Oregonban egyre több szarvasgombász vált disznóról kutyára, mert velük sokkal könnyebb bánni, ráadásul nem is éreznek kísértést arra, hogy elfogyasszák a zsákmányt.

Mint azt valószínűleg tudjátok, azért szokták disznóval keresni a szarvasgombát, mert a malacok imádják, jó a szaglásuk és ráadásul ösztönösen ki is túrják a gombát, ha megtalálták. Csak az a gond, hogy nagyon szeretik is, ezért  - a mother nature network szerint – sok szarvasgombásznak hiányzik egy-két ujja...

szarvasgomba.jpg

Ez a probléma könnyen megoldható azzal, hogy kutyára cseréljük a concikat. Egy korábban bombakereső kutyák képzésére szakosodó kutyakiképző, Glenn Martyn szerint nem túl nehéz megtanítani a kutyákat erre a mesterségre. A kiképzés során először szarvasgomba olajjal itatja át a különböző játékokat, amiket a kutyának meg kell keresnie, így a kutya összekapcsolja a gomba illatát a „keresd” paranccsal. Ha megtalálta a kövek, levelek és végül a föld alá rejtett játékot, jutalomfalatot kap. Amint ez jól megy, szarvasgombával is el lehet kezdeni gyakorolni és szerencsés esetben ezután a kutya készen áll a gombászásra.

A kutyák feladatnak tekintik a szarvasgomba felkutatását, amiért jutalom jár, úgyhogy velük nem kell megküzdeni a zsákmányért, ellentétben a disznókkal. És ráadásul, ha az ember kutyával  sétál az erdőben, nem tűnik fel senkinek, hogy mit csinál, ellentétben a malac sétáltatással. Utóbbi szempont igen lényeges, mert ahogy egy szarvasgomba van, ott jó eséllyel több is nő és az ára típustól függően 80-100 ezer forint is lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr145558669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása