A Premack elv lényege: edd meg az ebédedet és akkor kaphatsz édességet. Ami a gyerekeknél beválik, ha következetesen alkalmazod, az a kutyánál is működni fog. Persze csak akkor, ha valóban következetes vagy.

David Premack 1959-ben írta le a majmokon végzett kísérleteivel igazolt megfigyelését, amelyet azóta is előszeretettel alkalmaznak a kutyaidomárok és a szigorúbb szülők. Eszerint az egyén (mindegy, hogy kutya, ember vagy majom) hajlik arra, hogy elvégezzen egy nem túl kívánatos tevékenységet, ha tudja, hogy jutalomként egy kívánatosabb tevékenységben is része lesz. Kutyákra alkalmazva: ha jól viselkedsz, nem rángatsz séta közben, stb., akkor majd leveszem rólad a pórázt és játszunk. Ha viszont nem sétálsz velem szabályosan, hanem rángatsz, ugatsz, stb. akkor hazamegyünk és nincs játék.

training1.jpg

Az elv hatékonysága két szempontból is jelentős: az egyik, hogy a segítségével úgy nevelheted jómodorra a kutyád, hogy nem kell folyton jutalomfalattal tömnöd. Egyszerűen megérti, hogy előbb a munka, aztán a szórakozás. A másik, hogy Premack módszerével olyan, számodra kellemetlen viselkedésformákról is leszoktathatod, amik annyira csábítónak tűnnek a számára, hogy már a jutalomfalattal sem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről. Ha a kutyád megszokja ezt a gyakorlatot, akkor számára a szórakozás is a szabályos viselkedés része lesz és a fejében nem az a kép marad meg, hogy csak akkor érezheti jól magát, ha megszegi a szabályaidat.

traininggggg.jpg

Amit fontos betartanod

Mindig alkalmazd az elvet, mert ha a kutya következetlenségen kap, azonnal rájön, hogy nem kell komolyan venni a dolgot és nem tudsz vele hatni.

Igyekezz olyan szórakozási lehetőséget biztosítani a kutyának, amit jutalomként értékelhet. Ehhez nem kell mást tenned, csak megfigyelned, mit szeret igazán, kezdve az őszi lombokban hempergéstől a kartondobozk széttépésén át a hagyományos játékokig.

A bejegyzés trackback címe:

https://neveljunkkutyat.blog.hu/api/trackback/id/tr485536439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása