetett-e bele valami undormányba, aminek a maradványai megtapadtak a szőrén? Ha igen, akkor jöhet a fürdetés, de nem valami szuperillatosító varázs samponnal! A legjobb a babasampon vagy valamilyen bőrsemleges, illatanyagmentes emberi sampon, amin a gyártó ideális esetben azt is feltűnteti, hogy nem okoz lerakódást. Ezt azért kell hangsúlyozni, mert a túl gyakori és nem megfelelő szerrel történő fürdetés bőrproblémákat okozhat, amik büdösek is lehetnek.

budi.jpg

Vizsgáld meg a hajlatokban a bőrt, nem látsz-e kiütéseket, gyulladást vagy bármi furcsát? Ha a kutyusnak ráncai vannak, azokat naponta kell tisztítani, különben a bőrredők begyulladhatnak.

Ha a szag belülről jön, lássuk először a hátsó fertályat:  a bűzmirigy rendszeres tisztítása nagyon fontos és ha megkéred az állatorvost, meg is mutatja neked, hogyan csináld otthon. Ha nem a mirigy a bűnös, akkor lehet, hogy a kutya túl sokat ereget? Ez esetben változtass az étrendjén, erre vonatkozóan tippek itt és itt.

Nézzük most az elülső felét: büdös a lehellete? Lehetséges, hogy valamilyen szájüregi gyulladást kapott, ami fokozott nyáltermeléshez is vezethet, ami miatt a szagnyomok a bútorokra is rátapadhatnak. Lehetséges az is, hogy begyulladt a foga. A fogproblémák sokszor rejtve maradnak egészen addig, amíg meg nem röntgenezik a szájüreget. Ha a kutya szája természetellenesen büdös, például acetonra emlékeztet a lehellete, azonnal irány az állatorvos, lehet,hogy veseelégtelenségről vagy cukorbetegségről van szó.

Ha nem a szájából ered a szag, akkor lehetséges, hogy a füle gyulladt be. Óvatosan tisztítsd meg a füllét tisztító folyadékkal, hátha látsz benne valami furcsát. Ha nem, viszont a szag azonosíthatóan innen ered, szintén irány az állatorvos: a hallójárat gyulladásait gondosan ki kell kezelni.

1 komment

Címkék: betegség

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr355561825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

belekotty 2013.10.11. 09:55:34

A kuttynak bűzmirigy nyomkodása helyett csontot kell adni. Először is tisztítja a fogakat. Másodszor a legjobb kalcium utánpótlás. A csonttól pedig a kutty betonkockákat fog szarni, ami kinyomja a bűzmirigyet. Persze nem szabad sokat, nehogy szorulása legyen. A legjobb a sertés fehér csont, abból is a keresztcsont. 99 forint a SPAR-ban. Megrottyantya az ember forró vízben, kihűl és már ropogtathatja is a kutty. Nem törik szilánkosan, még egy kiskutya is remekül le tudja morzsolni a végét. Csak a kicsiktől el kell venni egy bizonyos határon, ne tömjék tele magukat vele.
süti beállítások módosítása