Egy friss és nagyon cuki videó adta az ötletet a poszthoz, javaslom, nézzétek végig a sok bűnbánó kutyát, mert nagyon mókás, hogy mindegyik máshogy csinálja az őszinte szégyentől a gondosan kitervelt műsorig.

Ami pedig az ötleteket illeti: fontos, hogy a kutya mindig tudja, hogy miért kapja a leszúrást. Ne felejtsd el, hogy a kutyák elsősorban az intonációt értelmezik. Ez azt jelenti, hogy ha a szidó hangsúlyt használva beszélsz hozzá, bemutatja a videóban is látható megbánási rituálét akkor is, ha egyébként nem tudja, miről van szó. A legfontosabb, hogy a szidás a lehető leggyorsabban megtörténjen a „bűnelkövetés” után. Semmi értelme ledorongolni a kutyát olyasmiért, ami órákkal ezelőtt történt. Ha lehetséges, ne indulatból szidd a kutyát, bármennyire is dühít az esetleges károkozás.

Ha dühös vagy, a hangod elcsuklik, megváltozik vagy kiabálni kezdesz és valószínűleg csak azt éred el, hogy a kutya megijed tőle. A cél nem ez, hanem az, hogy megértesd, ez neked nem tetszik. Én inkább egy túlspilázott duzzogásnak nevezném azt a habitust, ami a legjobban beválik ilyenkor, ebbe beleférnek teátrális (horribile dictu ripacskodó) gesztusok is. A kutyádnak a legfontosabb a figyelmed és a szereteted és ha elfordulsz tőle és látványosan megsértődsz, nagyon erős hatást érsz el anélkül, hogy megfélemlítenéd. És még valami: ha a kutya ezután odamegy hozzád, megnyalja a kezedet, stb. akkor ne felejtsd el jól érthetően megbocsátani.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr55555586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pargendity Özséb 2013.10.09. 20:32:30

Nem gondoltam volna, hogy egy kutyás cukinak talál egy szenvedő állatokról szóló videót. Ezek a kutyák nem cukiskodnak, hanem nagyon rosszul érzik magukat.

Rastafan 2013.10.10. 09:27:02

@Pargendity Özséb: Ezek a kutyák büntetést kapnak azért, mert olyasmit követtek el, amit nem lett volna szabad és feltételezhetően ezzel tisztában is voltak. Az más kérdés, hogy aki ismeri a kutyákat, az tudhatja, hogy a felvételen több olyan kuty is szerepel, akik láthatóak a gazdájuk kedvéért csinálják a megbánási műsort. Ha nekem nem hiszel, akkor szerintem olvasd el Csányi Vilmos könyveit. (Ha hiszel nekem, akkor is, mert nagyon jók :) )

Pargendity Özséb 2013.10.10. 22:15:16

@Ozipuli: A kutyát akkor büntetem jó időben, ha éppen hibázik. Ebbe nem fér bele, hogy elmegyek videokameráért. Ezek a szerencsétlenek előadnak mindent, hogy a mérges gazdát kiengeszteljék, de nem tudják (tudhatják), hogy az miért neheztel. Azaz, értelmetlenül szenvednek. Amúgy A tökéletesség illatát is olvastam.
süti beállítások módosítása